Z kuşağı teknolojiyi geliştiren taraf olmak istiyor

Milat Gazetesi´nden ekonomi sayfası yazarı Gözde Altıntaş, Dell Technologies´in, dünya çapında yaptığı Z Kuşağı Araştırması´na göre, Türkiye´deki Z kuşağı dünya çapındaki akranlarına kıyasla teknoloji okur yazarlığında kendisini dünyanın zirvesinde gördüğ

Z kuşağı teknolojiyi geliştiren taraf olmak istiyor

Dell Technologies, dünya çapında yaptığı Z Kuşağı Araştırması´na göre, Türkiye´deki Z kuşağı dünya çapındaki akranlarına kıyasla teknoloji okur yazarlığında kendisini dünyanın zirvesinde görüyor ve en son teknolojilerle çalışmak istiyor. Dimensional Research tarafından 17 ülkede 12 binden fazla lise ve lise sonrası okullara devam eden öğrencilerle yapılan çalışmanın Türkiye sonuçlarına göre;

Ülkemizdeki Z kuşağının yüzde 57´si dünya ortalamasını aşarak araştırma ve geliştirme gibi teknolojinin geliştirildiği alanlarda çalışmak istiyor.

Türkiye´deki öğrencilerin yüzde 86´sı en son teknolojilerle çalışma konusunda ilgi göstererek tüm dünyadaki akranlarını geride bırakırken, ABD´deki akranlarına (yüzde 68) büyük fark attılar. Türkiye´deki Z jenerasyonunun yüzde 66´sı aynı koşulları sunan bir iş yerinde sağlanan teknolojinin iş tercihinde önemli yeri olduğunu belirtirken bu oran Amerika Birleşik Devletleri´nde yalnızca yüzde 37.

Türkiye´deki Z jenerasyonu, teknoloji okur yazarlığı düşünüldüğünde yeni teknolojileri iş ve özel yaşamına entegre etmede yüzde 47 oranında mükemmel olduğunu düşünüyor. İngiltere´deki akranlarının ise yalnızca yüzde 30´u aynı şekilde düşünürken, dünya ortalaması yüzde 33.

Türkiye´deki Z jenerasyonunun yüzde 57´si, okuldan mezun olduğunda işe girerken çalışanlarda aranan teknoloji yetenekleri konusunda kendine güveniyor. Fransa´da bu oran yalnızca yüzde 40. Ancak Türkiye´deki her iki Z jenerasyonuna dahil olan gençten biri okulu bitirip, işe başladığında, çalışmadan tecrübe edinmek mümkün olmadığı halde çalışanlardan tecrübe istenmesinden endişe ediyor.

Veri analizi ve sonuçları değerlendirme yeteneklerinde de Türkiye´deki gençlerin yüzde 32´si mükemmel olduğunu düşünürken, dünya ortalamasını (yüzde 23) geride bırakıyor. Makinelerin yapabileceği çözümleri düşünebilme ve ifade etme konusunda da Türkiye´deki gençler yüzde 27 ile dünya ortalamasının (yüzde 20) ve ABD´deki akranlarının (yüzde 19) üzerinde görüş veriyor.

Türkiye´deki Z jenerasyonunun yüzde 53´ü insan ve makinelerin entegre bir ekipolarak çalışmasını bekleyerek bu alanda dünyanın en iyimser kitlesini oluşturdular. Bununla birlikte Türkiye´deki Z jenerasyonunun yüzde 43´ü 2030 yılında müşteri hizmetleri işinin yerini teknolojiye bırakacağını düşünüyor.

Dünya çapında Z jenerasyonu, ilk kez bir şey yapmaya ihtiyaç duyduklarında değişik gruplardan tavsiyeler almayı tercih ediyorlar. İngiltere´de ebeveynlere ya da daha yaşlı insanlara danışılırkenFransa´da arkadaşlara güveniliyorTürkiye´de ise Z jenerasyonu ilk kaynak olarak ve iş yerinde bir ihtiyacı olması durumunda YouTube videolarını tercih edeceğini belirtiyor.

Teknolojiyi kullanırken kişisel verinin güvenliği Türkiye´deki Z jenerasyonu için (yüzde 61) dünya ortalamasının (yüzde 44) üzerinde önem taşırken, sosyal medya paylaşımlarına dikkat etmede (yüzde 61) ortalamanın (yüzde 72) gerisindekalıyor.

Türkiye´deki Z jenerasyonu iş arkadaşı ya da yöneticisiyle telefonda (yüzde 38)iletişim kurmayı tercih ederken, dünya ortalaması yalnızca yüzde 21. ABD´de bu oran yüzde 11´e kadar düşüyor. Dünyadaki Z jenerasyonunun yüzde 43´ü, ABD´deki aynı jenerasyonun yüzde 47´si yüz yüze görüşmeyi tercih ederken, Türkiye´de bu oran sadece yüzde 31.