Şakir KURTULMUŞ

Tarih: 12.10.2020 00:01

Yoksa sus!

Facebook Twitter Linked-in

Önce kendine bak… Aynada kendini nasıl görüyorsun? Resimde samimi görünüyorsan konuş. Kendini nasıl görüyorsun aynada? Samimi mi görüyorsun? İnanıyor musun bu görüntüye? Yansıma da olabilir. Gerçekten samimi misin, samimiyet testinden geçebileceğine inanıyor musun? İnanıyorsan konuş. Yoksa sus.

Her şeyden önce âdil misin, hakkaniyeti gözetiyor musun? Herkese eşit davranmak noktasında âdil olduğunu söyleyebilir misin? Nefsinin önüne geçmesine engel olabiliyor musun? Nefsine yenik düşüyor musun? Nefsin mi senin emrinde yoksa sen mi onun emrindesin? Üstünden bu nefis yükünü atabiliyor musun? Atıyorsan konuş. Yoksa sus.

Ne kadar dürüstsün? Sözünde, hareketlerinde senin dürüst olduğunu gösteren emareler bulabiliyor musun? Etrafındakiler seninle ilgili “Gerçekten çok dürüst bir kişidir” diyebiliyor mu? Sözünde sadıktır, sağlam bir kişiliği vardır, diyebiliyorlar mı? Başta sen inanıyor musun dürüst olduğuna? O zaman konuş. Yoksa sus.

Ne kadar saygılısın etrafına? Önce kendine saygılı olmalısın ki etrafına da saygı gösterebilesin. İçinde bulunduğun toplumla barışık mısın? Büyüklerine saygılı, küçüklerine sevgi ile dolu musun? Kendisine saygısı olmayan kişinin, etrafına saygı göstermesini beklemek çok doğru olmasa gerek. O yüzden önce kendine saygılı olmalısın. Bu senin nefsini yüceltmez, aksine inceltir. Önce bu soruyu sor. Kendine saygılı mısın? Saygılı isen konuş. Yoksa sus.

Ne kadar çalışkansın? Vaktini iyi değerlendirebiliyor musun? Zamanın ne kadar kıymetli? Zamana kıymet verip en iyi şekilde değerlendirmeye mi çalışıyorsun, yoksa bir an önce vaktin üzerinden atlayıp koşarak gitmek mi istiyorsun? Zamanı ne kadar iyi kullanırsan o kadar çalışkansın. Böyle olduğunu görüp, buna inanıyorsan buna uygun bir çalışma tempon olmalı. Böyleysen konuş. Yoksa sus.

Ne kadar üretiyorsun? Yaptığın iş ne olursa olsun zamanı iyi kullanıyorsan, çalışkansan, üretimin de iyi olacaktır. Zamanını boşa harcamıyorsan, vaktine kıymet verip en iyi şekilde değerlendiriyorsan, bilgi toplamadan ziyade anlamaya yönelik çalışıyorsan, ürettiklerin de faydalı olacak, çalışma şevkini artıracaktır. Sadece kendin için değil, başkaları için de yararlı olabilmeyi hedeflerin arasına koyarsan, buradan elde edeceğin sonuç, sana mutluluk verecektir. Önce kendisi mutlu olmalı kişinin. Kendini sev, mutlu ol, başkalarına taşı bu mutluluğu. Kendini sevebiliyorsan, mutluluğu başkalarına taşıyabiliyorsan konuş. Yoksa sus.

Ne kadar gözetiyorsun hakkaniyeti? Nereden kimden gelirse gelsin hakikati, doğruyu söylüyorsa onu tasdik etmeli, ona destek vermeli. Kim de yanlışı söylüyorsa, ona da açık yüreklilikle yanlış olduğunu söyleyebilmeli. Kişi öncelikle kendisi için yapabilmeli bunu. Her zaman için gerekli olan bir tutum bu. Doğruyu söylemeli, doğruyu söyleyeni dinlemeli, açık yürekli olmalısın. Açık yüreklilikle konuşabiliyorsan konuş. Yoksa sus.

Kaynak: dunyabizim.com


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —