Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Geert Cappelaere, yaptığı yazılı açıklamada, Yemen´de çatışmaların etkisinin derinleştiğini ve çocukların bundan ciddi derecede etkilendiğini belirtti.
Yemen´de çatışmalardan etkilenen 31 bölgede yaklaşık 1,2 milyon çocuğun yaşadığını aktaran Cappelaere, şu ifadeleri kullandı:
"13 Aralık 2018´de yapılan Stockholm Anlaşması´ndan bu yana Yemen´deki çocuklar için fazla bir değişiklik olmadı. Yemen´de her gün 8 çocuk öldürülüyor ya da yaralanıyor. Yemenli çocukların çoğu sokakta arkadaşlarıyla oynarken ya da okul yolunda hayatını kaybetti."
Uluslararası bağışçılara 2019 yılında Yemen´deki çocukların savaştan dolayı artan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 542 milyon dolar temin edilmesi çağrısında bulunan Cappelaere, Yemen´deki tüm tarafları da şiddete son vermeye davet etti.
Birleşmiş Milletler (BM), İsviçre´nin Cenevre kentinde yarın Yemen´deki insani krize yönelik uluslararası üst düzey insani yardım konferansı düzenleyecek.
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen´de Husiler, Eylül 2014´ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015´ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Yemen´de taraflar, BM himayesinde İsveç´in başkenti Stockholm´de 6-13 Aralık 2018´de gerçekleştirilen istişare toplantılarında esir değişimi, Hudeyde´de ateşkes, limanlar ve Taiz ile ilgili anlaşma imzalamıştı.
Hudeyde ve çevresi için varılan ateşkes 18 Aralık´ta yürürlüğe girmiş, anlaşma çerçevesinde bölgedeki faaliyetleri denetlemek üzere de BM tarafından Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi kurulmuştu.
Hudeyde´de ateşkese büyük ölçüde uyulurken kentten çekilme konusunda tarafların birbirine yönelttiği suçlamalar ışığında henüz somut bir adım atılamadı.