Mustafa GÜL

Tarih: 26.09.2024 19:17

BİR DÜNYA HAYÂL EDİYORUM

Facebook Twitter Linked-in

Savaşlar bitmiş, silahlar susmuş, tüm silah fabrikaları kapanmış, patronları kara kara düşünüyor. Kimi arsalarını tavuk çiftliğine dönüştürmüş, kimi büyükbaş hayvan yetiştirmeye başlamış. Daha büyük toprağa sahip olanlar da, meyve bahçeleri oluşturmayı deniyor.

 Bir Dünya hayâl ediyorum.

Spor gerçek anlamına dönüşmüş. Sağlıklı olmak için herkes spor yapıyor, yürüyor, koşuyor. İnsanları birbirine düşman eden futbol takımları yok artık. Ülkeler arasında barış yerine hıncı, öfkeyi, intikam hırsını doğuran futbol kupaları kalkmış; milyonların zamanını, parasını, heyecanını, enerjisini boş yere harcamıyor.  İnsanın onurunu kıran, fiziğine zarar veren boks, güreş, judo, tekvando gibi sporlar da yok artık. Koşu var, yüzme var, okçuluk var.

 

 Bir Dünya hayâl ediyorum. 

Kişinin makam sahibi değil, adam olmasını sağlayan; çocukların oyun çağını doyasıya yaşadığı, gençlerin gençlik döneminin  zehir olmadığı bir eğitim sistemi  istiyorum. 

Bir Dünya hayâl ediyorum.

Para, mal amaç olmaktan çıkmış, mutlu bir hayat için sadece araç olduğunun anlaşıldığı günleri görmek istiyorum.

 Bir Dünya hayâl ediyorum.

 Kişiler iyilikte, güzellikte, hayırda yarışıyor.

 Günümüz şarlatanlarının, iki yüzlülerinin, zehri altın tas içinde sunanların değil, elçilerin haykırdığı hakikatin sesi yayılsın. Haklının haklı olduğu, doğrunun hâkim olduğu, hakikatin etrafa yayıldığı, elçilerin getirdiği mesaj en ücra köşelere ulaşsın. Tur Dağı'ndan Hz. Musa'nın sesi duyulsun:

Putların önünde eğilmeyin!

 Rabbin adını boş yere ağzınıza almayın!

 Anne babaya saygılı olun!

Öldürmeyin!

 Zina etmeyin!

 Çalmayın!

 Yalancı tanıklık yapmayın!

 Komşunuza iyi davranın! 

Bir dünya hayâl ediyorum.

Bir ömür kâh Kıbrıs'a, kâh Sudan'a, kâh Yemen'e ağladık. Doğu Türkistan'daki zulümler karşısında çaresizliğimize yandık. Yemen, Sudan, Somali, Eritre, Myanmar, Suriye, Irak için hep gözyaşı akıttık. Filistin, 70 küsür yıldır dinmeyen yaramız, bitsin istiyoruz. Yüzümüz gülsün istiyoruz. Mazlum milletlerin acısı dinsin istiyoruz.

 Bir dünya hayâl ediyorum.

Sosyal medya güzellikleri, iyilikleri yaysın. Çirkinliklerin adı okunmasın. 

Seni esir almasın. Saatlerini boşa harcatmasın. 

"Kalk bir yakınına telefon et", "Hazırlan bir akrabanı ziyaret et, bir yoksulun yardımına koş, sakın büyüklerini ihmal etme, küçüklerini sevindirmeyi unutma!"desin.

 Ahireti hatırlatsın, onu kazanacak yolları göstersin, seni Allah'a yakınlaştırsın.

 Bir Dünya hayâl ediyorum.

 Edebiyat edebi olsun, edepli olsun. Roman, hikâye, anı, şiir, tiyatro çirkinlikleri değil, iyilikleri, doğruları, güzellikleri yazsın. Yayınevleri, edep dışı eserleri basmasın. Yazarlar, edep dışına çıkmasın. 

Ödüller hak sahibine verilsin. Nobel edebiyat ödülleri politik olmasın.Barış ödülleri gerçek barış sahiplerine verilsin. Müzik de edebi olsun, resim de.

 Bir dünya hayâl ediyorum.

İnsanlar sözde değil, özde eşit olsun.

Birileri açlıktan ölürken, birileri servetinin çokluğu ile övünmesin. Birileri, çocuğuna istediğini alamadığından kahrolurken, birileri yedi göbek sülalesine servet bırakmasın. Birilerinin açlıktan kemikleri sayılırken, birileri kilolarını aldırmak için bıçak altına yatmasın. işçi ile patron birlikte gülsün. Yönetici ile yönetilen aynı sofrayı paylaşsın. Zengin yoksul farkı sıfırlansın. Şehirli köylü ayrımı bitsin. Alimde tevazu, halkta saygı artsın. Bir dünya hayâl ediyorum.

 Sokaklar emin, mahalleler güvende, şehirler  huzur içinde olsun. Zalimin yaptığı yanına kâr kalmasın. Suçlu ortalıkta dolaşmasın. Yargılansın. Yürekleri soğutacak en ağır cezaya çaptırılsın. 

Bir Dünya hayâl ediyorum.

Herkesin bahçeli bir evi olsun. İçinde erik, şeftali, dut, kiraz ağaçları bulunsun. Dede, baba ve torunlar birlikte yaşasın. Çocuklar, büyüklerin sevgi ve ilgisiyle büyüsün.  Dedeler ve nineler, çocukların neşesinden mahrum kalmasın.

Bir dünya hayâl ediyorum.

Hayâller gerçek olsun.

Mustafa Gül

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Hikmet Akademisi'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Kaynak: Hikmet Akademisi


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —