Arap dünyasından HTŞ ile ilk resmi temas, Arap Birliği dönem başkanı olan Bahreyn Kralı’nden geldi. Kralın HTŞ lideri Colani’ye, Ahmet El Şara adıyla gönderdiği mesajı, Suriye yönetimi duyurdu
Batılılaştırılma politikaları sonucu yetim duruma düşürülen Türkçeye bir ömür hizmet eden D. Mehmet Doğan, ortaya koymaya çalıştığı eserleri ve düşünceleriyle anılacaktır.
Yasin Aktay’ın “Batılılaşma;Modernleşme mi, Yabancılaşma mı? / Tarihin Gerçek Yüzü – 1” adlı eseri, serinin ilk kitabı olarak yayınlandı.
Taha Kılınç, Suudilerin ramazan ayı üzerinden “dini hayatı” tamamen devletin, dolayısıyla Batılı paradigma üzerine temellendirme çabalarsının onlar için bir talihsizlik ve tarihsizlik olduğunu belirtiyor.
Yusuf Kaplan Yazdı;
Erman Çete, harici.com.tr’de “Depremden sonra: Batılı düşünce kuruluşlarından Türkiye analizleri” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıyı aşağıya alıntılıyoruz.
Dr. Abdülkadir Turan, İlk başlarda Batılılaşma furyasından pek etkilenmeyen Kürtlerin, bu kez Fransız ve İngiliz kanalıyla sosyalizme kanalize edilip kendi değerlerinden uzaklaştırılmasına yönelik bir analizde bulunuyor.
Gazze'deki sivil toplum kuruluşu Beytü'l Hikme İstişare ve Uyuşmazlıkların Çözümü Enstitüsü Başkanı ve düşünür Yusuf konu ,le ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Ali Haydar Haksal, Batılı oryantalistlerin İslam’a bakışlarına ve bir Batı projesi olan modernleşmenin –onun din karşıtlığından dolayı-medeniyetle eş tutulamayacağını belirtiyor.
Taha Kılınç, 2022 FİFA Dünya Kupası çerçevesinde ev sahibi ülkenin, İslam’a uygun davranmasının temeline ve Almanya ile Belçika gibi “Batılı” ülke yöneticilerinin sömürge düşüncesinden kaynaklanan üstenci bakışlarına değiniyor.
İlahiyatçı yazar Mehmet Gündoğdu, LGBT konusunu ele aldığı ilk yazısında Batılı bakış açısına, ikinci yazısında ise İslam’a, dolayısıyla Kur’an’a ve buna bağlı olarak İslam hukukundaki görüşlere yer veriyor.
Taha Kılınç, taş metaforu(mecaz) üzerinden her üç din mensubunca kutsal sayılan Kudüs şehrini merkeze alarak, oranın ak-batıl mücadelesinde var olan anlamına dikkat çekiyor.
Taha Kılınç, İran’ın “modern” döneminde Batılılaşma adına Pehlevi hanedanın yapmaya çalıştığı yanlışların, bugünde “yazarın kendi ifadesiyle “Din adamları devleti’nce Şiiliğin öne çıkarılarak yapılmak istendiğini belirtiyor.
Dr. Abdülkadir Turan, son iki, üç asırda birçok sebepten dolayı Batılılaşma saikiyle değişime uğrayan eğitim konusunda; dünyaya duyarlı ve aynı zamanda İslam’ı önceleyen bir yaklaşıma olan ihtiyacı vurguluyor.
Fehmi Koru, çeşitli batılı liderin ardı, ardına yaptıkları Türkiye ziyaretlerinin AK Parti’de bir kulvar değişikliğine işaret ettiğini ve ortağı MHP ile var olan bağın da kopma ihtimali anlamına gelebileceğini ima ediyor.
Fatma Tuncer, Batılı emperyalist güçler tarafından sömürülen Afrikalı insanın durumunu, eğitim imkanları oldukça kısıtlı Kenyalı öğrenciler üzerinden dikkatimize sunuyor.
Fehmi Koru, Batılı(ABD) birkaç gazeteci, stratejist ve diplomatın tezleri üzerinden Türkiye’nin, onlar açısından Rusya-Ukrayna savaşında alacağı(alması) gerektiği tezlerini analiz ediyor.
Fehmi Koru, Stalin döneminde milyonlarca Ukraynalıların yaşadığı kıtlık yüzünden ölmesini konu alan bir filme ve o filme ilham kaynağı olan bir iki batılı gazetecinin, olaylara ilişkin farklı tavırlarına dikkat çekiyor.
Fehmi Koru, Batılı strateji ürünü olup insanlara kabul ettirilmeye çalışılan “tarihin sonu” türü tezlerin; bir batı ülkesi olan Rusya’nın, diğer bir batı ülkesi olan Ukrayna’ya saldırısı ile birlikte yıkıldığını belirtiyor.
Süleyman Seyfi Öğün, Sovyet sonrası ideolojilerin kırılan büyüsü sonrası oluşan tüketim toplumu ile birlikte, Irak’tan Ukrayna’ya yönelik saldırılarda dahi batılı paradigmanın çelişkili durumunu işaret ediyor.
Mustafa Kutlu, batılı insan üzerinden, hazır gıdaların dahi “son kullanın tarihi geçmediği halde” çöpe atılmasını; bunun da güya üretimi arttırmak için gıda endüstrisini ayakta tutan anlayışın yanlışlığına dikkat çekiyor.
Almanya’nın, ABD ve batılı müttefiklerin Ukrayna ihtilafında birlikte durduklarını belirterek, gerilimin mi yoksa diplomasi yolunun mu seçileceğinin Rusya’ya bağlı olduğunu söyledi.
Ali Haydar Haksal, görünüşe Müslüman olarak bilinen, ama zihinsel yapısı itibarıyla Batılı/oryantalist temelli faşist mantığa sahip olup İslam’ın değerlerine düşmanlığı bayraklaştıran zevata dikkat çekiyor.
Malezya Dışişleri Bakanı Seyfuddin Abdullah, Afganistan konusunda açıklamalarda bulundu.
ABD başta olmak üzere İsrail ve Batılı ülkeler tarafından, Filistin halkının tanınması ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde Filistin Ulusal Yönetimi adlı özerk yapının kurulması İntifada'nın başarılarından biri sayılıyor.
Faruk Beşer yazdı;
Hakan Albayrak, PKK’li Duran Kalkan’ın Kürt sorununa yönelik dile getirdiği ifadelerden Batılı/Avrupalı devletlerin var olan bu sorunun çözülmesini istemediklerinin anlaşıldığını belirtiyor.
Dr. Bekir Tank, şimdilik sükûna eren büyükelçiler krizine yönelik tarihi arkaplana dair verileri, bizzat batılı emperyalist devletlerin büyükelçilerinin taşımaya çalıştı mantık üzerinden belirtmeye çalışıyor.
Batılı güçler bundan sonra bir davanın seyrine ya da başka bir insan hakkı ihlaline ilişkin kaygılarını farklı yöntemlerle dile getirecekler ve aynı zamanda hassasiyetlere de saygı göstereceklerdir.
Mehmet Şeker, ülke turizmine daha çok katkı sunan Arap Turistlerin, ırkçı zevat tarafından kabul edilmediğini; onun yerine maddi katkısı daha az olan batılı turistin bazı saiklerle öncelediğini belirtiyor.