Deep Web ve Dark Web gibi terimler günümüzde birbiri yerine sıkça kullanılmaktadır. Fakat bu kullanım son derece yanlıştır. Siber güvenlik dünyasında, bu terimler siber suçluların kötü niyetli faaliyetlerde bulunmak, işbirliği yapmak için kullandıkları tekniklerin ortaya çıkmasıyla giderek yaygınlaşmıştır. Webi üç katmanlı olarak nitelendirmek mümkündür: Bunlar; Yüzey Web, Deep Web ve Dark Web’dir.
İnternetin görünen yüzü…
World Wide Web, milyarlarca insanın internette etkileşime girmesi için tasarlanmıştır. İnternetin halka açık olan en yaygın alanı yüzey webdir. Bu alan Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorlarını kullanarak bulunabilecek tüm web sitelerini veya sayfaları içermektedir. Bu web sitelerinin arama motorları tarafından bulunmasını sağlayan şey özel olarak programlanmış komut dosyalarıdır. Bu tarayıcılar birçok genel web sitesi dizininde dolaşır ve daha fazla web sitesi bulmak için sayfalarda bulunan bağlantıları kullanır. Arama motorları, günde yüz milyarlarca web sayfasının tüm bağlantılarını toplayan ve her bir bağlantıyı arama optimizasyonu için dizinleyen gelişmiş web tarayıcılarına sahiptir. Dizin oluşturma işlemi, her web sitesini ve sayfalarını, her konumdaki içeriğe ve metne göre sınıflandırır. Özetlemek gerekirse, yüzey ağı aranabilir, dizine eklenmiş web siteleri ve web sayfaları içerir.
İkinci katman Deep Web!
World Wide Web'in bir adım ötesinde Deep Web'i buluyoruz. Geleneksel arama motorlarının endekslemesini önleyen web siteleri veya web sayfaları Deep Web olarak tanımlanır. Bir web sitesi sahibinin, web sitelerini tarayıcılardan gizli tutmak ve sayfaların indekslenmesini önlemek için kullanabileceği birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden bazıları, yüzey web sitelerinin sayfalarına bağlantı içermediğinden emin olmak, sayfalara teknik araçlarla (örneğin; CAPTCHA'lar) erişimi sınırlamak veya sayfalara erişmek için giriş yapılmasıdır.
İnternetin görünmeyen yüzü…
Üçüncü ve son katman olan Dark Web ise sadece özel yazılımlar kullanılarak erişilebilen, internetin üzerine inşa edilmiş şifreli bir ağı tanımlamak için kullanılır. Burada bulunan web siteleri dizine eklenmemiş olup bu nedenle, karanlık ağ yani derin ağ içerisindedir. Bu ağlar, kullanıcıların kimliklerini gizlemelerine yardımcı olan özellikler ve yasadışı faaliyetleri destekleme popülerliğinden dolayı karanlık olarak tanımlanmaktadır. Bu ağ biçimleri, kullanıcıların anonimliğini desteklemek için ağ üzerindeki trafiği şifreleme katmanları üzerinden yönlendirme esasına dayanmaktadır.
Dark Web’e erişmenin en yaygın yöntemi, kullanıcıları için yüksek güvenlik seviyesi sağlamak için kısıtlamalar getiren özel bir tarayıcı kullanmaktır. En popüler seçenek olan bu yöntem ABD Donanması tarafından dünya çapında internet gizliliğine izin vermek için oluşturulan bu özel tarayıcıdır. Dark Web, siber korsanlarının çaldığı ve kimliklerini gizleyerek satmak istediği her çeşit bilginin ev sahipliğini yapmaktadır. ZDNet tarafından ortaya atılan iddiaya göre siber korsanlar, Türkiye'den 455 bin kredi kartı bilgisini sızdırıp bu ortamda satışa çıkarmıştır. Gelen ilk tespitlere göre bu bilgiler sadece 1 dolar karşılığında müşterilere pazarlanmaktadır.
Sakın giriş yapmayın!
Dark Web’de bulunan siteler hakkında herhangi bir bilginin meşruiyetinin garantisi bulunmamaktadır. Dark Web her türlü yasadışı ticaret, kiralık katillerin yer aldığı forumlar, pedofililer ve teröristler için medya alışverişi gibi yasadışı faaliyetler için de kullanılmaktadır. Kara para aklama üssü halini almış Dark Web’in resmi para birimi ise Bitcoin’dir. Burada faaliyet gösteren Silkroad vb. alışveriş sitelerinde ödeme gerçekleştirirken Bitcoin tercih edildiği için bu konu son derece dikkat çekicidir. Sonuç olarak; siz siz olun bu kadarıyla yetinin; internetin görünmeyen yüzünü çok da merak etmeyin…