Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Küresel Sistemi Reforma Kafa Yormamız Gerekiyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Beş ülke bugünkü dünyanın beklentilerini karşılayacak düzeyde değildir, adaletli değildir, kapsayıcı değildir. O zaman bu küresel sistemi nasıl reform edeceğiz, buna kafa yormamız gerekiyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Küresel Sistemi Reforma Kafa Yormamız Gerekiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz Üniversitesi tarafından kendisine verilen fahri doktora unvanı törenine katıldı, burada ilk dersi verdi. 

Türkiye´nin en saygın eğitim kuruluşlarından biri olan Akdeniz Üniversitesince fahri doktora unvanı almaktan büyük onur duyduğunu dile getiren Çavuşoğlu, üniversitedeki gelişmeleri de yakından takip ettiğini belirtti. 

Dünyanın önemli bir geçiş süreci yaşadığını aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bir taraftan küreselleşme var, bir taraftan mikro milliyetçiliğin arttığını görüyoruz. Bir taraftan AB gibi kuruluşların siyasi birlik oluşturmak için kafa yorarken, diğer taraftan bölünmeleri, küçülmeleri ve buna benzer eğilimleri görüyoruz. Bir taraftan etkin çok taraflılık için kafa yoranlar var, diğer tarafta tek merkezlilik. ABD´nin son günlerde başlattığı tek merkezli politikalar ve bunun yansımaları var. Türkiye olarak çok taraflılığa inanıyoruz, etkin çok taraflılığa inanıyoruz. Bir tarafta dünya insanlığının karşı karşıya kaldığı sınamalar var, bu sınama ve sorunlara karşı çözüm üretmeye çalışan ülkeler var. Bir tarafta ekonomik krizler var, diğer tarafta ise büyük bir ekonomik büyümenin de yeni yeni potansiyellerin ortaya çıktığını görüyoruz. Eskiden ekonominin gücü batıda ve kuzeydeyken bu gücün güneye ve doğuya kayıp gittiğini görüyoruz. Tüm bu gelişmeleri iyi takip edebilirsek, bir taraftan yaşanan sorunlara çözüm bulabiliriz, diğer taraftan önümüze çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirebiliriz."

Tek kutuplu politikalar kapsamında İran´a yapılan yaptırımları örnek gösteren Çavuşoğlu, tek kutuplu ya da çok kutuplu politikaların hangisinin başarılı olacağını ise sürecin göstereceğine dikkati çekti.  

"Aşırı sol gruptaki milletvekilleriyle dağdaki PKK´lıların ne farkı var?"

Dünyada terörle de hem sahada, hem masada hem de ideolojilerine yönelik bir mücadele yaşandığını ifade eden Çavuşoğlu, terörle mücadele ederken ideolojisinin de yok edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ülkelerin, istihbarat güçlerinin terör örgütlerini nasıl kullandıklarını da yaşayarak gördüklerini anlatan Çavuşoğlu, DEAŞ´ın İslam dinini kullanarak bir örgütlenme oluşturduğunu, İslam düşmanlığını tetikleyen bir sürecin yaşandığını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, batıda Türkiye düşmanlığını tetikleyen teröre eğilim verme olaylarının dışında ideolojilerin kullanıldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Batıda, ´Benim ideolojimi savunan herkes iyidir´ mantığı var. Bizde de daha cemaat denilen FETÖ var. Ülkemizde insanların dinini sömürmeye çalışan, en son seçimlerde de gördük, onların bünyesinde olsun ister hırsız ister, ister tecavüzcü kim olursa olsun onlara göre o çok iyi bir insandır. Avrupa´daki aşırı soldaki partilerde de kim olursa olsun, ister PKK, ister DHKP-C onlara göre ´bu terör örgütleri son derece haklıdır´ düşüncesi var. Benim hiçbir ideolojiyle problemim yok, hepsine katılmasam da saygım var. İdeolojilerinizi, fikirlerinizi parti kurarsınız, sivil toplum örgütü kurarsanız halka anlatırsınız, destek bulursanız ayakta kalırsınız. Destek bulamıyorsanız o zaman halk nezdinde kabul edilebilir değilsinizdir. ´Ben ideolojimi elime silah alıp öyle savunacağım, hele hele Kürtlerin hakkını savunacağım´ diye yola çıkarsanız o zaman başka. Bu ideolojileri nasıl yok edeceğiz? O zaman Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi´nde aşırı sol gruptaki milletvekilleriyle dağdaki PKK´lıların ne farkı var. Biz aşırıcılığın hepsine karşıyız. Aşırıcılıkla mücadeleyi nasıl yapacağız? Bu trendi tersine nasıl çevireceğiz? Eğer biz bu trendi tersine çeviremezsek 2. Dünya Savaşı öncesi tabloya doğru önce Avrupa gider, sonra dünya gider."

