Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Hasan POSTACI


BİR HAFIZA OLARAK DOĞU BATI KARDEŞLİK PLATFORMU-3

Hasan Postacı'nın "yeni" yazısı...


Cumhur ittifakının büyük ortağı MHP genel başkanı Devlet Bahçeli'nin 1 Ekim TBMM açılışında DEM Parti sıralarına giderek tokalaşması sonrası grup toplantısıyla söyleme dönüşen Kürt meselesi ile ilgili yeni süreç yeni bir takım gelişmelerle devam ediyor. Ömer Öcalan'ın İmralı görüşmesi sonrası DEM parti heyetinin de Abdullah Öcalan'la görüşmesi talebi yine MHP genel başkanından geldi.Kürt meselesi ile ilgili yeni sürecin arkasında bir planlama ve yol haritası olduğu çeşitli yetkililer tarafından ifade edildi. Ancak içerik ve takvim ile beraber ne tür adımların atılacağına dair henüz somut beyanlar yok. 

Kürt meselesinin ne olduğu ve çözüme dair neler yapılması ile ilgili daha öncede ifade edildiği gibi geçmişten gelen çok önemli bir müktesabat var. Yaşanan deneyimler ve ve daha önce yapılanların başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenleri analiz edilerek benzer durumların yaşanmamasına yönelik çok daha dikkatli, çözüme ve sonuç almaya odaklı yaklaşımların geliştirilmesi gerekir. 

Bu konuda önemli deneyimlerden biri de Doğu-Batı Kardeşlik Platformunun (DBKP)2008-2013 tarihleri arasında Kürt meselesi ile ilgili yaptığı çalışmalardır. Daha önce DBKP'nin gerçekleştirdiği Türkiye geneli istişare çalıştayların ilk üç tanesinin detaylı analizleri yapılmıştı. Türkiye geneli çalıştayların dördüncüsü ve sonuncusu İstanbul'da gerçekleşti.

 

7-9 Eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul’da yapılan Türkiye buluşmasına 35 il STK’sı katıldı. Fatih İtfaiye Parkı’nda sonuç bildirgesi okundu. Basının davet edildiği açıklamada Kürt meselesinin çözümüne yönelik özellikle Türkiye'deki İslami oluşum ve çevrelerin süreçteki rol ve sorumluluklarına ilişkin vurgulara yer verildi. Yapılan açıklamada, Kürt Sorununun çözümünde İslam ortak paydasında buluşan sivil toplum kuruluşlarının inisiyatif üstlenmesi amacıyla 2008 başlatılan ve ilk toplantısını 2010 yılında Bursa'da gerçekleştiren Doğu Batı Kardeşlik Platformu, bugüne kadar Bursa, Diyarbakır Ankara ve son olarak İstanbul olmak üzere dört kardeşlik buluşması gerçekleştirmiş olduğu ifade edildi.

Şimdiye kadar 57 farklı ilden İslami STK temsilcilerinin katılımlarıyla oluşturulan Doğu Batı Kardeşlik Platformu ilk aşamada ciddi anlamda zayıflayan duygusal bağların yeniden güçlendirilmesi için, öncelikli olarak sorunla ilgili düşüncelerini özgürce paylaştıkları ortak bir zemin oluşturmuştur.

Diyarbakır Buluşmasında "Sorunu doğuran iradeden çözen iradeye Kürt Sorunu" gündemiyle toplanan Platform, Ankara Buluşmasında "Adalet, özgürlük ve kardeşlik zemininde Kürt Sorunu" gündemiyle toplanmıştı.

7-8-9 Eylül 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen İstanbul Buluşmasında "Kürt Sorununun Çözümünde söylenecek sözümüz var" ana temasıyla konu ele alınmış, platformun, sürecin bundan sonraki aşamalarında daha etkin çalışmalar yapması gerekliliği vurgulanmıştır.

Daha önceki buluşmalarda olduğu gibi bu buluşmada da Kürt sorununun adalet, özgürlük ve kardeşlik temelinde çözümüne yönelik başlatılan çabaların ivme kazandırılarak yeni bir aşamaya geçilmesi ve somut adımlar ve düzenlemelerin yapılmasının gerekliliği ifade edilmiştir.

Platformun İstanbul buluşmasında Roboski katliamının yarattığı sosyopolitik kırılmaya da vurgu yapılarak aşağıda ortaya konulan görüşlerin çözüm Sürecine katkı sağlayacağı noktasında ortak bir görüş şekillenmiştir. 

1-Cumhuriyete hakim vesayetçi zihniyetin tasallutundan kurtulmadıkça sorunun çözümüne ilişkin sağlıklı bir sürecin oluşturulamayacağı anlaşılmıştır. 

2-Yeni anayasanın ulusçu ideolojik vurgulardan arındırılmış, temel hak ve özgürlükleri merkeze alan bir anlayışla hazırlanması gerektiği kanaatine varılmıştır.

3- Âdem-i Merkeziyetçi yönetim modelleri tartışılmalı, yerinden siyasal yönetim imkanları artırılmalıdır.

4- Kalıcı barışın tesisi için silahlı çatışmalara son verilmelidir.

5- Toplumsal barışı temin maksadıyla siyasi genel af derhal çıkarılmalıdır.

6- Konuşulan her dilin Allah'ın bir ayeti olduğu gerçeğinden hareketle, Anadilde eğitim hakkının en kısa sürede anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiği hususunda fikir birliğine varılmıştır.

7- Tevhidi Tedrisat Kanunun kaldırılması, kapatılan medreselerin yasal güvenceye kavuşturulması ve bu bağlamda yüzyıl öncesinden Said-i Nursi tarafından projelendirilen Medresetü’z-Zehra'nın çağın değişen şartlarına göre güncellenerek yeniden hayata geçirilmesi sağlanmalıdır

8- Roboski katliamının faillerinin "Ankara'nın dehlizleri"nde kaybolmasına izin verilmemelidir.

9- Anadolu coğrafyasında yaşayan halkların geleceği küresel emperyalist güçlerin menfaatlerine kurban edilmemelidir.

10- Kürt halkının duygu ve düşüncelerini temsil eden Müslüman kanaat önderleri de sorunun çözümünde muhatap alınmalıdır

11- Doğu Batı Kardeşlik Platformu, Kürt Sorunuyla ilgili her türlü gelişmenin takipçisi ve müdahili olmaya devam edecektir.

DBKP İstanbul buluşmasından yaklaşık 6 ay sonra İstanbul ve Bursa DBKP sekreteryası olarak Doğu illerine bir gezi programı düzenleyerek Kürt meselesinin çözümüne yönelik daha etkin bir insiyatif üretme çabasını ortaya koymayı amaçladı.

14 Nisan 2013’te İstanbul ve Bursa sekreterya temsilcilerinden oluşan DBKP'u heyeti, Şanlıurfa, Siverek, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Hakkari, Van, Tatvan, Bitlis, Muş, Bingöl ve Malatya il ve ilçelerini kapsayan gezisini 21 Nisan 2013 itibari ile tamamlayarak İstanbul ve Bursa’ya dönüş yaptı. Gezide Bursa sekretaryasından 4, İstanbul sekretaryasından 3 ve sürece basın desteği veren iksir haberden 1 kişiden oluşan heyetle katılım sağlandı.

Gidilen her il ve ilçede başlayan yeni sürecinde etkisiyle yoğun ilgi ile karşılanan heyet yaptığı görüşmeleri ve izlenimlerini daha sonra rapora dönüştürülerek yayınlayacak. Gezinin en önemli sonucu platformun önemi ve işlevinin bu yeni süreç sonrası daha da artacağı yönündeki ortak değerlendirmelerin oluşuydu. 

Uludere'de yitirilen 35 can için Bursa'da kılınan gıyabi cenaze namazı ve basın açıklaması 31.12.2011 

Irak sınırında Türk F 16 uçaklarına hedef olarak hayatını kaybeden 35 kişi için Bursa Ulu Cami'de gıyabi cenaze namazı kılındı. 

Doğu-Batı Kardeşlik Platformu üyeleri Şırnak Uludere'de dün toprağa verilen 35 kişi için öğle namazından sonra Ulu Cami'de gıyabi cenaze namazı kıldı. Cenaze namazının ardından açıklama yapan platform sözcüsü, olayın şekli ve sebebiyle ilgili sürdürülen polemiklerin bir kenara bırakılarak işin asılının aydınlatılması talep edildi. 

Siyasi iradenin olaya yaklaşımının kamu vicdanini tatmin etmekten uzak kaldığını belirtilen açıklamada, bu tutumun aynen sürdürülmesi hedeflenen ve beklenen barış ortamına gölge düşürecektir. Devletin en önce ve en önemli görevi can ve mal güvenliğini sağlamak iken devlet gücüne dayanılarak 35 genç kardeşimizin sorumsuzca katledilmiş olması hiçbir gerekçe ile hafifletilemez ve geçiştirilemez. Doğu-Batı Kardeşlik Platformu olarak siyasi iradeden beklentimiz benzer acı olayların bir daha yaşanmaması adına bu katliamın kararlılık ve hakkaniyetle soruşturulması ve sorumluların mutlaka cezalandırılması gerektiği belirtildi. 

Devlet ve PKK arasına sıkışan çözüm sürecinin akil adamlar heyetleri üzerinden tüm ülke genelinde yaklaşık bir yıl süren çalışmaları, bir anlamda DBKP'nun sivil alanda yapmak istediği toplumsal kesimleri Kürt meselesinin çözümünde ortak bir zemin oluşmasına yönelik misyonuna paralel olarak hükümet tarafında bir projeye dönüştürüldü. Akil adamlar projesinin sonuç raporları Kürt meselesinin sosyolojik, siyasal, kültürel ve ekonomik boyutları ile ilgili toplumsal tüm kesimlerin duyarlılıklarını ve beklentilerini tanımlamada önemli bir müktesabat olarak önemli bir hafıza oluşturduğu söylenebilir.

iktidar içi çatışmaların sonrasında yaşanan, 17-25 aralık operasyonu, gezi ve hendek olayları ve sonrasında 15 Temmuz darbesi ile beraber Kürt meselesinde, Dolmabahçe deklarasyonunda masanın devrilmesi çözüme dair sayfanın kapanmasını bereberinde getirdi. Başkanlık sistemi ve yeni ittifakların siyaset sürecinde şekillenmesi Kürt meselesinde yeniden güvenlikçi politikalara hızla dönüldü. özellikle İslami oluşum ve çevrelerin bir çok sosyopolitik olayda olduğu gibi Kürt meselesinde de iktidarın gölgesinde kalması ve arka bahçesi olmaktan kurtulamaması, DBKP gibi sivil inisiyatiflerin de etkin derinlikli bir duruş ortaya koyarak sürecin güçlü bir aktörü olmasını engelledi. DBKP önemli bir deneyim ve hafıza olarak kendi şahitliğini ortaya koyan güçlü bir dokunuş yaparak Kürt meselesinde İslami çevreler için önemli bir hafıza oluşturdu. 

Aradan geçen yıllar sorunun mevcut güvenlikçi yaklaşımlarla çözülemeyeceğini yine her alanda ağır bedeller ödenerek gösterdi.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR