Tarih: 18.03.2019 18:40

Varlık Fonu satılıyor mu?

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Varlık Fonu´ndan yapılan açıklamada, Fon´un satışıyla ilgili hiçbir gündem bulunmadığı ifade edildi. Açıklamada,  "kötü niyetli çevrelerce yapılan bu tür kasıtlı yorumlara vatandaşlarımızca itibar edilmemesi" temenni edildi

Fon´un satışıyla ilgili iddalarıyla ilgili açıklama yapan Türkiye Varlık Fonu,  "III-52.1 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği´nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ´in (III-52.1.c) 12.03.2019 tarih ve 30712 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanmasından sonra Türkiye Varlık Fonu´nun satılacağına dair asılsız haberler kamuoyu gündemine gelmiştir. İlgili Tebliğ uyarınca; TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ipotek finansman kuruluşlarına ilave olarak Türkiye Varlık Fonu tarafından para ve sermaye piyasası araçları ihraç edilmesi durumunda, SPK´ya tabi yatırım fonlarının bu araçlara yapacağı yatırımlarda ilgili fıkrada belirtilen sınırlamalardan muaf tutulacağı ifade edilmiştir.

 

Tamamen teknik bir düzenleme getiren ilgili Tebliğ´den Türkiye Varlık Fonu´nun satılması gibi bir anlam çıkarmak mümkün değildir. Ayrıca, Türkiye Varlık Fonu´nun satışıyla ilgili hiçbir gündem bulunmamaktadır.

Büyük ve güçlü Türkiye vizyonu çerçevesinde, ülkemizin finansal güç merkezi olma misyonuyla faaliyet gösteren Türkiye Varlık Fonu, portföyündeki varlıkların değerini en üst seviyeye taşıma, Türkiye´nin stratejik yatırımlarına sermaye desteği sağlama, ulusal şirketlerden bölgesel ve küresel liderler çıkarmaya katkıda bulunma ve uzun vadede ülkenin yetenek havuzu olmak hedefleriyle faaliyetlerine devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı. 

Hatılanacağı üzere Resmi Gazete´de yayımlanan karar göre Türkiye Varlık Fonu, yapılan değişiklikle ?Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği´ kapsamına alınarak satışa açılacağı bildirilmişti. 

TEMEL KARAMOLLAOĞLU, FONUN SATIŞINA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Twitter hesabından konuya ilişkin olarak, ?Varlık Fonu bir varlık durumunu ifade etmez. Sadece kredi çekebilmek için oluşturulan bir ipotek güvencesi fonudur. Varlık Fonu adı altında memleketin en önemli hazinelerini ipotek ettiler şimdi de geleceğimizi satıyorlar.? diyerek tepki göstermişti. 

 

 

FON BÜNYESİNDE BİRÇOK BÜYÜK ŞİRKETİ BARINDIRIYOR

2016´da kurulan Varlık Fonu bünyesinde Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat sermayelerinde bulunan hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom´un yüzde 6,68 oranındaki Hazine´ye ait hissesi, Eti Maden, ÇAYKUR, THY´nin yüzde 49,12 hissesi, Halkbank´ın yüzde 51,11 hissesi, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kayseri Şeker Fabrikası´nın %10 hissesi gibi varlıklar bulunuyor. Fonun satışa çıkacağının duyulmasından sonra birçok çevreden tepki gelmişti. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —