Yeni tehlike ?momo´

İntihar organizasyonu olarak bilinen ve kullanıcılarına gönderdiği mesajlarla şiddete yönlendiren oyunlara bir yenisi daha eklendi. Onlarca çocuğun ölümüyle sonuçlanan Mavi Balina ve Mariam oyunlarından sonra ortaya çıkan ?Momo? mesajlaşma uygulaması What

Yeni tehlike ?momo´

02. 08. 2018 Perşembe

Son yıllarda çokça gündeme gelen ?intihar organizasyonu? olarak bilinen şiddet içerikli oyunlara bir yenisi daha eklendi. Mavi Balina ve Mariam oyunlarından sonra ortaya çıkan ?Momo?, mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp´tan yayılarak, gençleri ve çocukları hedef alıyor. Latin Amerika ülkelerinde ortaya çıkan Momo, kullanıcıların özel bilgilerine ulaşarak  onlara meydan okuyor. Oluşturduğu tehdit üzerine Amerika, Fransa, Nepal, Meksika, Kolombiya ve Japonya´da engellenen Momo, son olarak Türkiye´de görüldü. Momo´ya karşı  önlem almak için yetkililer, bilinmeyen numaralardan yapılan arama ve mesajlara geri dönüş yapılmaması gerektiğini belirterek, özellikle de WhatsApp üzerinden yapılan yurt dışı uzantılı aramalara kesinlikle cevap verilmemesi uyarısında bulundu. Millî Gazete´ye açıklamalarda bulunan Uzman Pedagog Dr. Ekrem Çulfa ve Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) yetkilisi, yeni tehlike Momo için ailelerin çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.

 

 ?AİLEYE DÜŞEN, ÇOCUKLARINA DAHA FAZLA VAKİT AYIRMAK?

Uzman Pedagog Dr. Ekrem Çulfa da gazetemize yaptığı açıklamasında, ailenin rolüne dikkat çekerek, ?Yeterince ailelerinden ilgi alaka görmeyen çocuklar ilgi çekmek, takdir görmek ve kendini başarılı hissetmek için Momo gibi teknoloji tuzaklarına yönelebiliyorlar. Aileye düşen, çocuklarına daha fazla vakit ayırmak ama ne yazık ki çocuklarımızı, gençlerimizi biz kendi ellerimizle bu tuzaklara itiyoruz. Bu zamanda çocuğu bilgisayar, telefon, internet, sosyal medya gibi şeylerden uzak tutmak mümkün değil. Bu yüzden teknolojiyi kötülemek yerine doğru olanı çocuklarımıza göstermemiz lazım. Çocuğumuzu teknoloji kullanırken kontrol etmezsek onları kendi ellerimizle tuzaklara itmiş oluruz. Bu yüzden teknolojik okur yazarlık çok önemli? dedi.

?İNTİHAR ORGANİZASYONU?

Millî Gazete´ye açıklamalarda bulunan Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) yetkilisi, ?Bu gibi uygulamalar kesinlikle oyun değil, intihar organizasyonudur. İnternette geçirilen vakit çoğaldıkça bireyler arasındaki geçiş de şeffaflaşıyor. Daha hızlı ulaşım ve iletişim kurduğumuz gibi bazı durumlar için bu aslında bir risk. Burada da bir dijital okur-yazarlık gerekli. Eğer okullarda okur-yazarlık dersi gösterilmez, toplum bilinçlendirilmezse çok daha kötü olabilir. Çünkü her şey daha yeni başlıyor. Burada yapay zekâ yok, burda bir örgüt yok, sadece sanal ortam üzerinden geliştirilen bir tehlike var. İlerleyen zamanlarda çok daha büyük vakalar ortaya çıkabilir. Şimdiden hazırlıklı olmalıyız. Mavi Balina ve Momo gibi uygulamalardan kaynaklanan intihar vakalarının yüzde 13´ü aydınlatıldı. Ancak geri kalanlarının sırrı çözülemedi? ifadelerini kullandı.

?ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BİLİNÇLENMEMİZ GEREK?

Aileye büyük sorumluluk düştüğünü belirten USMED yetkilisi, ?Bu gibi uygulamalarla karşılaşan on çocuktan yalnızca biri durumu anne ve babasına anlatıyor. Diğer dokuz çocuğun anlatmamasının sebebi ailelerin ilgisizliği. Çocuk, ?Nasıl olsa annem babam umursamayacak, onları böyle bir şeyle meşgul etmeyeyim´ diyor. Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte teknolojiyi öğrenmesi gerek. Anne babalar çocukların sosyal medya hesaplarını kontrol etsin. Kesinlikle sahte kullanıcı yani fake hesaplarla çocukların iletişim kurmasına izin verilmesin. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konu hakkında birçok seminer düzenliyor, ailelerin bu organizasyonlara ilgisi çok az. Çocuklarımız için bilinçlenmemiz gerek? şeklinde konuştu.

?UZMAN DESTEĞİ ÖNEMLİ?

Çulfa, ?Momo, Mavi Balina gibi bilgisayar ve internet oyunları genelde; kişisel bilgilerinizi çalarlar, şiddet öven bir dil kullanırlar ve kişileri intihara sürüklerler. Kullanıcıları tehdit ve taciz eden bu uygulamalar kişilerden zorla para elde ederler.  Bu tip uygulamalara katılan vakalarda depresyon ve kaygı ataklarına kapıldıklarını da görüyoruz. Bu oyunları oynayanlar, tehditleriyle karşılaşanlar, bağımlısı olan gençler ve aileleri mutlaka bir profesyonel psikolog veya aile danışmanlığı hizmeti alarak bu süreci daha sağlıklı atlatabilirler? diyerek, uzman yardımının önemine dikkat çekti.