Tarih: 25.03.2022 13:34

Yeni anket: Cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı 7 puan önde

Facebook Twitter Linked-in

AKP ile MHP’nin milletvekili seçiminde ittifakları devreden çıkaran yeni seçim kanunu teklifinden sonra ilk seçim anketi MAK Danışmanlık’tan geldi.

MAK Danışmanlık’ın 7-18 Mart tarihlerinde 64 ilde 5 bin 750 kişiyle yaptığı “Türkiye Gündemi Araştırması”na göre cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı’nın ortak adayını destekleyeceğini söyleyenlerin oranı, Cumhur İttifakı’nın adayını destekleyeceklerini söyleyenleri geçti.

Millet İttifakı’nın adayını destekleyeceklerini söyleyenlerin oranını yüzde 42, Cumhur İttifakı’nın adayını destekleyeceklerini söyleyenlerin oranını yüzde 35 gösteren araştırmada, farklı bir adaya oy verebileceğini söyleyenler ile adaya bağlı olarak kanaatinin değişebileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 9 oldu. Aday konusunda kararsız olduğunu söyleyenlerin oranı da yüzde 5 olarak kaydedildi.

Yarın seçim olsa?

Karasızların yüzde 10-17 bandında seyrettiğinin hatırlatıldığı ankette katılımcılara seçim anketlerinin klasik sorusu “Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusu da yöneltildi.

Kararsızlar dağıtılmadan partiler arasında oyların şöyle dağıldığı gözlemlendi:

AKP yüzde 29.1, CHP 25.1, HDP 8.4, MHP 6.8, İyi Parti 14.1, DEVA 3.2, Gelecek 2.7, Saadet 1.2, BBP 0.3, Hüdapar 0.8, Yeniden Refah partisi 0.7, Memleket Partisi 0.3, Türkiye Değişim Partisi 0.1, Demokrat Parti 0.3, Bağımsız Türkiye Partisi 1.1

Kararsızlar dağıtıldığında AKP’nin oylarının ancak yüzde 30.4’e, MHP’nin oylarının da yüzde 7.1’e yükselmesi dikkat çekti. Kararsızlar dağıtıldığında CHP’nin oyları yüzde 26.2’ye, HDP’nin 8.8’e, İyi Parti’nin 14.8’e, DEVA’nın 3.4’e, Gelecek’in 2.8’e, Saadet’in 1.3’e yükseldiği görülüyor.

MAK Danışmanlık Gelecek, DEVA, Yeniden Refah Partisi, Hüdapar, Demokrat Parti ve BTP’yi “yükseliş trendi”ndeki partiler olarak gösteriyor.

“Ekonomi kötü” diyenler: Yüzde 83

Ankete katılanlara hükümetin ekonomi politikaları, Rusya-Ukrayna savaşında aldığı tutum, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısı gibi çeşitli konularda da sorular yöneltildi.

“Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağına inanıyor musunuz?” sorusuna “inanmıyorum” yanıtı verenlerin oranının yüzde 38, “inanıyorum” diyenlerin oranının yüzde 13 olduğu ankette, hükümetin ekonomi politikalarını başarısız bulanların oranı yüzde 83, başarılı bulanların oranı yüzde 11 olarak gösterildi.

Ankete katılanlar Türkiye’nin en önemli sorunlarını da sıraladı: Hayat pahalılığı (yüzde 58), işsizlik (yüzde 13), adaletsizlik (yüzde 10), ahlaki ve sosyal sorunlar (yüzde 9).

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kötü çalışma koşulları nedeniyle Türkiye’yi terk etmek durumunda kalan doktorlar için söylediği “Giderlerse gitsinler” sözünü ankete katılanların yüzde 42’si yanlış buldu. Doğru bulanların oranı sadece yüzde 6’da kaldı.

Hükümetin Rusya-Ukrayna savaşındaki politikasını başarılı bulanların yüzde 27, başarısız bulanların yüzde 18 olarak gösterildiği ankete katılanların yüzde 62’si Türkiye’deki Suriyelilerin ancak ülkelerindeki savaş bitince gönderilebileceğinden yana tavır koydu. Anket sonucunda “Suriyeliler hemen gönderilsin” diyenler yüzde 23, “gitmelerine gerek yok” diyenler yüzde 10 oldu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun toplumun tüm mağdur kesimleriyle barışmaya, birlikte yaşam kültürünü geliştirmeye dönük “helalleşme” çağrısını doğru bulanların oranı yüzde 58, yanlış bulanların oranı yüzde 34 oldu. Bu çağrı hakkında “fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 8 olarak gösterildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —