Paris’te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi'nde ABD ve İngiltere, zirve bildirgesini imzalamayı reddetti. İki ülke, zirvede alınan kararların ulusal çıkarlarına uygun olmadığını belirterek ortak metni onaylamadı.
ABD ve İngiltere Paris’te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi'nin bildirgesini imzalamadı.
Bildirgede, "Yapay zekanın etik, güvenli ve kapsayıcı olması" gibi ifadeler yer alırken, özellikle ABD’nin "sürdürülebilir ve kapsayıcı yapay zeka" gibi kavramlardan rahatsız olduğu bildirildi. İngiltere de bildirinin ulusal çıkarlarına tam olarak uymadığı gerekçesiyle geri adım attı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirvede yaptığı konuşmada, aşırı düzenlemelerden kaçınılması gerektiğini ancak güvenilir bir yapay zeka çerçevesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
"YAPAY ZEKA DÜNYAYI BÖLECEK"
Macron, "Eğer güveni sarsarsak, yapay zeka dünyayı bölecektir" diyerek uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ise, Avrupa'nın yapay zeka düzenlemelerini eleştirerek, "Aşırı düzenlemeler inovasyonu boğar, bizim yapay zekayı teşvik eden çerçevelere ihtiyacımız var" dedi.
Vance, Çin gibi otoriter rejimlerle işbirliğinin risklerine de dikkat çekerek, ABD'nin yapay zekayı ulusal çıkarları doğrultusunda geliştireceğini vurguladı.
Zirveye katılan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, Avrupa'nın yapay zekada küresel lider olabileceğini ve AB'nin yapay zeka yatırımlarını 200 milyar Euro'ya çıkaracağını açıkladı. Ancak ABD ve İngiltere’nin zirve bildirgesini imzalamaması, küresel yapay zeka politikalarında derin görüş ayrılıklarının devam ettiğini gösteriyor.
İlerleyen süreçte ABD ve İngiltere'nin bildirgeye katılıp katılmayacağı belirsizliğini korurken, Élysée Sarayı, zirve sonrasında bazı ülkelerin bildirgeyi imzalayabileceğini belirtti.