YER GÖK ARASINDA - Sanatın İzi-

Edebiyatçı yazar Mustafa Uçurum, şair ve yazar Şakir Kurtulmuş’un ‘Sanatın İzi’ alt başlıklı “Yer Gök Arasında” adlı deneme eserini değerlenirdi.

YER GÖK ARASINDA - Sanatın İzi-

Şakir Kurtulmuş, şiirin yanında edebiyatın ve sanatın izinde çalışmalar vermeye devam ediyor. Tam tekmil bir yürekle her alanda varlığını dopdolu çalışmalarıyla hissettiriyor. Edebiyatın İzi, Kültürün İzi ve Sanatın İzi çalışmaları onun düşünce dünyamıza geniş açılı bakışının ürünü olan eserleri.

İşini severek yapmanın her halini görüyoruz Kurtulmuş’un yazdığı her cümlede. Sıradan olsun istemiyor yaptığı ne varsa. Bir iz kalsın diyerek yarınlara ışık olacak çalışmalar ortaya koyarak öğretici olma vasfını da kitaplarına yansıtmış oluyor.

Yer Gök Arasında, Şakir Kurtulmuş’un Sanatın İzi alt başlıklı yazılarından oluşuyor. Üç bölüm halinde sunulmuş kitaptaki yazılar.

Birinci bölümde “Okuma ve Yazmanın Gölgesinde” başlığında toplanıyor yazılar. Geçmiş zamanın güzel günleri yâd ediliyor. Okumaya, yazmaya başladığı günlerin kulağını çınlatıyor Kurtulmuş. Kitaplar, fuarlar, kendini geliştirmek üzerine notlar var yazılarda. Bir atölye titizliğiyle ele almış yazar konuları. Elbette bunda en büyük etki, Kurtulmuş’un onlarca öğrenci yetiştirdiği atölyelerinin etkisi var.  

Kitap fuarlarından bahsederken Tokat’a da özel bir bölüm ayırması beni çok mutlu etti. Şehrimize gelerek bizleri onurlandıran Kurtulmuş, bu gelişi içten duygularıyla anlatmış. Güzel bir temenni ile bitiyor yazı; “Fakat asıl önemlisi planlanan, yapılan güzel işlerin sağlam yürümesi, aksaklığa meydan vermemesi ve sürekliliği olması.” Ne yazık ki sonuç çok da iç açıcı olmadı. Tokat’ta kitap kültürü başladığı gibi aynı hızda sona erdi. Elbette yeni çalışmalar var ama Kitap Tokat projesi marka olamadan bitmiş oldu.

Kitabın ikinci bölümü; Şiirin Gölgesinde. Şairlerden, şiirden, dergilerden sohbet tadında bahisler açan yazılar var bu bölümde. Adem Turan ile Özcan Ünlü’nün hazırladığı Şiirin Atlıları programı, Yediiklim Cuma Buluşmaları gibi özel ama edebiyat dünyamız adına önemli etkinliklerden izlenimlere de yer veriyor Kurtulmuş. Şiir sadece yazılmaz, aynı zamanda yaşanarak da şiirin tadına varılır hissesini çıkarıyoruz.

“Yediiklim’de otuz yıldır devam eden bu hareketlilik, sürekli kendini yenileyerek dingin bir halde canlılığını korur. Yaş ortalamasına baktığınızda 3 kuşağın bir arada var olduğunu, aynı ortamda yazdığını, konuştuğunu görürsünüz. Bu birliktelik, sürekli bir yenilenmeyi, hareketliliği de beraberinde getirir.” (s.71)

Kitabın son bölümü; Hayatın Gölgesinde. Hayata dokunmak, kalplere dokunmak, hissetmek ve duyguları en coşkulu şekilde yaşamak üzerine yazılar var bu bölümde. Engelliler, anne ve babalar, dostlar ve hayata dair sıcak tebessümler… İnsan yaşadıkça bir kalbi olduğunu anlıyor. Yoksa, vücuttaki bir organ olmaktan öte anlam ifade etmiyor kalp. Bunu hatırlatıyor Kurtulmuş.

Unutmamak gerek. Hem yaşayanları hem de aramızdan ayrılanları. Vefadır insanı insan yapan değer. Şakir Kurtulmuş, edebiyat dünyamızın en vefalı şairlerinden.  Yakın zamanda rahmetli olan babasına olan bağlılığında, her fırsatta kızının mezarı başında dua etmesinde, dostlarını arayıp sormasında onun kalbinin sesini duyabiliyoruz. Yani, yazdığı gibi yaşayan yaşadığı gibi yazan bir sağlam yürek onunki.

“Daha derinlerden baktığınızda kalbininiz en uç noktalarında yürüyüşünü sürdüren baharın gelmekte olduğunu göreceksiniz.”

“Gelin bu baharı yaşama özlemi içinde daha sıklıkla ziyaret edelim mezarlıkları…” ( s.93)

Şakir Kurtulmuş – Yer Gök Arasında- Sanatın İzi- Çıra Edebiyat – 2022 (2. Baskı)

 

Kaynak: mustafaucurum.blogspot.com