Selvigül ŞAHİN

Tarih: 09.02.2023 22:59

ÇIRA EDEBİYAT'TAN İKİ GÜZEL ESER...(*)

Facebook Twitter Linked-in

Şakir Kurtulmuş

Artık Evimize Dönmek İstiyoruz

Şakir Kurtulmuş, kendi kuşağı içinde önemli şairlerimizden. Denemeler de yazıyor. “Artık Evimize Dönmek İstiyoruz” kitabı Çıra Yayınları’ndan okurla buluştu. Kurtulmuş, coğrafyaya duyarlı bir şair. Yazdıklarını kitap kapaklarının arasında bırakmadan, hayata da müdahale eden, yoksulları, yetimleri metinlerine taşıdığı gibi bizzat onları ziyaret edip onlara yardımlar yapan örnek bir şahsiyet. Edebiyatın soyut kelimelerinden, yetimlerin yüreklerine, evlerine, yoksun zamanlarına taşıyor umutlarını, onlara maddi ve manevi yardımlarda bulunup dertlerine bir nebze de olsa derman olmaya çalışıyor. Günlükler yazarın yüreğinde iz bırakmış, onu etkilemiş, muhacirliğin zorlu hallerini, çaresizliklerini şahitliğe çağırırken bir şair yüreğinin de naif çırpınışına şahit oluyorsunuz.

“Muhammed, hayatımın akışına adeta müdahale etmişti. Anlattıkları ve küçücük yaşında başına gelenleri dinledikçe küçüldüm, ufalandım, mahcubiyetten yok oldum. Birkaç gün sonra beni evlerine götürmesini istedim. Ailesinden izin alıp böyle bir şey yapabileceğini söyledi ve o gün geldi...İşte "Muhacir Günlüğü", hayatımın olağan akışını değiştiren bu olağan karşılaşmanın ürünüdür. Bu sadece Muhammed'in hikâyesi değil, onun gibi savaştan göçüp gelmiş, kendine güvenli bir liman olarak İstanbul'u seçmiş çok sayıda mültecinin de hikâyesi. Muhammed sayesinde tanıdığım başka muhacir ailelerin trajedileri de kitabın sayfaları arasında sizleri bekliyor. Ben, yaşarken çok ders çıkardım kendi payıma. Yazarken de...

Siz sevgili dostlar... Bu sarsıcı notları okurken siz de çok şaşıracak, "bu kadar da olmaz ki" diyeceksiniz. Belki de hayatınızın akışına müdahale edip siz de bir muhacirin derdini dert edinmek, bir yetimin başını okşamak isteyeceksiniz.” (Arka kapak yazısından)

 

***

 

Ahmet Şevki Şakalar

Sevda Durağı

Ahmet Şevki Şakalar Bursa’da yaşayan ve oradaki edebiyat ortamlarında bulunan, katkı sunan eğitimci bir yazar. “Sevda Durağı”, Çıra Yayınları’ndan okurla buluştu. Yazar Anadolu insanın dokunaklı hikâyesini arı, duru, sahici bir dille anlatırken aslında hakikatli olana, gerçek insanlık hikâyesinin kadim duraklarına taşıyor okuru. Onun kaleminde insan, yaşantısıyla, yaşadıklarıyla, sorumluluk bilinci taşıyan, ilahi olana yaslı bir duruşla yer alıyor. Kendi toprağıyla, kendi insanıyla barışık, modernizmin karşısına, arınmış değerleriyle karşı duran ve anlamlı bir nefes olan hikâyeleri ile okuru kuşatıyor. Eşyaya bakıştaki doğruluk mesafesi, Anadolu irfanına yaslı bir duyarlılığı ele veriyor. Nice kitaplara diyoruz…

“Kendimi düşte değil gündüz gözü sabah güneşi altında yalangı otlarına sürtünerek tarlalarda taze yarpuz fideleri toplayan biri halinde bulmuştum okuyup bitirince. Arkası gelirse yazar hepimizi çok şaşırtacak; derin, sağlam üsluplu ince gözlem ve dokunuşlarıyla, yolu açık olsun. Metin Önal Mengüşoğlu

Ahmet Şevki Şakalar'ın öyküleri memleketin her yöresinden bir iz taşır. Hepimizden bir parça, hepimizden bir soluk vardır satır aralarında. Modern dünyaya karşı bizden bir sestir. Hayatın zorlukları, memleketin yoksulluğu, mahrumiyeti en çok da ortak acılarımız ustalıkla dile gelir. Yazar, kendi yöresinden yola çıkarak, anlatılarını bütün insanlığın büyük hikâyesiyle harmanlamayı başarır. Engin Elman” (Arka kapak yazısından alıntı.)

 

Not: BU yazı, Selvigül Şahin'in, Milat Gazetesi'nde yayınlanan “Masamdaki kitaplar” adlı yazısından özetlenerek iktibas edilmiştir.

 

Kaynak: milatgazetesi.com


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —