Tarih: 02.08.2019 15:45

Yetişin! Laiklik Elden Gidiyor!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye genelinde tek cinsiyetli, karma eğitimin uygulanmadığı okul oranında yüzde 15´e ulaşılmış olmasından laiklik aleyhine tehdit kotaranlar, kız-erkek karışık eğitimin ?kamusal, laik, bilimsel eğitim´in temel yansıması olduğunu iddia etmiş ve bunun ihlalini ise eğitim hakkı, çocuk hakkı ihlali olarak nitelendirmişler.

T24´ün sahiplenerek aktardığı Eğitim-Sen´in raporu konulu Cumhuriyet gazetesi menşeli ?haber´ şöyle:

HAREM SELAMLIK LİSELER: "TÜRKİYE´DE KARMA EĞİTİMİN UYGULANMADIĞI OKUL ORANI YÜZDE 15´E ULAŞTI"

Merkezi sınavla öğrenci alan liselerdeki veriler, karma eğitimin aşama aşama ortadan kaldırıldığını ortaya koyuyor. Eğitim Sen´in yaptığı çalışmaya göre, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesinde merkezi sınavla öğrenci alan okullarda karma eğitimin uygulanmadığı okullar Bolu, Kırşehir ve Siirt´te yüzde 30´u geçti. Bu oran İstanbul´da yüzde 21. Türkiye genelinde tek cinsiyetli, karma eğitimin uygulanmadığı okul oranı yüzde 15´e ulaşmış durumda.

Cumhuriyet´ten Figen Atalay´ın haberine göre Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, merkezi yerleştirme puanı ile kayıt alan tek cinsiyetli okullardaki öğrenci oranının Bolu´da yüzde 36 olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

?Bolu´yu Siirt, Kırşehir, Kütahya, Bayburt, Kırıkkale, Isparta, Muş, Karaman, Bingöl, Aksaray gibi iller izliyor. 136 bin 510 merkezi yerleştirme kontenjanının 12 bin 60´ı sadece kız öğrencilere (kız okullarına), 8 bin 100´ü sadece erkek öğrencilere (erkek okullarına) ayrıştırılmış olup geriye kalan 116 bin 350´si yani yüzde 85.23´ü karma eğitim sürdürüyor. Ancak 136 bin 510 merkezi yerleştirme kontenjanının 28 bin 650´sinin (334 imam hatip lisesi) imam hatip liselerinden ve hafızlık projesi yürüten 180 kontenjanlı 5 imam hatip lisesinden oluştuğu bilgisi ve bu liselerde kız-erkek sınıflarının da ayrı olması gerçekliğinden hareketle bu oranlar çok daha yüksek bir düzeye çıkıyor. Özetle en az 5 öğrenciden biri artık karma eğitim olmayan okullarda öğrenim görüyor. LGS yerleştirme sonuçları da bu durumun güncel göstergesini oluşturuyor.?

Karma eğitimden vazgeçilmez

Karma eğitimin ?kamusal, bilimsel eğitim?in vazgeçilmezi olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı, ?Karma eğitim hakkı ihlali, eğitim hakkı, çocuk hakkı ihlalidir. Karma eğitim hakkını savunmaya devam edeceğiz. Kamusal, laik, bilimsel eğitimi mutlaka ama mutlaka kazanacağız? dedi.

"Laikliğin, bilimsel eğitimin vazgeçilmezidir."

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, karma eğitimin önemini şöyle anlattı:

"Karma eğitim sadece eğitim alanı ile sınırlı olmayan; toplumsal, sosyolojik, pedagojik açıdan çok yönlü özellikleri olan bir uygulamadır. Türkiye de eğitimin niteliği sürekli düşerken cinsiyet ayrımcılığı üzerinden oluşturulacak okullarda kız ya da erkek öğrencilerin sadece başarılı değil, mutlu olmaları da mümkün değildir. Eğitim çocuğun kendini keşfettiği tüm yeteneklerini , yaratıcılığını ortaya çıkardığı, çocuğun kendi olduğu, özgürleştiği bir süreçtir. Hangi gerekçeyle olursa olsun, tek cinsiyete dayalı eğitimi savunmak, insan doğasına ve eğitim bilimine temelden aykırı bir düşüncedir. Karma eğitim Dünya genelinde mücadele edilerek kazanılmış bir haktır. Laikliğin, bilimsel eğitimin vazgeçilmezidir. Farklı cinsiyetlerin ruh ve beden sağlığı ile olağan kişisel gelişimi, farklı cinsiyetlerin birbirinden ayrılmasını değil, birbirine yakın olmasını, farklılıkları bilmesini ve birbirine saygı göstermesini gerektirir.?

İlgili madde kaldırılmıştı

Milli Eğitim Bakanlığı, 2018 yılında okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte karma eğitime ilişkin düzenleme yapmış ,?Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır? maddesini kaldırmıştı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —