Dünyayı hâlâ hanedanlar yönetiyor

The Conversation sitesinde yayımlanan ?Dünyayı hâlâ hanedanlar yönetiyor? başlıkla Gazete Duvar´da Türkçeye tercüme edilme suretiyle alıntılanan yazı?

Dünyayı hâlâ hanedanlar yönetiyor

2018 yılının Aralık ayında ?Historical Social Research´ adlı dergide yayınlanan yeni çalışmamız, ortalama 10 dünya liderinden birinin, siyasetle bağlantısı olan ailelerden geldiğini gösteriyor.

2000´den 2017´ye dek Sahra-altı Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Latin Amerika´da seçilen -cumhurbaşkanları ve başbakanlar olmak üzere- 1.029 siyasi yöneticinin geçmişini inceledik. Tüm dünya liderlerinin 119´unun, yani yüzde 12´sinin, siyasi bir aileden geldiğini tespit ettik.

Araştırmamız, ?siyasi aile´yi, ?yargıç, bir parti yetkilisi, bürokrat, milletvekili, başkan veya aktivist olarak siyaset sahnesinde uzun zamandır yer alan bir kişiyle kan veya evlilik bağına sahip kişiler? biçiminde tanımlıyor.

Dikkat çekici örnekler arasında ABD eski Başkanı George W. Bush, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eski Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernández de Kirchner bulunuyor.

AİLE BAĞLARI DÜNYANIN HER YERİNDE ÖNEMLİ

Aileden gelen siyasal bağlantılar, üzerinde çalıştığımız bölgelerin tamamında, monarşik ve demokratik yönetimlerde, zengin ve yoksul ülkelerde önem taşıyordu.

Monarşilerde iktidar, doğası gereği (sonraki aile bireylerine) miras kalır. Ne var ki -vatandaşların özgür ve adil seçimlerde liderlerini seçebilecekleri- demokrasilerde dahi siyasi bir ailenin üyesi olmak kayda değer bir avantaj sağlar. Bu durum, adaylar açısından isminin tanınırlığının yanı sıra, seçildikleri görevlerde siyasal deneyimlere, müttefiklere ve kaynaklara daha iyi ulaşım için olanak sağlar.

Mesela Bush ve Trudeau, babalarının daha önce aynı mevkide hizmet ettikleri göz önüne alındığında, bu makamlarla doğrudan bağları olan ve demokratik olarak seçilmiş yöneticilerdi.

Teknik açıdan, aslında Kuzey Amerika en yüksek siyasi aile bağlarına sahip lider oranına sahipti. Araştırmamız süresince görev yapan sekiz başkan ve başbakandan ikisi, geçmişteki devlet başkanlarıyla ilişkiliydi. Bununla birlikte, tanımımız bağlamında bölge sadece iki ülkeden (ABD ve Kanada) oluştuğu için veri analizi sırasında bir kenara koyduk, zira genel sonuçları çarpıtacaktı.

Yazının devamı...