"Bugün 2. Dünya Savaşı döneminden daha fazla insan evini terk etti"

Dünyadaki önemli sorunlardan birisinin de göç akımı olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, insanların neden evlerini terk etmek zorunda kaldıklarının sorgulanması gerektiğini söyledi.

İnsanların terörden mi, iklim değişikliğinden mi, açlıktan mı, zulümden mi kaçtıklarının irdelenmesi gerektiğine değinen Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün 2. Dünya Savaşı yok ama 2. Dünya Savaşı döneminden daha fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı." dedi.

Batının mültecilere bakış açısını da eleştiren Çavuşoğlu, Suriyelileri almadan önce dinlerini, ırklarını, eğitimlerini sorgulayarak sanki manavdan sebze meyve alır gibi bir seçim yapıldığını vurguladı. 

Bunları sorgulamak yerine entegre politikaların irdelenmesi gerektiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Suriye´de iki bölgeyi teröristlerden temizledik, 300 bine yakın terörist geri döndü. İdlib´te de dönüşler başladı." ifadesini kullandı.

Bugün Avrupa´nın demokrasiye bakış açısında da çok ciddi sorunlar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, kendi içlerinde olan olaylara daha duyarlı ama farklı ülkelerde olan olaylara karşı ise duyarsız kalındığının altını çizdi. 

"5 ülke beklentileri karşılayacak düzeyde değil"

Bugünkü küresel sistemin ne kadar yeterli olup olmadığının sorgulanması gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, yeni reformların kurulması gerektiğini bildirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın "Dünya 5´ten büyüktür" sözünü hatırlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Biz o beş ülkeye karşı değiliz, ilişkilerimizi geliştirirken sorunlar da yaşıyoruz. Şu anda ABD ile yaşadığımız sorunlar ortada. 5 ülke bugünkü dünyanın beklentilerini karşılayacak düzeyde değildir, adaletli değildir, kapsayıcı değildir. O zaman bu küresel sistemi nasıl reform edeceğiz, buna kafa yormamız gerekiyor." diye konuştu.

Avrupa Birliği politikalarını da başarılı bulmadığını ifade eden Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi´nin de son dönemlerde ırkçı akımlarının esiri olmaya başladığına dikkati çekti. 

"Bakanlığımız FETÖ´den arındı"

Dışişleri Bakanlığının Türkiye´nin en eğitimli insanlardan oluştuğunu aktaran Çavuşoğlu, "Tüm dünyada saygınlığımız var ama eksikliklerimiz de var. Farklı dillerden bilen arkadaşlarımızı Bakanlığımıza almamız lazım. FETÖ sebebiyle bakanlığımızın kariyer memurlarının yüzde 23´ünü uzaklaştırmak zorunda kaldık. Bakanlığımız arındı, temizlendi ama sayı olarak da azaldık." dedi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal da 73 bin 791 öğrenciyle büyük bir aileyi temsil ettiğini söyledi. Çavuşoğlu´nun girişimci ve insani bir dış politika izlediğini belirten Ünal, ülkeye, kente ve üniversite yaptığı katkılarından dolayı kendisine fahri doktora unvanı vermekten büyük gurur duyduklarını kaydetti.

Ünal, Çavuşoğlu´na fahri doktora binişini giydirdi, diplomasını takdim etti.