Suriye´de Baas rejimi yaklaşık 5 yıldır abluka altında tuttuğu Doğu Guta´nın Haresta ilçesini yoğun hava ve kara saldırılarıyla yerle bir ederken, bölge sakinleri hayatlarını umut, sabır ve korku içerisinde sürdürüyor.
Başkent Şam´ın doğusundaki Doğu Guta, yaklaşık 5 yıldır Baas rejiminin ve destekçilerinin abluka altında bulunuyor.
Muhaliflerin kontrolündeki bölgeye Baas rejimi ve destekçilerinin yoğun hava ve kara saldırıları aralıksız sürüyor.
Doğu Guta´nın ilçelerinden Haresta 14 Kasım 2017´den bu yana şiddetli saldırıların hedefi oluyor.
Yüzlerce aile yoğun bombardımanlar yüzünden nispeten daha sakin ve güvenli bölgelere göç etse de, gidecek bir yerleri olmayanlar sığınaklarda hayatları sürdürüyor.
Baas güçleri düzenlediği saldırılara ilişkin "teröristlere ait" bölgeleri hedef aldığını ileri sürse de ilçeden gelen fotoğraf ve görüntüler bombardımanların sivilleri hedef aldığını açıkça ortaya koyuyor.
Fotoğraf karelerinde, ilçedeki evlerin kullanılamaz hale geldiği, sokaklarda çok az sayıda sivilin olduğu görünüyor.
Havaların yağmurlu olması nedeniyle saldırıların kısa süreliğine durmasını fırsata çeviren bazı çocukların yıkılan sokaklar arasında oyun oynayarak veya dolaşarak savaşın minik bedenlerinde bıraktığı ağır acıyı bir an olsun unutmaya çalıştığı, bazı çocukların da evlerine yiyecek götürdüğü görülüyor.
Doğu Gutalı çocuklar saldırıların bir an önce son bularak okullarına güvenli şekilde gidecekleri günlerin hayalini kuruyor.
Harabeye dönen ilçedeki siviller yaşadıkları acılara rağmen hayatlarının geri kalanını rejimin bomba sesleri ve ölüm haberleri arasından sürdürmeye devam ediyor.
2 bin 700 aile sığınaklarda yaşıyor
Haresta İlçesi Yerel Meclis Başkanı Husam Beyruti AA muhabirine yaptığı açıklamada, ""Rejim güçleri son 3 ay içerisinde muhaliflere kaptırdığı bölgelerin intikamını ilçedeki sivilleri bombalayarak alıyor. Rejimle bazı askeri noktalar ilçemize çok yakın, dolaysıyla sürekli hedef alınıyoruz." dedi.
Beyruti, "Rejim güçleri Haresta´yı ağır silahlarla bombalayarak yerle bir etti. İlçede 2 bin 700 aile saldırılar yüzünden sığınak ve bodrumlarda kalıyor." diye konuştu.
Sığınaklarda kalan ailelerin zor durumda olduklarına işaret eden Beyruti, çok sayıda ailenin yardım alamadığını ve sağlık hizmetlerini sağlamakta sorunlar yaşadıklarını belirtti.
Beyruti, saldırılar sonucu çok sayıda ailenin kenti terk ettiğini kaydederek, "3 ay önce ilçede 3 bin 900 aile yaşıyordu, yaklaşık bin 200 aile iç bölgelere göç etmek zorunda kaldı." ifadesini kullandı.