MUSTAFA AYGÜN

Tarih: 04.03.2022 13:33

SAVAŞ SANATINDAN SİYASET SANATINA

Facebook Twitter Linked-in

Çin’in ünlü generali Sun Tzu, bundan yaklaşık 2500 yıl önce savaş sanatının kitabını yazmış ve asırlarca onun ortaya koyduğu ilkeler savaş kazanmak isteyen komutanların yol göstericisi olmuştur.

Sun Tzu’nun Savaş Sanatı’nı okurken siyasi mücadelelerle benzerliği gözüme takıldı. Siyaset ve savaşın ne kadar birbirleri ile benzeştiğine şaşırdım. Şimdi bu kitapta ortaya konulan savaş sanatı ilkelerini biraz değiştirerek siyaset sanatı ilkeleri olarak burada paylaşmak istiyorum.

Siyaset sanatı bir millet için hayati önem taşır. Bir ölüm kalım meselesi; milletin var ya da yok olmasının, müreffeh ya da fakir olmasının yoludur.

Önderlik; bilgelik, samimiyet, insancıllık, cesaret ve sertlik erdemlerinin savunucusudur.

Kendi siyasi partin ile oy verenlerini ve rakip siyasi partileri ve oy verenlerini biliyorsan hiçbir seçimin sonucundan korkmana gerek yoktur. Kendi siyasi partin ile oy verenlerini biliyor fakat rakip siyasi partileri ve oy verenlerini bilmiyorsan, kazandığın her seçimden sonra bir de yenilginin acısını tadacaksındır. Ne kendi siyasi partini ne de rakip siyasi partileri bilmiyorsan her seçimden yenik çıkacaksın.

Siyasette başarı, halkın ve rakip siyasetçilerin algılarını yönetmeye dayanır.

Rakiplerini kandırmak için yemini at. Çıkmazda olduğun numarası yap ve onları aldat. Zayıfmış numarası yap ki kibirleri büyüsün ve halkın gözünden düşsünler. Mağdur olmuş gibi yap ki halk senin yanında olsun. Unutma, halk daima mağduru yanındadır.

Parti yöneticileri aşırı kibirli, teşkilat kademeleri tembelse, açgözlülük onlara olayların bir noktada tersine dönebileceği gerçeğini unutturur.

Rakip partiler seni devirmek için birleşmişse onlar arasına nifak sok. Anlaşmazlık noktalarını bulursan daha birleşmeden dağılmalarına sebep olursun.

İktidar isteyen lider seçimden önce birçok hesap yapar, vaatte bulunur, projeler açıklar. Seçimi kaybeden lider çok az hesap yapan, toplumsal ve ekonomik problemlerle ilgili daha az çözüm yolu üreten liderdir. Zaferin şekli rakibe göre belirlenir.

Rakip siyasi partiyi ummadığı yerden eleştir. Gündemi sen belirle. Sıkıştığın zamanlar için rakiplerini zor duruma sokacak sansasyonel olayların gizli kutunda dursun.

Bir siyasi partinin kendini yenilgiden koruması kendi elindedir. Fakat rakibini yenilgiye uğratması rakibin kendisi tarafından sunulur.

 Savunmada kalmak zayıflık, saldırmak ise güç ve kendine güvenin göstergesidir.

İyi bir siyasetçi kararda çabuk, saldırıda acımasız olmalıdır.

Büyük bir partinin kontrolü prensipte birkaç adamın kontrolüyle aynıdır. Sırf bilgisine güvenen lider isyana hazır olsun. Sırf insancıllıkla yönetmek isteyen zayıf görünür. Güven üzerine direniş aptallığa, cesaretin gücüne dayanmaksa şiddete yol açar.

Yöntem ve disiplin; partinin teşkilat yapısının düzenlenmesi, kademeler arası hiyerarşi, kaynakların kullanımı ve harcamaların kontrolü olarak anlaşılabilir.

Bir lider şunları bilmelidir: 1. Hangi siyasi parti başkanları ahlak yasası ile doludur? 2. Parti içinde hangi yöneticiler yeteneklidir? 3. Siyaset kulvarında kim daha avantajlıdır? 4. Hangi parti daha disiplinlidir? 5. Hangi parti daha güçlüdür? 6. En iyi eğitimli kadrolar hangi taraftadır? 7. Hangi partide ödül ve ceza sistemi daha açıktır?

Zafere ulaşıncaya kadar stratejini belli etme. Rakibin partiye hazırlıksız ve zayıf olduğu taraftan saldır. Hiç ummadığı konuları gündem yap.

Başarılı lider ikinci kez vergi toplamaz ya da halkın ödeyebileceğinin üstünde vergi yüklemez.

Seçim çalışmalarına zamanından önce başlarsan, teşkilatın zaman içinde gayreti söner ve körleşirler.

Rakip parti lideri sinirli bir yapıya sahipse onu sinirlerini germeye çalış ki üstüne gelsin.

Sözünü en uzağa ulaştırmak için sosyal medyayı ve medyayı elinin altında tut.

Rakip partileri dikkatlice kendininki ile kıyasla ki partinin hangi yönlerden kuvvetli hangi yönlerden zayıf olduğunu görebil. Taktiksel düzenlemeler yaparken, ulaşabileceğin en yüksek aşama, onları saklamaktır. Planların gece gibi karanlık olsun.

Sabırsızlığını kontrol altına alamayan lider başarısızlığın ana nedeni ve sorumlusudur.

Hiçbir konuda kendini bağlama. Siyasetin rüzgarlarının nereden eseceği belli olmaz. Kendine manevra yapacak alan bırakmayan lider yenilgiye hazır olsun.

Bir lider parti kademelerine güvendiğini gösterirken bir yandan da emirlerinin uygulanmasında ısrar ederse kazanç karşılıklı olur. Partilileri kendine bağlamadan önce cezalandırırsan itaatkâr olmayacaklardır ve itaatkar olmazlarsa pratikte işe yaramayacaklardır.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —