Zirvedeki Karadenizli: Sedat Peker

Elif Çakır yazdı;

Zirvedeki Karadenizli: Sedat Peker

Karadeniz’in başarılı işadamlarını, siyasetçilerini, müteahhitlerini, sanayicilerini, bürokratlarını tanıtmak amacıyla “Zirvedeki Karadenizliler” başlıklı prestij bir kitap hazırlanmış.

193 ismin yer aldığı “Zirvedeki Karadenizliler” ansiklopedik bilgilerin toparlandığı derleme bir kitap değil. Projenin mimarı ve yazarı Mahir Gülseçgin bütün isimlere teker teker ulaştığını ve hikayelerini kendilerinden dinleyerek yazdığını söylüyor.

Gülseçgin, 9 Ocak 2020’da www.hayat.ro isimli bir internet sitesinde projenin nasıl doğduğunu şöyle anlatmış:

2013 yılında bu projemi ilk olarak eşimle paylaştığım. Bana ‘bu çok zor bu kadar kişiye ulaşamazsın’ dedi ama benim inancım tamdı. Kitabımın hazırlığı yaklaşık 7 yıl sürdü. (Gülseçgin kitabın önsözünde hazırlık süresini 5 yıl olarak veriyor. E.Ç) Bu zaman içerisinde iş adamlarına, siyasetçilere ulaşmak çok zordu. Hatta Sayın Cumhurbaşkanımıza ulaşmak en zoruydu. Ama cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bölgemizin değerli ve kanaat önderi bütün iş adamlarımız ile tanışma ve hikayelerini dinleyip kitap haline getirme şansına eriştim.”

Gülseçgin’in şansı öyle herkese nasip olacak türden olmamalı, ki Cumhurbaşkanı Erdoğan hem bir Karadenizli olarak “Zirvedeki Karadenizliler” de yer almış hem de kitabın takdimini yazmış.

İnsanın anne-babasını seçme imkanı olmadığı gibi, nerede doğacağını, büyüyeceğini, öleceğini belirleme imkanı da yoktur” sözleriyle başlayan Erdoğan kitabın önemini şöyle anlatıyor:

Karadenizli bir anne -babanın evladı olarak İstanbul’da doğdum. Bununla birlikte, ilk çocukluğumdan itibaren kendimi Karadeniz kültürü içinde buldum.

Hayatım boyunca da Karadenizli olmaktan hep şeref duydum, onur duydum.

Hem kişisel hem de siyaset hayatım boyunca, Karadeniz’in başını öne eğecek, Karadeniz’i mahcup edecek, Karadeniz’e mahcup olacak hiçbir girişimin içinde asla olmadım.

Diğer hemşerilerimin de aynı niyet ve gayret içinde olduklarından eminim.

Karadeniz’in tabiatı ne kadar güzelse, insanı ne kadar çalışkan ve mertse, imkanları da o kadar sınırlıdır.

Bu yüzden Karadeniz her dönemde, ülkemizin en çok göç veren bölgelerinden biri olmuştur. Bugün Türkiye’nin hatta dünyanın her köşesinde, Karadenizli hemşerilerimizin izlerine, seslerine, eserlerine rastlamak mümkündür. Kendi şehirlerinde olduğu gibi, gittikleri her yerde de pratik zekaları, azimleri, gayretleri ve dayanışmalarıyla, takdirle ifade edilen başarılara imza atmışlardır. Ülkemizin önemli müteahhitleri, turizmcileri, sanayicileri, ticaret erbabı, sanatçıları, siyasetçileri, bürokratları, hukukçuları, sporcuları arasında hatırı sayılır oranda Karadenizli veya Karadeniz kökenli kişi vardır. Nerede yaşarsa yaşasın ata ocağını unutmayan Karadenizli hemşerilerimin birbirini tanımaya, bilmeye ihtiyaçları bulunuyor. Bu bakımdan, kendi alanlarında ön plana çıkan isimleri bir araya getiren Zirvedeki Karadenizliler kitabını önemli bir çalışma olarak görüyorum. Kitabın hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.”

Kimler var kitabın içinde? Takdir edersiniz ki 193 ismi burada yazmam mümkün değil:

Berat Albayrak, Osman Aşkın Bak, Murat Başesgioğlu, Nusret Bayraktar, Erdoğan Bayraktar, Nurettin Canikli, Bayram Ali Bayramoğlu, Hasan Ekinci, Faruk Çelik, Engin Altay, Akif Hamzaçebi, Ahmet Kabil, İsmail Kahraman, Fahri Kasırga, Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İsrail Kışla, Süleyman Soylu, Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, Köksal Toptan, Mehmet Cahit Turan, Mustafa Varank, Hayati Yazıcı, Mesut Yılmaz.

