"İsrail ile normalleşmeye katılmayacağız."
Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Lulva el-Hater, Katar'ın, Filistinlilerle ihtilaf çözülene kadar İsrail ile normalleşme görüşmelerine katılmayacağını söyledi.
Lulva el-Hater, bölgedeki bazı ülkelere üç yıl önce başlayan boykotun sona erdirilmesinde ilerleme ihtimali olduğunu belirterek, "Normalleşmenin bu çatışmanın özü olduğunu görmüyoruz ve bu nedenle çözüm olamaz. Bu çatışmanın özü,"işgal altında yaşayan devlete sahip olmayan bir halk" oldukları için Filistinlilerin içinde yaşadıkları sert koşullarda saklıdır" dedi.
Filistin'de iki devletli çözümü savunan ve Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmasından yana olan Katar, son üç yılda Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır tarafından diplomatik ve ticari boykotların hedefi oldu.
Katar'ı boykotta son durum
Katar ile diğer körfez ülkeleri arasında İran ile ilişkiler hakkında yaşanan anlaşmazlık, ABD Başkanı Donald Trump'ın Körfez'de İran'a karşı birleşik cephe oluşturma çabalarını engellemiş ve ABD liderliğinde yeni bir arabuluculuk turu başlatılmıştı.
Lulva, Kuveyt'in desteklediği bu çabaların henüz bir dönüm noktasına ulaşmadığını belirterek şunları söyledi:
"Son iki ay, mektupların ve habercilerin sürekli hareketine tanık oldu. Gerçek bir başarı hakkında konuşmak için henüz çok erken ama önümüzdeki birkaç hafta yeni bir şey ortaya çıkarabilir"
Katar'a boykot uygulayan ülkeler tarafından erken dönemde çözüm olarak sunulan 13 talebp arasında, Katar hükümeti tarafından finanse edilen El Cezire kanalının kapatılması da yer alıyor.
Söz konusu maddeler için Lulva, "Bu noktayı geçtik. Ele aldığımız nokta, tüm tarafların aynı anda katılımını gerektirmeyen müzakerelerde koşulsuz tartışmalara yapıcı bir şekilde dahil olmaktır” dedi.
Lulva, Katar'ın bu hususta hangi ülke ile görüştüğünü belirtmedi ancak daha önceki yetkililer Katar'ın tek kara sınırı olan Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden düzenlenmesine öncelik verileceği söylemişti.