Yeni kabine için hangi değişiklikler yapılacak?

AKP´liler ile vekiller, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile uyumlu çalışamadığından şikayet ediyor. Siyaset kulislerinde konuşulan yeni kabine için hangi değişiklikler yapılacak?

Yeni kabine için hangi değişiklikler yapılacak?

23 Haziran İstanbul seçimini sonrası siyaset kulislerinde sıkca konuşalan kabine değişikliği Ankara´nın nabzını tutan yazarlarında gündeminde. AKP yönetimi ve TBMM Grubu ile partinin temsil ettiği tabanın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile uyumlu çalışamadığından şikayet ederken "yeni kabine için hangi değişiklikler yapılacak?"  merak edilen bu soruyu Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, gündeme getirdi. Zeyrek, bugünkü köşe yazısında Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya´nın geçtiğimiz günlerde bir kadın milletvekilinin bir bakan yardımcısıyla görüşebilmesinin üç haftada zor gerçekleştiğini yazdığını belirterek "Salı günleri TBMM´ye yolunuz düşerse, AKP kulisinde benzer şikayetleri başka milletvekillerinden de duyarsınız." diye aktardı.

"Bakanlar konusunda ?ulaşılmaz olma? şikayeti kadar çok duyduğum bir başka şikayet de şu: ?Partili olmayan ?profesyonel´ bakanlar, milletvekillerinin illeri ve hemşerileri için ilettiği talepleri yerine getirmiyor. Hizmet alamayan ya da talebi karşılanmayan seçmen/parti üyesi, bakandan değil milletvekilinden hesap soruyor." diye yazan Zeyrek, kabinede değişiklik yapılması halinde, milletvekili kökenli bakanların artabileceğini iddia etti.

 

AKP´lilerin bir başka şikayetinin de kabinenin bölgesel dağılımı ile ilgili olduğunu belirten Zeyrek, "TBMM kulisindeki bir sohbette duyduğu ve mevcut kabinede beş Karadenizli bakan yer alıyor, üç bakan Manisalı; Sivas´ın doğusundan tek bakan yok." diye yazarak "Kabineye coğrafi rötuş gelebilir" başlıklı yazısında şunları kaydetti: "Biliyorsunuz, geçmişte hükümetler oluşturulurken bölge dengesi gözetilirdi. Bazı illerden bakanlar olması, sadece o illerin değil, ilin bulunduğu bölgenin sempatisini toplardı. Partililer, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın kabine değişikliğine gitmesi halinde, bölge dengesini de gözetmesini bekliyorlar.

Şahsen, çok yakından izlediğim Kars siyasetinden örnek verebilirim. Ulaştırma Bakanlığı´na Ahmet Arslan´ın getirilmesi, sadece Kars için değil bölgenin de kaderini etkilemişti. Başarılı olduğu halde Arslan´ın kabinede yer almaması ise bölgede büyük hayal kırıklığı oluşturmuştu. Kars sokaklarında dolaşırken beni TV yayınlarından tanıdığını söyleyen bir vatandaş, ?Hadi Ahmet Arslan´ı yapmadın. Bari Tarım Bakanlığı´na Yunus Kılıç´ı getir. Adam tarım profesörü, ziraatçı. Daha iyisini mi bulacaksınız? demişti.

Yıllar sonra Kars Belediyesi´ni HDP´nin kazanması, o vatandaşın bu düşüncede yalnız olmadığını gösteriyor.

Yeni kabinenin bir başka önemli ayağı da ekonomi olacak. Sadece İş Bankası ile Ziraat Bankası´nın yöneticileri değil, Naci Ağbal, Mehmet Şimşek gibi eski bakanların ismi de ekonomi için geçiyor. Şimşek´in çağrılara sıcak bakmağı da gelen bilgiler arasında.

Kabine söylentileri çok ama hangisinin kulis, hangisinin kişisel temenni, hangisinin gerçek olduğunu ayırt etmek zor.

Çünkü partide yöneticilik görevi olan herkes, Erdoğan adım atıncaya dek ne olacağının kestirelemeyeceğini söylüyor."