Türkiye normalleşme adımlarını peş peşe atarken süreçte aldıkları tavsiye kararlarla salgınla mücadelede etkin rol oynayan Bilim Kurulu üyeleri temkinli olmayı sürdürüp uyarılarına devam ediyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki azalmayı değerlendirdi. Prof. Dr. Ceyhan “Salgınlardaki vaka sayıları azalırken dimdik bir azalma döneminden sonra, dağın eteği gibi bir dirençle karşılaşılır ve azalma hızı biraz yavaşlar. Bu daha sağlıklı bir yavaşlamadır. Hızla sıfırlara inerse ‘biz bazı vakaları atlıyor olabiliriz’ anlamına gelir. Dolayısıyla bunun aşağı yukarı 4-6 hafta civarında olabileceğini tahmin ediyorum. Kaldırılamayacak hiçbir tedbir yok. Yeter ki siz gerekli önlemleri alın. Biz zaten bir süre maskeli ve mesafeli yaşayacağız. Bunun ne kadar süreceğini söylemek zor ama ben 4-6 aydan önce olabileceğini düşünmüyorum. Açıkçası vaka sayılarının yavaş inmesi her zaman daha güvenli ortamdır. Bu sizin vakaları yeteri kadar etkinlikle taradığınızı ve tespit ettiğinizi gösterir. Siz bir haftada, iki haftada 10’un altında sayılara inerseniz ‘bazı vakaları atlıyorsunuz’ anlamına gelir. Direnç zaten salgının doğasında olan bir şey” dedi.
6 HAFTA SONA 10’LU RAKAMLAR
Ceyhan, belirtileri olmayıp virüs taşıyan insanları bulmanın, belirtisi olanları bulmak kadar kolay olmadığına dikkat çekerek “Bir dirençle karşılaşırsınız. Bunu Almanya da yaşıyor. Mesela 7-8 binlerden hızla binin altına indiler; ama çok uzun süredir 600-700 gibi rakamlarda takılıp kaldılar. Bu doğaldır. Bizde de birkaç gündür vaka sayısı 900, bin civarında. Bu bence son derece olumlu azalma şekli. Ben 10’lu rakamların altına 4-6 haftada ineceğimizi, maskeyi ve mesafeyi bırakmanın 4-6 aydan daha sonraki dönemde olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.
SALGIN BİTTİ DİYEMEYİZ
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da ‘Salgın tamamen bitti’ denebilmesi için vakaların sıfırlanması gerektiğine işaret ederek “Eldeki veriler göz önünde bulundurulduğunda ‘bitti’ diyebileceğimiz tarih en iyi ihtimalle ağustosla-eylül gibi görünüyor” dedi. Son durumu değerlendiren Prof. Kara “Son 20 gündür düzenli bir düşüş var. Sokağa çıkma kısıtlamasının etkisi çok net. İstediğimiz aslında kişilerin kendi aralarındaki mesafeyi hep korumaları. Yazın da tatile çıkınca da özellikle buna dikkat edilmeli” uyarısında bulundu. Prof. Kara “Yeni vaka sayısı olarak 952’ye gelmiştik. 19 Mayıs’ta 972, 20 Mayıs’ta 961, sonra 952, sonra 1186, 1141 oldu, ardından tekrar 987, 942’ye düştük. Böyle küçük oynamalar hep olur. Bunlar evde kaldığımız dönem ve sonrasında yaşanan ufak artışlar. Mesela 24-25 Mayıs’ta yine azalma başladı. Sokağa çıkma kısıtlamasının etkisi çok net. Düşüş devam ediyor, bu Türkiye açısından anlamlı ve önemli” diye konuştu.
SIFIRI GÖRENE KADAR MASKE TAKALIM
Salgının henüz bitmediği uyarısında bulunan Kara, tamamen başarıya ulaşmak için sosyal mesafe ve maske uyarısı yaptı. Kara, şu görüşleri dile getirdi: “Bitti diyebilmek için vakalar sıfırlanmalı. Bu sıfırı da bir gün görmemiz değil hastalığın en uzun kuluçka süresi olan 14 gün boyunca görmeliyiz ki, o zaman salgın kontrol altına alındı ve bitti diyebiliriz. Bizim bitti diyebileceğimiz tarih bugünkü vakalarla ve değerlerle baktığımızda en iyi ihtimalle ağustosla-eylül gibi görünüyor. Türkiye’de kontrol altına alınsa da dünyadaki ülkelerde durum çok değişken. Bu nedenle yaz tatilinde de aramızdaki sosyal mesafeye her halükârda dikkat edeceğiz. Bu dönemi kontrollü geçireceğiz. Maske konusuna gelince; Türkiye’de yeni tanı sayısı 100’ün altında görülmeye başlanınca o zaman sokakta açık alanda maske takmayabilirim ama onun dışında yine kalabalık ve kapalı alanlarda Türkiye’de sıfırı görene kadar maske takmalıyız.”