YARGITAY´DAN BYLOCK´TA ÇOKLU TEYİT STANDARDI

???????ByLock´u daha önce FETÖ´ye üyelik için yeterli delil sayan Yargıtay yeni bir içtihada imza attı. 16. Daire, CBS sorgulamasının yeterli olmadığını, dosyaların HIS sorgu sonuçları ile karara verilmesine hükmederek at izi denetimini hassaslaştırdı.

YARGITAY´DAN BYLOCK´TA ÇOKLU TEYİT STANDARDI

Karar gazetesinde Hilal Öztürk imzası ile yayınlanan habere göre; 

FETÖ´nün gizli haberleşme sistemi ByLock kullanıcılığının ?şüpheye yer olmayacak´ şekilde ispat edilmesi halinde örgüt üyeliği için yeterli kanıt kabul edilmesi kararıyla emsal oluşturan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, biri özel harekat diğeri istihbarattan iki polis memurunun temyiz incelemesinde dikkat çeken kararlar verdi. Daire Iğdır ve Gaziantep´te yargılanarak örgüt üyeliğinden hüküm verilen polislerle ilgili kararları bozarken, dosyaya giren Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı´na ait ByBock kullanıcısı olduklarına ilişkin raporları ?eksik ve yetersiz´ olduğuna hükmetti.

Sanıkların ByLock kullanıcısı olup olmadığının örgüt üyeliği suçunda belirleyici olduğuna vurgu yapılan kararlarda ?ByLock tespit ve değerlendirme raporunun getirtilerek, sanığın üzerine kayıtlı olan ve kendisinin kullandığını belirttiği hat ile uygulamaya ait IP adreslerine kaç defa bağlanıldığına dair HIS (CGNAT) sorgu sonuçlarının Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu´ndan istenilmesi, tüm dosya kapsamının bir bütün halinde değerlendirilmesi suretiyle sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirdi. Oysa sanığın ByLock kullanıcısı olduğuna dair Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen eksik ve yetersiz olan 17 Nisan 2017 tarihli yeni ByLock CBS sorgu sonucuna dayanılarak eksik araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi nedeniyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir? denildi.

Daire, diğer dosyada ise bu kez sanık hakkındaki HIS (CGNAT) sorgu sonuçlarının temyiz aşamasında gönderilmesi nedeniyle duruşmada sanık ve avukatlarının diyeceklerinin sorulamamış olmasını bozma gerekçesi yaptı. Kararda ByLock programı kullanıcı kimliği olan ID numarası ve varsa yazışma içeriklerinin tespiti için ?Tespit ve Değerlendirme Tutanağı´ ile söz konusu GSM hattının ve cep telefonunun baz istasyonlarını gösterir HTS kaydı getirtilip karşılaştırılması, tüm dosya kapsamının bir bütün halinde değerlendirilmesi suretiyle sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği vurgulandı. Sanığın ByLock kullanıcısı olduğuna dair Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen eksik ve yetersiz olan yeni ByLock CBS sorgu sonucuna dayanılarak eksik araştırma ile yazılı şekilde karar verildiği belirtildi.