25.10.2018 Perşembe
Beklenen gün geldi ve Millî Eğitim Bakanlığı´nın 2023 Vizyon Belgesi açıklandı. Milli eğitim sistemimizi yeniden ayağa kaldırmak için ortaya konan üç yıllık hedef ve yaklaşımlar şunlar:
u Önümüzdeki dönemde öğretmenlik meslek kanunu çıkarılacak. Sözleşmeli öğretmenlikte 6 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla indirilecek. Pedagojik formasyon eğitimi kaldırılacak ve bu eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı verecek. Gerekli alt yapı oluşturulduktan sonra 5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınacak.
u Tüm okullarda tasarım-beceri atölyeleri kurulacak. Ortaöğretimde zorunlu ders saatleri azaltılacak. Haftalık ders çizelgesinde yer alan ders çeşitliliği azaltılacak ve dersler yükseköğretimle uyumlu hale gelecek. Ortaöğretimde alan derslerinin haftalık ders çizelgesindeki yeri ve ağırlıkları yeniden tasarlanacak. Alan seçimi 12. sınıfta yapılacak. 12. sınıf pilot bölgelerden başlamak üzere yükseköğretime hazırlık ve oryantasyon programı olarak düzenlenecek. Öğrencilere alanlar arası yatay geçiş imkânı sağlanacak.
u Ortaöğretimde öğrencilerin ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre seçmeli ders yapısı oluşturulacak. İş ve bilişim dünyasına ilişkin, isteyen çocuklara ulusal ve uluslararası sertifika beceri eğitim paketleri sunulacak. Okul yöneticilerinin yetki ve sorumlulukları kısmen artırılacak. Önümüzdeki süreçte tüm yöneticilerin ehliyet ve liyakat temelli olması konusunda ülke çapında bir bakış açısı paylaşılacak.
u Yabancı dil eğitimi yeniden yapılandırılacak ve yabancı dil eğitiminde TRT ile iş birliğine gidilecek. Zamanla sınava giren öğrenci ve sınava girilen okul sayısı azaltılarak okullar arası imkân farklılıkları azaltılarak doğal seyri içerisinde sınav baskısı ortadan kalkmış olacak. Öğrenme analitiği platformu kurulacak.
u İmam Hatip Okullarındaki program çeşitliliği korunacak ve genel ortaöğretimdeki esnek, modüler yapıyla uyumlu hale getirilecek. İmam Hatip Okullarının ders saati ve ders türü azaltılacak. Meslek dersleri ile akademik derslerin oranı farklı alanlarda üniversite okuyacak öğrencilere göre planlanacak. İmam Hatip öğrencileri için Arapça ve diğer yabancı dillerde nitelikli destek eğitimi düzenlenecek, yaz okulları açılacak. Toplumsal sorumluluk ve gönüllülük programları ile model uygulamalar İmam Hatip Okulları tarafından hayata geçirilecek.
Başka ayrıntıları da var açıklanan 2023 Vizyon Belgesi´nin. Objektif bir bakışla yaklaştığımızda çözüm maddelerinin meseleye hâkim bir zihnin ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Belgenin vizyonunu şekillendiren hususları şöyle sıralamak mümkün:
- Şu ana kadar hesaba katılmayan şeyleri düşünme ve hayata geçirme azmi.
- Öğretmenlerin mağduriyetlerini giderirken aslında eğitimin açıklarını kapatıp öğrencinin zararını en aza indirme mantığıyla hareket etme.
- Öğretmen eğitiminin, formasyon bilgisinin daha bir ciddiyetle verilmesi gerektiği konusunda farkındalık.
- Yanlış iliklenen düğmeleri geriye kısa inişler yaparak çözüp yeniden ilikleme gayreti.
- Sadece bilen öğrencilerle mesafe kat edilemeyeceğini idrak edip yapabilen bir kuşak yetiştirme çabası.
- Eğitimle öğretimi aynı hedefler için birlikte düşünme ciddiyeti. Öğretimin eğitime, eğitimin de öğretime katkı sağlayacağı hakikatine rücu etmek. Ortaöğretimde zorunlu ders sayısı ve ders çeşidinin azaltılacak olması düşünülmesi bile insanı ferahlatan bir karar.
- Üniversite sınavı gibi öğrencinin ayağına dolaşan sınav kaygılarını tedricen azaltarak tamamen sınavın amaç olmaktan araç olmaya doğru evrildiği bir süreci planlamak.
- Öğrenmenin asli unsurlarının merak, heyecan, sevgi ve yaklaşım biçimi olduğunu dikkatten uzak tutmaması. Seçmeli derslerin öğrencilere sunumunun öğrenci ilgi ve yetenekleri doğrultusunda olması gerektiğini hatırlatıcı ve de teyit edici olması.
- Boşlukta kalan 12. sınıf öğrencilerinin derslerde sınıfları dershaneye çevirmelerinin önüne geçilmesi için anlaşılabilir bir çare arayışına girilmiş olması. 12. sınıfların tedricen ?Üniversiteye hazırlık ve oryantasyon´ programına uyarlanması.
- Değerler eğitimini yaşanılabilir, uygulanabilir tarzda örnekliklerle törensel olmaktan çıkarıp hayatın içerisine canlı biçimde yerleştirme niyeti. Bu niyeti okul yöneticilerinin emanet ve liyakat temelli atanması kararlılığında görebiliyoruz.
- Yarım kalmış çalışmaları tamamlamak, eksikleri gidermek, ümit kesilen durumları yeniden ayağa kaldırmak şeklinde bir yol izlenmesi. ?Bu memlekette okullarda yabancı dil öğrenilmez kardeşim!´ önyargısını belleklerden silmek. TRT ile dil öğrenimi konusunda iş birliği yapılması bu kararlılığın ilk aşaması sayılabilir.
- Fırsat eşitsizliğini hayatın her alanından kaldırmak en çok da eğitimcilerin mücadele alanlarına yakışabilir. Nitelikli niteliksiz okul ayrımı ancak her okulu imkân açısından birbirine yaklaştırmakla mümkündür.
- İmam Hatip Okullarının nitelik-nicelik karmaşası arasında kaldığı bir vakıa. Bu okullarla ilgili alınan niteliğe yönelik kararlar zımni anlamda da olsa yapılan eleştirilerin haklılığını tescil etmektedir. Durağanlığa müsaade etmeyen eğitime dair bu hamleler hiç kuşkusuz destek vermekle, azmi kıracak morali bozacak yaklaşımlardan uzak kalmakla başarıya ulaşma şansı yakalayacaktır. Unutulmamalıdır ki bu dünyada saadet bahşeden hiçbir şey rüya görmeden, hayal kurmadan gerçekleşmiyor.
Gördüğünüz gibi 2023 Milli Eğitim Vizyon Belgesi´nde hedeflenen hususların hiçbir maddesine negatif bir eleştiride bulunmadım. Besmeleyle yola çıkana ?yolun açık olsun´ demek gibi güzel bir geleneğimiz var çünkü. Olanın da olmaması gerekenin de millet takipçisi olacaktır elbet.