Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Uzmanlardan Kartalkaya faciasına dair çarpıcı açıklama! Bina doğru tasarlansaydı can kaybı olmazdı

Uzmanlar, Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangınında 76 kişinin hayatını kaybetmesini olağan dışı bir durum olarak değerlendiriyor.

Uzmanlardan Kartalkaya faciasına dair çarpıcı açıklama! Bina doğru tasarlansaydı can kaybı olmazdı

Bolu’nun ünlü turizm merkezi Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 76 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Türkiye’nin en büyük kayak merkezlerinden birinde meydana gelen bu facia, ülke tarihindeki en ölümcül otel yangınlarından biri olarak kayıtlara geçti. Yangının ardından, ihmaller ve yetersiz güvenlik önlemleri iddiaları gündeme geldi.

 

YANGIN NASIL GERÇEKLEŞTİ?

21 Ocak 2025’te gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede otelin büyük bir bölümünü sardı. Alevlerin hızla yayılmasına, otelde bulunan yangın güvenlik sistemlerinin yetersiz olduğu iddiaları eşlik etti. Yangından kurtulan bazı kişiler, yangın alarmlarının çalmadığını belirtti. Otelde duman tahliyesine ilişkin sorunlar olduğu da iddialar arasında yer aldı. İtfaiye ekiplerinin bölgeye ulaşmasının yaklaşık 1-1,5 saat sürdüğü ifade edilirken, bu süreçte alevler otelin üst katlarını tamamen sardı.

Yangın sırasında otelde bulunan Atakan Yelkovan, “Yangın kokusunu eşim fark etti. Hemen aşağı inmek istedik ama üst katlara çıkış mümkün değildi, her yer alev almıştı. Alarm çalmadı. İnsanlar çığlıklar atıyordu” diyerek yaşananları aktardı. Bir diğer kurtulan Eylem Şentürk ise, “Yangın alarmı hiç çalmadı. Yangın merdivenini bulamadığımız için eşim sundurmadan aşağı atlamak zorunda kaldı” dedi

 

'BİNA DOĞRU TASARLANSAYDI CAN KAYBI OLMADAN ATLATILABİLİRDİ'

BBC Türkçe'ye konuşan uzmanlara göre Kartalkaya yangınında bu kadar çok kişinin hayatını kaybetmesi olağan dışı bir durum.

Yangının ardından uzmanlar, oteldeki yangın güvenlik sistemlerine ilişkin ciddi soru işaretleri dile getirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevket Özgür Atayılmaz, bu boyutta bir facianın, yangın koruma sistemlerinin standartlara uygun olduğu bir otelde yaşanmasının beklenmeyeceğini ifade etti. Atayılmaz, "Doğru tasarlanmış bir bina ve çalışır durumdaki yangın sistemleriyle bu tür bir olay can kaybı olmadan atlatılabilir. Yangın çıkacaktır ama bu tarz bir binada bu kadar çok insanın vefat etmesini beklemeyiz" diyor.

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kazım Beceren de "Bir otelde, yangın sistemleri ve acil durum planlarının yeterli olması durumunda tahliye işlemi 15-30 dakika içinde tamamlanabilir. Yangının bu boyuta ulaşması, sistemlerin ya eksik ya da çalışır durumda olmadığını düşündürüyor" açıklamasını yaptı.

 

DENETİM SORULARI VE İHMAL İDDİALARI

Yangının ardından otelin denetim süreçleri de tartışma konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otelin yangın yeterlilik belgelerine sahip olduğunu ve denetimlerinin 2021 ve 2024 yıllarında yapıldığını belirtti. Ancak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bu açıklamayı reddetti ve otelin yangın yeterlilik belgesinin eski olduğunu ifade etti.

TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu, yangının büyümesine neden olarak, otelin otomatik yangın söndürme sistemlerinin olmamasını gösterdi. Kuruldan yapılan açıklamada, “Bu yatak kapasitesindeki yapılarda otomatik yağmurlama sistemi zorunludur. Otelin internet sitesindeki görseller, bu sistemin yapılmadığını göstermektedir” denildi.

 

DOKUZ KİŞİ GÖZALTINDA

Facianın ardından otelin işletme sahibi dahil dokuz kişi gözaltına alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, olayın tüm boyutlarıyla araştırıldığını açıklarken, otel yönetimi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Olayın tüm boyutlarının aydınlatılması için yetkililerle iş birliği içerisindeyiz” ifadelerini kullandı. Ancak yangın önlemlerine ilişkin iddialarla ilgili yorum yapılmadı.

 

UZMANLARDAN UYARILAR

Uzmanlar, Türkiye’deki otel, rezidans ve toplu konaklama yerlerinde yangın sistemlerinin sıkı şekilde denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Şevket Özgür Atayılmaz, “Kalabalık alanların yangına dayanıklı tasarım standartlarına uyumu sağlanmalı. Güncel standartlara uymayan yerler kapatılmalı” dedi.

TMMOB’dan Erol Perçin ise yangının büyüklüğünü değerlendirerek, “Binanın dış cephe elemanlarının yangına dayanıklılığı düşük. Bu yangın, denetim eksikliği ve güvenlik ihlalleri nedeniyle bu boyuta ulaştı” yorumunda bulundu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER