Yemen tekrar kıtlığın eşiğine sürüklenebilir..

BM Güvenlik Konseyi’ni video konferans yoluyla iç savaşın devam ettiği Yemen’deki insani duruma ilişkin bilgilendiren Rajasingham, ülkede giderek kötüleşen insani duruma dikkati çekti.

Yemen tekrar kıtlığın eşiğine sürüklenebilir..

Birleşmiş Milletler (BM) Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatörü Ramesh Rajasingham, ”Yemen’de hızla değer kaybeden bir rial ve maaş ödemelerinin aksamasıyla ülkeyi bir yıl önce kıtlığın eşiğine getiren bazı önemli ibareleri yeniden görmeye başlıyoruz.” uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi’ni video konferans yoluyla iç savaşın devam ettiği Yemen’deki insani duruma ilişkin bilgilendiren Rajasingham, ülkede giderek kötüleşen insani duruma dikkati çekti.

Yemen’de bir yıl önce Stockholm Anlaşması’nın imzalanmasının ardından sivil ölümlerinin yüzde 35 azaldığını ancak durumun kırılganlığını koruduğunu, şiddet olaylarının devam ettiği ve insani durumun kötü olduğunu anlatan Rajasingham, Yemen’in tekrar kıtlık riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yaptı.

Rajasingham, ”Yemen’de hızla değer kaybeden bir rial ve maaş ödemelerinin aksamasıyla ülkeyi bir yıl önce kıtlığın eşiğine getiren bazı önemli ibareleri yeniden görmeye başlıyoruz. Yemen neredeyse her şeyi ithal ediyor ve insanların hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları mallara erişebilmelerini sağlamak ve yeterli ticari ithalat akışını sürdürmek çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ise ülkedeki çatışmalarda büyük oranda azalma olduğunu ve atılan birtakım adımlarla taraflar arasında gelecek birkaç hafta içinde barış görüşmelerinin yeniden başlamasını umduğunu söyledi.

Martin Griffiths, ”Yemen’de savaş başladığından bu yana en sessiz haftalardan biri oldu, sadece bir hava saldırısı düzenlendi. Karada çok sınırlı bir askeri hareket vardı ve komşu ülkelere insansız hava aracı ya da füze ile hiçbir saldırı olmadı.” diye konuştu.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen’de yaşanan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen’de iç savaş nedeniyle BM’ye göre dünyanın en büyük insani krizlerden biri yaşanıyor ve 22 milyondan fazla insan yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Reklam

45 milyon insan acil gıda yardımına muhtaç

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), kuraklık, sel felaketleri ve kötü ekonomi yönetimi nedeniyle Afrika’nın güneyinde 45 milyon kişinin açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve bölgeye çok acil bir şekilde gıda yardımı yapılması gerektiğini duyurdu. WFP’den yapılan açıklamada, uluslararası toplumun hemen harekete geçmesi gerektiği belirtilirken, acil yardımların hızlıca ulaştırılması, iklim değişikliğinin önüne geçmek için, uzun vadeli yatırımların hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi. WFP, ilk etapta gerekli olan 489 milyon doların şu ana dek sadece 205 milyon dolarlık kısmının toplanabildiğini de bildirdi.

Afrika’nın güneyinden sorumlu WFP yöneticisi Lola Castro, “Bu açlık krizi, bugüne dek gördüklerimizin çok ötesinde ve vaziyet durumun daha da kötüye gideceğini gösteriyor” dedi. Açlık krizinin yaşandığı bölgede siklon mevsiminin de başladığını dile getiren Castro, “Geçtiğimiz yıl, daha önce görülmemiş boyutlarda yıkıma sebep olan fırtınaların tekrarı ile başa çıkamayız” ifadesinde bulundu. Lola Castro ayrıca bölgede, bir sonraki öğünde ne yiyeceğini bilmeyen çok sayıda insan olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği’nden (AB) Perşembe günü yapılan açıklamada, söz konusu bölgede yaşanan açlık krizi ile mücadeleye 22 milyon euro katkıda bulunulacağı bildirildi.

Zimbabve, Zambiya, Lesotho ve Namibya’nın yanı sıra Mozambik, Malavi ve Madagaskar’da da gıda yetersizliği yaşanıyor. Yetkililer bu ülkelerde hayati öneme sahip yağışların da bu yıl geç başladığını ve bölgede son 35 yılın en kurak döneminin yaşandığını ifade ediyor.