TÜİK, nisanda yıllık yüzde 17,14 olan tüketici enflasyonunun mayısta yüzde 16,59 olduğunu açıkladı. Bu açıklamadan hemen sonra JP Morgan, Mayıs ayında beklenenden düşük gelen enflasyon verisi sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan politika değişikliği beklemediklerini söyledi.
GEÇİCİ BİR FAKTÖR AÇIKLAMASI
JP Morgan, Türkiye’deki enflasyon verisiyle ilgili paylaştığı bir araştırma notunda, enflasyonun beklenenden düşük geldiğini ama bunun geçici bir faktör olduğunu belirtti.
Mayıs’ta gerçekleşen enflasyonun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politikasında bir değişiklik yaratmayacağını vurgulayan banka, maliyet temelli fiyat baskısının güçlü kalmaya devam ettiğini ve bundan dolayı yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 13,4’te sabit tuttuklarını söyledi.
BENZİN FİYATLARININ ETKİSİ
Enflasyondaki bu aşağı yönlü sürprizin giyim fiyatlarında beklenenden düşük gelen artış ile benzin fiyatlarındaki artışın sadece bir kısmının Mayıs ayına yansımış olmasından dolayı olduğunu söyleyen JP Morgan, Kasım ayına kadar enflasyonun yüzde 16’nın üzerinde kalmaya devam edeceğini ifade etti.
Kurdaki zayıflığın fiyat baskısında hala önemli bir rol oynadığını belirten JP Morgan ekonomistleri, Mayıs ayındaki kapanmadan dolayı fiyat artışlarının tümünün yansımamış olabileceğini ve fiyat artışlarının etkisinin Haziran ayında görüleceğini dile getirdi.
JP Morgan, TCMB’nin para politikasında beklenenden erken bir gevşemeye gitmesinin politika kredibilitesini düşüreceğini, Türk lirası üzerinde baskı oluşturacağını, dezenflasyon sürecine zarar vereceğini ve hatta kısa vadeli büyüme üzerinde karşı üretken bir etkiye sahip olacağının altını çizdi.