Geçtiğimiz gün CNN Türk´te yayınlanan Gece Görüşü programında gazeteci Gürkan Hacır, yeni kurulacak siyasi parti iddialarıyla ilgili "anket çalışması" başlatıldığını söyledi.
İddialara göre bu anket, yeni kurulacak partinin yol haritasını şekillendirecek. Hem eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de eski Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun ayrı ayrı siyasi örgütlenmeler kurmaya hazırlandığının konuşulduğu bir süreçte yapıldığı iddia edilen bu kamuoyu araştırması kulisleri de hareketlendirdi.
Independent Türkçe, "Türkiye´nin Siyasi Panoraması" başlığıyla hazırlanan bir anket formuna ulaştı.
Mayıs 2019 tarihli bu anket formunda, konuşulan seçmene "1 yıl öncesi ile karşılaştırdığınızda mevcut durumu nasıl görüyorsunuz? Önümüzdeki yıl için nasıl bir beklentiye sahipsiniz? Hükümetin ekonomik sorunları çözeceğine inanıyor musunuz? Ekonomik sorunların sebepleri neler? Türkiye´nin uluslararası ilişkilerde önceliği neler olmalı? Avrupa Birliği´ne üyelik konusunda bir referandum yapılacak olsaydı siz nasıl oy kullanırdınız?? şeklinde farklı sorular yöneltiliyor.
ANAR: O anket bizim değil
Anket formunda, araştırmayı yapan şirket olarak Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi´nin (ANAR) ismi ve logosu görünse de ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu böyle bir anket yapmadıklarını belirtti.
?Bazı çevrelerin gizli araştırmalar yapacağı zaman farklı anket şirketleriyle araştırmayı kamufle ettiklerini? dile getiren Uslu bunun defalarca başlarına geldiğini anlattı.
Uslu, genel müdürlüğünü yaptığı şirketin araştırmalarını kâğıtlarla değil, dijital olarak tabletlerle yaptığını söyledi.
Independent Türkçe´nin ulaştığı ama isminin açıklanmasını istemeyen başka bir anket firması sahibi de yeni partiyle ilgili anket yaptıklarını ancak bu araştırmayı herhangi bir isim veya grup adına değil kendi inisiyatifleriyle gerçekleştirdiklerini söyledi.
Toplumdaki beklendi yüzde 30´a dayandı
Firma sahibi, araştırmalarıyla yeni bir siyasi partiyle ilgili beklentinin olup olmadığını anlamaya çalıştıklarını ve toplumda yüzde 30´a varan bir beklentinin olduğunun ortaya çıktğını ifade etti.
Araştırmada Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan isimlerinin öne çıktığını ama Ali Babacan isminin daha önde olduğunu söyleyen şirket sahibi, sürekli olarak kamuoyunda öne çıkan kişilerin bu anlamda sorulduğunu ve bu durumun da zaman ve tartışmalara göre farklılık çizdiğinin özellikle altını çizdi
"Bazı firmalar başka şirketlerin ismini kullanarak araştırma yapıyor"
Anket firması sahibi bazı firmaların başka anket şirketlerinin ismini kullanarak araştırma yaptıklarını, bu durumun nedenlerinden biri olarak çalışmanın gizli kalmasının istenmesi ve sorumluluktan kurtulma düşüncesi yattığını ve ambargoya uğramamak için bu yolun tercih edildiğini ifade etti.
Konuyla ilgili bir kamuoyu araştırmasının yapılmış veya yapılıyor olmasını "Her siyasi oluşum bu tür araştırmaların sonuçlarının ardından yola çıkar" diyerek değerlendirdi ve zaman zaman isimler üzerinden kamuoyunun yoklandığının da altını çizdi.
Kaynak: ndependentturkish.com