Seçme ve seçilme hakkının sınırlarının Anayasanın 67. maddesinde belirtildiğine dikkat çeken Osman Can, ?Onun da şartları Anayasa´nın 13. maddesinde sıralanmıştır. Aday gösterilmeyi zorlaştıracak veya ciddi bir mali külfet şartına bağlayacak düzenlemeler Anayasa´ya aykırı düşer. Noter şartı bu yüzden sorunlu? dedi. Öte yandan 2019´da cumhurbaşkanı adayı olmanın noter tasdikli maliyetinin 15 milyon lirayı bulacağı hesaplanıyor.
SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA MÜDAHALE!
Önümüzdeki 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, parlamentoda grubu bulunmayan partiler veya bağımsız adaylar için anayasada getirilen 100 bin imza için noter şartı, hukukçularca anayasa aykırı bulundu. Anayasa Mahkemesi eski raportörü, AK Parti eski milletvekili ve MKYK üyesi, Prof. Dr. Osman Can, Cumhurbaşkanı adayları için yüz bin imzanın noter onaylı olmasını anayasaya aykırı buldu. Cumhurbaşkanlığına 100 bin kişinin aday gösterebilmesi tartışmalarıyla ilgili olarak, sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan anayasa hukukçusu Osman Can, tartışılan düzenleme ile ilgili; ? Konu Anayasanın 101. maddesinde düzenlenmektedir. Madde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin usul ve esasların kanunla düzenleyeceğini söyler. Düzenleme ile sınırlama farklı şeylerdir. Düzenleme hakkın kullanımını mümkün kılmalıdır. Ancak bu hakkı kısıtladığında veya kullanımını zorlaştırdığında seçme ve seçilme hakkına müdahale anlamına gelir ve Anayasaya aykırı olur.? değerlendirmesinde bulundu.
NOTER ŞARTI, SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI ZORLAŞTIRIR
Seçme ve seçilme hakkının sınırlarının Anayasanın 67. maddesinde belirtildiğine dikkat çeken Osman Can, ?Onun da şartları Anayasanın 13. maddesinde sıralanmıştır. Aday gösterilmeyi zorlaştıracak veya ciddi bir mali külfet şartına bağlayacak düzenlemeler Anayasaya aykırı düşer. Noter şartı bu yüzden sorunlu.? Öte yandan 2019´da Cumhurbaşkanı adayı olmanın noter tasdikli maliyetinin 15 milyon lirayı bulacağı hesaplanıyor.