Gazeteci yazar Cemal Kaşıkçı´ya karşı Suudi Arabistan´ın İstanbul Başkonsolosluğu binasında korkunç bir cinayet işlenmesi üzerine Batı dünyasında çeşitli eleştirilere hedef olan Suud yönetiminin şimdi kendine yeni kapılar aramaya çalıştığı görülüyor. Bu amaçla Veliaht Prens Muhammed bin Selman 17 Şubat Pazar günü bir Asya turuna çıktı.
Onun Asya turunun amaçları uluslararası platformda kendisinin ve ülkesinin imajını düzeltmek, yeni bağlantılar kurmak ve aynı zamanda 2030 Vizyonu adını verdiği projesi için yeni yatırım alanları oluşturmak. Bin Selman, 2030 Vizyonu ile ülkesinin petrole bağımlı olmaktan kurtulması için yeni yatırım alanları oluşturmak ve elindeki paranın bir kısmını bu alanlara kaydırmak istiyor. Bunun için de muhtelif ülkelerle bu alanda itifak anlaşmaları yapmak istiyor. Geleceğe Yatırım Girişimi (Future Investment Initiative -FII) bir diğer adıyla Çöldeki Davos forumunu da bu amaçla organize etmişti. Fakat Kaşıkçı cinayetinden dolayı Batılı ülkelerin çoğu ve bu ülkelerdeki önemli şirketler bu forumu boykot etmişti. O yüzden bu forumdan beklediği sonucu elde edemedi. Ama yine basite alınamayacak bazı önemli anlaşmalar da imzaladı. Şimdi doğrudan ziyaretlerle, bire bir anlaşmalar yoluyla yeni yatırım planlarını hayata geçirmek istiyor. Bunun için de bazı ülkelerin ekonomik sıkıntılarını veya dış yatırıma yönelik projelerini değerlendirmek istiyor.
Bin Selman, Asya turuna kalabalık bir ekiple çıktı. Gerek ülkesinden ve gerekse kendisiyle ittifak halinde olan bazı ülkelerden yöneticileri, iş adamlarını ve bu arada kalabalık bir güvenlik ekibini beraberinde götürdü. İhtiyaç duyacağını düşündüğü lüks eşyalarını, araçlarını ve ihtiyaç maddelerini de yanına almayı ihmal etmedi.
Asya turunun ilk durağı Pakistan´dı. Bu ülkede kendisi gitmeden önce sokaklarda etkin bir propaganda faaliyeti başlatılmış ve fotoğrafları şu anki Pakistan Başbakanı İmran Han´ınkilerle birlikte cadde ve sokaklara asılmıştı. Güvenlik tedbirleri de çok üst düzeye çıkarıldı. Bu ülkeyle yirmi milyar dolarlık yatırım anlaşması imzaladı. Ekonomik yönden ciddi sıkıntılar yaşayan Pakistan açısından bu anlaşmalar büyük önem taşıyordu.
Pakistan´da Bin Selman´a karşı gösteriler de düzenlendi. Ancak bu gösteriler kamuoyuna çok fazla yansıtılmadı.
Pakistan Senatosu´nun eli Kaşıkçı´nın kanına bulaşmış bir veliaht prense altın kaplamalı silah hediye etmesi de ilginç bir gelişmeydi. Bu silahı eline vererek sanki ?sen cinayetlerine devam et´ mesajı veriyordu.
Veliaht Prens iki gün süren Pakistan ziyaretinin ardından Hindistan´a geçti. Burada Başbakan Narendra Modi ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Bu ülkeye 100 milyar dolarlık yatırım ve ticari bağlantı sözü verdi. Bu meblağın 11 milyar dolarının, ülkenin batısında Maharaştra eyaletinde kurulacak dev petrokimya tesisi projesine harcanacağı, 89 milyar doların da çeşitli ekonomik iş birliği projelerinde değerlendirileceği ifade edildi.
Suudi Arabistan´ın eski Dışişleri ve şu anki dış işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Adil Cubeyr Hindistan ziyaretinin aynı zamanda Pakistan ile bu ülke arasındaki gerginliği azaltma amacı taşıdığını iddia etti. 14 Şubat´ta Keşmir´de 44 Hint askerinin öldürülmesine neden olan eylemden sonra bu iki ülke arasındaki gerginlik artmıştı; çünkü Hindistan bu eylemin arkasında Pakistan´ın olduğunu ileri sürüyor.
Hindistan´da da yer yer protesto gösterileri oldu ancak kamuoyuna pek yansıtılmadı.
Bin Selman iki gün süren Hindistan ziyaretinin ardından 21 Şubat Perşembe günü Çin´e geçti. Çin, Suudi Arabistan´la ekonomik ilişkileri geliştirmeye önem veren bir ülke. Suudi Arabistan da Çin´le herhangi bir sürtüşmeye girmemek için Müslüman Uygurlara yapılan zulmü hiç gündeme getirmedi.