Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in ekonomik kriz, artan Covid vakaları ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle düzenlenen kitlesel protestoların ardından Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almasına Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık açıklamasında, "Tunus'ta halkın iradesini temsil eden Meclis'in faaliyetlerinin askıya alınmasından derin endişe duyuyoruz" denildi.
Açıklamada, "Bölgede halkın beklentileri doğrultusunda yürütülen demokratik süreç bakımından örnek bir başarı öyküsü olan Tunus’un bu müstesna konumunun ve demokratik kazanımlarının korunması Tunus için olduğu kadar, bölge için de büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan, Tunus anayasasının hükümleri çerçevesinde demokratik meşruiyetin en kısa sürede yeniden tesis edilmesini temenni ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. Bakanlık, "Türkiye, güçlü tarihi bağları bulunan Tunus’un ve kardeş Tunus halkının yanında yer almaya devam edecektir" dedi.
KARARINI ANAYASAYA DAYANDIRDI
Said, dün ülke çapında düzenlenen hükümet karşıtı protestoların ardından Anayasa'nın 80'inci maddesinde cumhurbaşkanına olağanüstü koşullarda tanınan yetkileri dayanak göstererek Meşişi'yi görevden almıştı. Parlamentoyu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını da askıya alan Said, bu sürecin 30 gün süreceğini ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını açıklamıştı.
Tunus meclisinde en büyük parti olan Ennahda'nın lideri ve Meclis Başkanı Raşid el Gannuşi ise cumhurbaşkanını darbe yapmakla suçladı.
İKİ GRUP ARASINDA GERİLİM
Said'in kararının ardından Tunus sokaklarında çok sayıda kişinin kutlama yaptığı görülürken, bugün de Müslüman Kardeşler'e yakın Ennahda'nın destekçileri parlamentonun önünde toplandı. Sabah saatlerinde Said'in kararını destekleyenler ile Ennahda yanlıları arasında gerilim yaşandı.
REUTERS: MEŞİŞİ GÖZALTINDA DEĞİL, EVİNDE
Öte yandan, Reuters'a konuşan bir kaynaklar, Meşişi'nin gözaltında olduğu iddiasını yalanlandı. Görevden alınan başbakanın evinde olduğu belirtildi.