Tarih: 25.06.2024 14:06

YETKİN DÜŞÜNCE’NİN 26. SAYISI OKUYUCUSUYLA BULUŞTU

Facebook Twitter Linked-in

Derginin bu sayısında işlenen konu ile ilgili şu ifadeler, özet olarak “ne’ye” vurgu yapıldığını ve neyin” amaçladığını da açık bir şekilde ortaya koymaktadır:

“Mankurtlaş(tır)ma”, “aptallaş(tır)ma”, insanın insan üzerinde egemenlik kurma arzusunu ve sömürüsünün en sofistike şekilde gerçekleştirme yöntemini ifade eden kavramlar olsa gerek. Bu ilişkide fail kurbanı; kendi özüne, kimliğine, çevresine yabancılaştırarak, her istediğini yaptırabileceği bir mankurta dönüştürür.

Son on yılda gündeme gelen post-truth kavramı ise muhataplardan bağımsız olarak hakikat kavramı üzerinden b u egemenliğin nasıl kurulduğunu ve yürüdüğünü anlamamıza yardımcı olacaktır. Hakikatin çarpıtılarak, değersizleştirilerek yalanlarla inşa edilmiş bir dünyayı anlamak için bu sayıda “Mankurtlaş/tır/ma ve Post-try-uth’u dosya konusu yaptık.”

Adı gelen konu ile ilgili olarak, “editör” yazısı dışında, birden çok makale ve konuya dair yaklaşımları bulunan birkaç kalemin görüşlerini belirttiği bir açık oturum dışında, diğer sayılarda da olduğu üzere; serbest konular, Kültür –Sanat, kitap kritikleri ve bir de film eleştiri yazısı yer almaktadır.

Konu ile ilgi makaleler:

> ”Din Aptallaştırır mı?, Mustafa Tekin,

> “İnsanın Kendi Keşif Yolculuğunda Hakikat’in Dramı,

> “Meritokrasiden Mediokrasiye Batılı Toplumlarda Bireyselleşme ve Vasatlaşma tartışması, Muhammed Özdemir,

> “Modern Toplumda Sosyal Entropi, Kadir Canatan,

> “Bir Mankurtlaştırma/Kimliksizleştirme Aracı Olarak Küresel Eğitim, M. Yaşar Soyalan,

> “Post-Truthdan Mankurtlaştırmaya Simülark Bir Yolculuk: Sosyal Medya, Ali Öner

Konu ile ilgili açık oturumda katılımcılar olarak; Mustafa Tekin, Latif Kınataş, Kadir Canatan ve Muhammed Çelik’in ismini görmekteyiz.

Serbest Konular’da; Ümit Aktaş’ın, “Ümit Aktaş-Kur’an Yorumlarında İsraili Etkiler (Hz. İsa ve Meryem Örneği)” makalesi ile Esat Arslan imzalı “Kur’an’ın 21. Asra Taşımada Bir Yöntem Önerisi II” adlı makalesi yayınlanmış bulunmaktadır.

Kültür-Sanat bölümünde Çiğdem Kabadayı imzalı, “Minyatür Üzerine” adlı makale ile Mustafa Tekin’in, İspanyol ressam Pablo Picasso ile ilgili         Bir Picasso” adlı denemesi ile

Kitap Kritikleri’nde Kerem Tarık Şahiner’in, Neal Curtis’in İletişim Yayınları’ndan çıkmış buluna ve “özel mülkiyetin serbest kullanımının; yani ekonomik özgürlüğün, medeni özgürlüğün koşulu olduğu yönündeki inancın hakimiyeti” olarak tanımlanan “İdiotizm” kavramını ele aldığı “Kapitalizm ve Hayatın Özelleştirilmesi” adlı esere yönelik bir makalesi bulunmaktadır.

Son olarak ta yine “Kitap Kritikleri” bölümünde, Muhammed Özdemir’in, “Why Islam Makes You Stupid… Bur Also Means You Wili Conquer The Word Adlı kitabın analizi” başlıklı yazısı bulunmaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —