ESAT HOCALAR

Tarih: 14.10.2022 17:04

ŞARTLARINI TAŞIYAN GİYİM İBADETTİR

Facebook Twitter Linked-in

Dini konularda bir Müslümanın örnek nesli Selef-i Salihin, referansları da Selef-i Salihin Ulemasıdır. 

Selef-i Salihin: Sahabe, Tabiun ve Tebe-i Tabiîn'dir.

Bu ilk/öncü üç nesil, sırasıyla Sahabe, Tabiun ve Tebe-i Tabiîn'dir . Bunlar imanda, ilimde ve amelde bütün Müslümanlar için örnek nesillerdir. 

 Tesettürle İlgili 

1 - Allah Kuran-ı Kerim’de Nur ve Ahzab suresinde Kadınların başlarını örtmesini, hem de göğüslerini içine alacak şekilde örtmesini emrediyor.

2 - Peygamberimiz de Hadislerinde bunları emrediyor.

3 - Peygamberin eşleri/ümmehatü’l-mü’minin ve bütün sahabiyye hanımlar başlarını örtüyor, vahyin gereğini yerine getiriyor.

4 - Hadis-i Şerifler, ilk dönem tarih kitapları ve tarihi rivayetlerde bu hususu, inkârı mümkün olmayacak şekilde açıkça görüyoruz.

5 - Bize ulaşan ilk dönem Kuran-ı Kerim nüshaları, ilk dönem tarih kitapları ve muteber hadis külliyatı da aynı şeyleri bize gösteriyor. 

6 - 1400 yıllık uygulamada görüyoruz ki her dönemde Müslüman kadınlar örtülüdür. Onların örtünmelerinin kaynağının vahiy, ashabın uygulaması ve İslam ulemasının da icmaya ve ittifakı olduğu kesindir. 

7 - Bütün bu bilgileri çöplüğe atıp örtü yoktur demek ilim, iz'an, akıl ve mantıkla bağdaşmadığı gibi ahkâm-ı şeri'yye ile de örtüşmez.

8 - İlmin tüm yollarını kapatarak bir konuda karar verilemez.

9 - Bununla beraber insanların tercihlerine de saygılı olmak gerekir. Zira kendi hesabını kendisi verecektir. Umulur ki Allah bağışlar. 

Allah'ın şu uyarısını da hatırlayalım: "Ey insanlar, hiç şüphesiz Allah'ın va'di haktır; öyleyse dünya hayatı sizi aldatmasın ve aldatıcı(lar) da, sizi Allah ile (Allah'ın kerem ve merhametini ileri sürerek) aldatmasın” (35/5) ayeti mûcibicince 'aldatıcı'nın aldatması da bizleri aldatmasın, emirleri olabildiğince yerine getirelim, nehiylerden de olabildiğince kaçınalım.  

10 - Allah'ın rahmeti gazabından daha geniştir, rahmeti herkese yeter. 

11 – Unutmayalım ki geleneği olmayan din, yaşanmayan dindir.

Din, yaşanırsa yaşayanların dini olur. 

Şartlarını taşıyan giyim ibadettir. 

Doğrusunu en iyi bilen Allah’tır.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —