Komşu Atina’nın siyaset ve basın kulvarlarına yansıyan son bilgiler Berlin’in Türk-Yunan ilişkilerinde tansiyonu kontrol altında tutmak için yeni bir inisiyatif aldığına işaret ediyor. Atina’da yetkililer Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Türk ve Yunan ilişkileriyle gerçekleştirdiği son temasları bu bağlamda değerlendiriyor.
Yunanistan basını yeni gelişmeyle ilgili olarak Almanya Dışişleri Bakanı’nın, Yunanistan Başbakanı'nın Ukrayna'ya gizlice zırhlı araç gönderme kararının gölgesinde yarın Atina’yı ziyaret edeceğini vurguluyor. Komşu ülke basını bu ziyaret öncesinde Baerbock’un Ankara’da Türk yetkililerle Türk-Yunan ilişkilerindeki gergin atmosferi ele alacağı bilgisini paylaşıyor.
Atina’ya ziyareti öncesinde Baerbock, Yunanistan’ı "Avrupa'daki en yakın ortaklarımızdan biri" olarak nitelendirdi. Baerbock, "Rusya'nın saldırganlığı karşısında Ukrayna’ya sunulan destek ve iklim kriziyle mücadele etme ve yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişimini büyük ölçüde hızlandırma kararlılığımız açısından, Atina'da bizimle benzer düşünen insanlar var" açıklamasını gerçekleştirdi.
‘Efimerida ton Sintakton’ gazetesinde yer alan ilgili habere göre, Almanya Dışişleri Bakanı ayrıca, "Yunanistan, Akdeniz'de güvenlik açısından önemli bir rol oynamaktadır. Avrupa'daki güvenlik düzenine Rusya Başkanı (Vladimir) Putin tarafından temelden meydan okunduğu bir zamanda, NATO müttefikleri ve Avrupalı ortaklar olarak bizler birlik içerisinde olmalıyız. Sorunları gerilimi tırmandırarak değil, müzakerelerle çözmemiz önemlidir. Bu önemli mesele Türkiye’deki görüşmelerde gündemde olacak" mesajını verdi.
Ankara-Atina hattında diplomatik dengeleri gözeten Almanya Dışişleri Bakanı, Türkiye’yi "önemli bir ortak" olarak nitelendirdi ve Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli insanların memleketleriyle olan bağlarına temas etti. ‘Efimerida ton Sintakton’a göre yeni açıklamasının devamında Baerbock, "Her yakın ilişkide olduğu gibi, Türk dostlarımızla da açıkça konuşacağım: NATO'nun önemi ve Finlandiya ve İsveç'in üyeliğe kabulüyle paktın güçlendirilmesi, Putin'in sistematik savaşından çıkış yolları, tahıl meselesi ve Türkiye'nin tüm dünyadaki çaresiz insanlara umut veren arabuluculuk konularını ele alacağız" açıklaması yaptı.
Baerbock, Atina-Ankara hattındaki arabuluculuk arayışıyla ve Türkiye ile olan diyaloğa yönelik olarak "Üzerinde büyük, bazen temel farklılıkların olduğu konulara da değineceğiz. İfade özgürlüğü, insan hakları, Avrupa Konseyi üyeliği yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gibi meselelerde yollarımızın gittikçe uzaklaştığını görüyoruz, birbirimize tekrar yaklaştığımızdan emin olmalıyız" mesajı verdi.
Baerbock Atina’ya yönelik olarak ise Nazi rejiminin Yunanistan’a yaşattığı acıların "ortak acılar" olduğu vurgusunda bulunarak "Hafızayı canlı tutmak benim için önemli" çıkışını gerçekleştirdi. Baerbock’un mesajları öncesinde Almanya Hükûmeti Atina’ya yönelik olarak "AB üye devletlerinin egemenliğinin sorgulanmasını kabul edemeyiz" mesajını vermiş ve bu mesaj Atina’da olumlu yankı bulmuştu.