YEDİ DÜVELE KARŞI MI SAVAŞILIYOR?

Savaşların kendine has psikolojisi vardır. Halkı sürekli diri ve zinde tutmak gerekir, yoksa içeride işler karışır. Uluslararası ilişkilerde bir deyim vardır: “ Collection under a flag - bir bayrak altında toplama” diye.

YEDİ DÜVELE KARŞI MI SAVAŞILIYOR?

Doğru Haber Gazetesi'nden Faruk KUZU'NUN "KONUYA DAİR" ANALİZİ...

Harekat başlamadan önce başlayan bir algı operasyonuyla olay öylesine büyütüldü ki; sanıldı ABD’ye karşı savaşılacak, Avrupa Ülkeleri ile sıcak çatışmaya girilecek. Harekatın  bir mutabakat ile hedeflerine iyice yaklaştığı şu günlerde görünen o ki “NATO’nun ikinci büyük askeri gücü olan TSK’nın karşısında hiç te iyi organize olamamış, iyi yetiştirilememiş bir örgüt bulunuyor.” Yani “Ağır sıklet bir boksörün karşısında (çok) hafif bir boksör bulunuyor” diyebiliriz.

Elbette ki gayemiz bu harekatı küçümsemek değil.

Yaşanan olaydaki taktiksel duruşu göstermek adına şunu diyebiliriz: Bu harekat birçok ülkenin birden çok hesabına zarar verdi ancak karşıdaki gücü de olduğundan büyük göstermenin “Taktiksel bir hamle!” olduğu şüphe götürmez bir gerçek.

Şimdi basına yeni yeni düşen haberlere baktığımızda Türkiye’ye karşı saf tutanların yerli basının gösterdiği kadar güçlü bir kenetlenme içinde olmadığını görüyoruz.

Trump’ın ilk günden başlayarak Türkiye lehine yaptığı açıklamalar, Kremlin’in gelişmelere göz yumması alışılageldik hadiseler olduğu için geçelim, Türkiye karşıtlığında başı çeken Avrupa ülkelerine bakalım:

28 AB ülkesi Türkiye’ye karşı (sözde)ortak tavır alarak kademeli bazı yaptırımlar uygulayacakları kararını aldılar. Ancak kazın ayağının hiç de öyle olmadığını görüyoruz.

Karardan iki gün sonra küçük küçük yan çizmeye ve ” Ulusal çıkarlarını ”düşünmeye başladılar. Bununla ilgili birkaç habere bakalım:

-“Fırat'ın doğusuyla ilgili açıklama yapan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "NATO’nun jeopolitik ve stratejik açıdan Türkiyesiz yapabileceğini zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.
NATO'nun Türkiyesiz daha iyi olacağı iddiasını akıllıca bulmadığını belirten Rutte, "Bu doğu tarafımızı açık bırakır. Türkiye, NATO’nun en güçlü üyelerinden biri. NATO’nun jeopolitik ve stratejik açıdan Türkiyesiz yapabileceğini zannetmiyorum." ifadesini kullandı.”

- Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Volkswagen’ın yeni fabrikasını Manisa'da kurma kararını ertelediği iddiasını yalanladı.

Turagay, "Volkswagen şu anda yatırımını durdurmuş durumda değil. Volkswagen yatırımı devam edecek" diye konuştu.

  • Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, "Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını desteklemiyoruz." dedi.
    -“Harekatın 9. gününde Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian'dan YPG'ye beklenmedik bir çağrı geldi. Drian, 'PKK ile anılmak istemiyorsanız PKK terörünü kınayın' dedi.
  • -ABD ile yapılan yeni mutabakata göre Türkiye'ye uygulanan tüm yaptırımlar kaldırılacak! ABD'nin "Tacir"yüzü bir kez daha kendini gösterdi.
     

Bu haberler bakıldığında Kapitalist Batı Dünyasının Türkiye karşıtlığı konusunda tam anlamıyla birlikte hareket etmediğini ve yakın bir zamanda Avrupalı sivil diplomatların Ankara’da bond çantalarıyla yeni anlaşmalar için cirit attıklarını göreceğimizden şüphem yok.