Giriş…
Toplum Nedir?
Tarihsel gelişim içerisinde, aynı toprak parçası üzerinde, birlikte yaşayan ve ortak bir kültür ile medeniyet durumuna sahip olan insanların sürdürmek için; birçok temel ihtiyacın karşılanmasını temin sadedinde bir araya gelip işbirliği yapabilmeleri adına ortaya çıkan yapıya toplum denir.
Ortaklaşa yaşamanın fıtrî olarak, kendisine bahşedilen bazı hayvan grupları da kendilerine özgü bir şekilde, topluna bir arada bulunmuş olmaları, toplumsallığın önemi açısından dikkate değer. Ör. Karıncalar.
Toplum olgusunun, insanları, sosyolojik açıdan bir arada yaşamayı öngörüyorsa da, modern paradigmalar açısından bakıldığında, seküler amaca uygunluk içerisinde kurgulandığı görülür.
O da, düşünce, anlayış ve yaşayış biçimleri birbirinden farklı olan insanların, hakin irade ve “müesses nizam adına” bir arata getirilmesi şeklinde vücut olmasındandır.
Burada kullanılan dilin, seküler çerçevede karaktere sahip olduğu gözden kaçmamalı…
Oysa bizlerin Müslümanlar olarak Arapçanın var olan büyüsüne kapılmadan, kendimizi kurma ve inşa açısından gerekli olan din dilini kullanma yoluyla, en başta “murat edilme ve maksat açısından” her alanda olduğu üzere bir arada bulunma durumumuzu, kurgudan azade kılmamız ve onun yerine sahih doneleri ikame ermemiz gerektiği izahtan varestedir.
Maksat açısından söylersek, toplum kavramı yerine, “doğru bir şekilde oluşması arzulanan” cemaat ve cemiyet olgusuna yeniden hayatiyet kazandırma suretiyle, ona işlevsellik, süreklilik ve ciddiyet katmış oluruz.
Bu tür yapıların, bir “tık” ilerisi “ümmet” olarak tanımlanmaya uygundur.
Ümmet kavramına, kelime bazında kaynaklık eden ve ana, temel, esas anlamına gelen “üm” sigası, içerik ve kuşatıcılık açısından, toplum kavramını, kurgulanmasına yönelik olarak boşa çıkarır, onu atıl kılar.
Biz, bununla birlikte, o da “maksadı anlamak açısından, kendimize ait din dilini oluşturma sürecinde, “toplum” kelimesini kullanacağız.
İnşallah, bundan sonraki yazımız, örnek “Müslüman” toplumun oluşumunda önem arz eden cemaat ve cemiyet olgusu üzerine eğileceğiz…
Devam edecek>>> edecek>>>