***

Hemen söyleyeyim 447 sayfalık kitabın piyasa satışı yok, 500 adet kişilere özel olarak basılmış.

Peki, kim bu gazeteci -yazar Mahir Gülseçgin?

Artvinli, uzun yıllar boğa güreşleri organizatörlüğü yapmış. 2019 Ocak ayında Genel Kurulu yapılacak Artvin Boğa Güreşlerini Yaşatma Yaylalarını Koruma Derneği’nin başkanlığına aday olmuş. (www.artvininsesi.com.tr )

Gazeteci ve yazar olarak herhangi bir bilgiye rastlamadığımı söylemeliyim. (Bunu telefonda Sayın Gülseçgin’in kendisine ifade ettiğimde, muhtelif dergi ve gazetelerde Karadeniz’in meselelerine dair yazılar kaleme aldığını ve 7 Mart Atabarı Dergisini çıkardığını söyledi.)

Peki, böylesi pahalı bir işi finansa edebilecek biri mi?

Kitabın arka sayfasında Türk Havayolları ve Ziraat Bankası’na katkılarından dolayı teşekkür edilmiş.

Karadenizli iş adamlarının aynı zamanda kitabın sponsorları oldukları anlaşılıyor.
İş adamları “ana sponsorlar” ve “sponsorlar” olarak iki gruba ayrılmış.

Kitabın 24 ana sponsoru, 25 sponsoru var.

Güriş Holdging İdris Yamantürk, Nurol İnşaat Nurettin Çarmıklı, Tekfen Holding Nihat Gökyiğit, ERG İnşaat Vural Erbilgin (Bu isim Milli Piyango’nun 10 yıllığına işletmek için açılan ihaleye teklif vermesiyle gündeme gelmişti) MNG Holding Mehmet Nazif Günal, Cengiz Holding Mehmet Cengiz, Metro Turizm Galip Öztürk, Kalyon Holding Cemal Kalyoncu, Doğan Holding, Aydın Doğan, 34. Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, A101 Market ve Memorial Sağlık Grubu Turgut Aydın…

Ve Sedat Peker. Peker’e kitapta Karadenizli iş adamı olarak 3 sayfa yer ayrılmış. Yani geniş yer ayrılan iş adamları arasında.

Emekli korgeneral Köksal Karabay, MHP Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Ankara Valisi Vasip Şahin, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, AK Parti Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin. (Kitapta yer aldıkları şekliyle yazdım)

***

Şimdi gelelim kitap hangi tarihte çıktı sorusuna. Artvin Valiliğinin resmi sitesinde Sayın Gülseçgin’in 25 Haziran 2017 tarihinde dönemin valisi Ömer Doğanay’a kitabı takdim ettiği bilgisi var. Sayın Gülseçgin Vali Doğanay’a “Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde tanıtım” yapılacağı bilgisini vermiş.

erdogan-son.jpg

Gülseçgin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Mustafa Varank’a, Faruk Çelik’e, Hayati Yazıcı’ya 2017 tarihinde kitabı takdim ettiğine dair paylaşımlar var.

Mahir Gülseçgin’i aradım ve Haliç Kongre Merkezi’nde kitabın tanıtımının yapılıp yapılmadığını sordum. Bu arada Zirvedeki Karadenizliler’in 2020 başında basıldığını, 2017 yılında Sayın Varank’a, Çelik’e, Yazıcı’ya kitabın maketlerini takdim ettiğini ifade eden Gülseçgin dedi ki:

Kitabın tanıtımı pandemi dolayısıyla maalesef yapılamadı. Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızdan uygun tarih aldığımızda tanıtım toplantısını gerçekleştireceğiz. Bizde bu arada kitabın içinde bazı tashihler olduğu için yeniden basıma gidiyoruz.”

Kaç adet basılacağı ve piyasa satışının olup olmayacağı soruma ise Gülseçgin’in yanıtı şu oldu:
“1000 adet basacağız. Ancak piyasa satışı olmayacak bu kitapta yer alan isimler ve o isimlerin yakınlarına hediye edeceği miktarda basıyoruz.”