Muhammed Emin Asaroğlu değerlendirdi: Yusufun Kuyusu

Muhammed Emin Asaroğlu, şair ve yazar Şakir Kurtulmuş´un ?Yusuf´un Kuyusu´ adlı Çıra Yayınları eebiyat serisinden çıkmış bulunan eseri ile ilgili bir değerlendirmede bulundu.

Muhammed Emin Asaroğlu değerlendirdi: Yusufun Kuyusu

Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen

Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen

(Şeyh Galib)

Önce kuyu gelir ve dikilir insanın karşısına. İnsan ateşe değmeden bilmez/bilemez nasıl yanar eli. İşte öylece kuyu var ve orada. Şakir Kurtulmuş´un Yusufun Kuyusu* adlı şiir kitabını gördüğümden beri üzerine bir şeyler söylemek, konuşmak istiyorum. Yusufun Kuyusu yüzeysel bir telmihten ibaret değil elbette. Bizlere hatırlatılan kuyudan bir peygamber geçti. Peki bugün kuyu nerede? Ben neredeyim? Cevabı içindedir sorunun. Yusufun Kuyusu aslında içimizdedir. Hz. Yusuf anlatıları ortak bir erdemi önceler ve temsil eder, yani nefsin karşısında galip bir insanı.Yani ?Yusuftan kalan rüyanın içinde/ bir ahlak gömleğidir.? O yalnızca dışındaki kuyudan değil içindeki kuyudan da çıkmıştır.

Bir kuyu bir kuyu daha? İnsanın hayatında kuyu, düşülen ve çıkılan bir yerden fazlası iken Kurtulmuş´un bu ismi kitabına vermiş olması yerinde bir duruştur. Şair, Mavera´dan beslenen ve zengin bir kültürün parçasıdır. Bu şartlar içersinde Kurtulmuş´un şiirini okurken her kelimenin ince ince düşünülmesi ve kuyuya düşülmesi gerekmektedir.

Sahi düşünmenin de kuyuya değen bir yanı var mı? Kurtulmuş´un ilk şiir kitabı 1985´te ve ikinci kitabı  2013´te çıkmıştır. Kitabın ilk şiiri ?Konuşmak Üzre Sustum?. Şairin suskunluk devri, toplumun suskunluk devri  bir nevi yeniden doğuşa hazırlıktı.  ?Şakir Kurtulmuş, uzun bir suskunluk döneminden sonra şiire döndü. 1985 yılında Akabe Yayınları tarafından yayımlanan ?Ah Güzel Bir Gün? adlı şiir kitabından sonra bir tür konuşma ve yazma orucu tuttu. Yeni Devir gazetesi için Sanat-Edebiyat sayfası düzenledi. Açtığı yayınevi 12 Eylül´ün gadrine uğradı.? diyor Mehmet Özger ve bu kitabın çıkışından bir yeniden doğuş olarak bahsediyor.

Yusuf´un kuyusuna razıyım. ?Aydınlık şehri arar gözlerim.? dizesiyle başlar bu şiir. ?Önden gidenlerin anısına? ithaf edilmiştir. Şiiri okurken gördüm ki Gazze´de çocuklar vardı. Gördüm ki Ortadoğu´yu geziyorum adım adım. Bosna´daydım, Eskişehir´deydim. Şiiri okurken çöle geldim. Çöl dedimse peygamberler var. Leyla, Mecnûn var. Şiirde çöl ve şiirde şiirden fazlası var. İşte kuyu ?dağların sessizliğinde / yakubun gözlerini açan yolda/ gören göz olmaya doğru/ yusuf kokan gömleği bulmaya/ yusufun kuyusundan yer tutmaya doğru / ölüm serinliğinde/ maraton koşucularıyız/ bin leyla bakışıyla/ sessizliğimizin sesinde/ ölüm sakinliğinde.?.

Önce kuyuydu, ya sonra?  Yalnızlık var, kuyunun içinde. Kuyu insanın içinde, insan dünyanın, dünya kainatın. Kainat var, yalnızlık içinde. Kuyu dedimse kutsal bir yalnızlık var içinde .Çünkü yalnızlıklar kuyuda, yalnızlık mağarada, yalnızlık var dağda. Çile şairi diyor ki: Evet, her şey bende bir gizli düğüm/?/ Ben ki toz kanatlı bir kelebeğim/ Minicik gövdeme yüklü Kafdağı/ Bir zerreciğim ki , Arş´a gebeyim/ Dev sancılarımın budur kaynağı/ Çünkü tefekkür etmek, düşünmek için tüm bu çile.Tüm kuyular, tüm çileler, alemin özü olan insanın özünü görmesi için. Görebilenlere, görmeye gidenlere ve önden gidenlere selam olsun.

Şakir Kurtulmuş:

8 Eylül 1958´de Eskişehir´de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı(1976).İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Bölümü´nü bitirdi(1985).

1977 yılından bu yana çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Yeni Devir Gazetesi´nde uzun bir süre ?Sanat-Edebiyat´ sayfası hazırladı.1980 yılında ?Tin Yazıtları´ isimli bir edebiyat dergisi yayınladı.İnsan Yayınları´nın kuruluşunda görev aldı. Eskişehir´de lise öğrenimi sırasında arkadaşlarıyla birlikte ?Fecir´ isimli bir duvar gazetesi çıkardı.İlk şiiri Mavera Dergisi´nde 1978 yılında yayınlandı.Kıyam, Yönelişler, Mavera, Aylık Dergi, Bursa´da Sanat Edebiyat, Edep, Türk Dili, Şiir ve İnşa, Ay Vakti, Ayine, Bir Nokta, Şehir ve Kültür, Yedi İklim, Hayal Bilgisi, Temmuz, Edebiyat Ortamı dergilerinde şiir ve yazıları yayınlandı.Beyan Yayınları arasında ?Hz.Hamza´ ve ?Bilal-i Habeşi´ isimli iki biyoğrafi çalışması çıktı.(1.baskı 1985,2. Baskı 2013) Ah Güzel Bir Gün,Yusufun Kuyusu,Ölüm ve Ayna adlı şiir kitapları var.

-------------------------------------------------------------------------------------------

*Kurtulmuş, Şakir(2013), Yusufun Kuyusu, Çıra Edebiyat, İstanbul