Tarihi Vaniköy Camii'nde çıkan yangın ile alakalı devam eden soruşturma çerçevesinde düzenlenen bilirkişi raporunda, yangının eskiyen elektrik tesisatından çıktığı belirlendiği görüşüne yer verildi. Yangında kasıt olmadığı bildirilen raporda, eskimiş elektrik tesisatını denetlemeyen vakıf yönetimi, gerekli önlemleri almakta yeterli özeni göstermediği için kusurlu bulundu.
TARİHİ CAMİ KÜLE DÖNDÜ
15 Kasım'da çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen Vaniköy Camisi, 1660'lı yıllardan bugüne ayaktaydı.
Üsküdar Kandilli'de Vaniköy Caddesi’nde bulunan, Osmanlı döneminden kalan tarihi cami, yıllar içinde İstanbul Boğazı'nın sembollerinden biri haline gelmişti.
Net tarihi bilinmeyen ancak 1685'te vefat eden Vani Mehmed Efendi tarafından kimi kaynaklara göre 1665, kimine göre 1670 yılında inşa edildi.
Kendisinden sonra gelen pek çok ilim ve fikir adamını düşünceleriyle etkileyen Vani Mehmed Efendi, IV. Mehmed tarafından kendisine verilen bölgeye küçük bir medrese, 17 yalı ve bir çeşme yaptırdıktan sonra bölgenin adı da 'Vaniköy'e dönüştü.
Boğaz gezisine çıktığı zamanlarda Vaniköy Camisi'ni ziyaret eden I. Mahmud, 1752-1753'te caminin onarımını yaptırdı, ardından camiye hünkar mahfili ilave edildi.
Cami II. Mahmud (1808-1839) döneminde bir kez daha onarımdan geçti.