Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Uzmanlar meydana gelen deprem için ne söylediler

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara'da meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin beklenen büyük İstanbul depreminin hangi fay kolunda olacağını gösterdiğini söyledi.

Uzmanlar meydana gelen deprem için ne söylediler

İstanbul'da meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bu deprem beklenen büyük depremin hangi kolda gerçekleşeceğini işaret etti" ifadelerini kullandı.

AFAD verilerine göre; Marmara Denizi'nde Tekirdağ açıklarında saat 16.38'te 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem İstanbul başta olmak üzere çevre illerden de hissedildi. Depremin ardından Habertürk canlı yayınına bağlanan Prof. Dr. Ahmet Ercan, önemli açıklamalarda bulundu.

"BÜYÜK DEPREMİN HANGİ KOLDA GERÇEKLEŞECEĞİNİ İŞARET ETTİ"

Depremin beklenen 7 - 7.2'lik büyük depremin hangi fay kolunda olacağını gösterdiğini söyleyen Ercan, "İki kolda deprem beklentisi vardı. Tekirdağ ve İstanbul kolu. Bu deprem beklenen büyük depremin hangi kolda gerçekleşeceğini işaret etti. 1912'deki 7.4'lük deprem de bu kolda gerçekleşti" dedi.

ROF. ÜŞÜMEZSOY: YILANIN SÜRTÜNMESİ

GİBİJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise sarsıntı ile ilgili şunları söyledi:"1912'de yılında kırılan bir fay hattımız var Ereğli açıklarında. Bu Silivri hattına giden fay üzerinde, orada çatallaydı. Aşağı yukarı 3-4 kilometre karelik yüzeyin oynaması. Bu dağılmış olduğu için sürekli depremler yaratıyor. Kumburgaz çukurunu tetikleyecek diye bir veri yok. 1912'de kırılan fay enerjisini boşalttıktan sonra onun üzerinde bir kırık oluşturuyor. Yılanın sürtünmesi gibi, onlardan biri olmuştur. Bu sürekli enerjisini boşaltan, atma yapan Silivri-Tekirdağ fay hattında olan. Bizim için tehlikeli olan Kumburgaz fayı, onun üzerinde hareket yok.

Kumburgaz fayı üzerinde olsaydı riskli görülebilirdi. Bu sürekli stresini boşaltan bir fay. Ana fay değil. Kumburgaz fayı üzerinde olsaydı kırılabilecek potansiyeli vardı. Dediğim gibi yılanın sürtünmesi gibi hareket ediyor. Fayın 1912'de kırılmış olması itibarıyla çok büyük risk yok. Asıl korkacağımız Büyükçekmece ile Silivri arasındaki Kumburgaz çukur. Orada hareketlilik yok. Büyük depremler olacak söylemi İstanbul için geçerli değil. Ama o bölgede yapı stoğu heyelanlar üzerinde olduğu için risk taşıyabilir. Şu anda o fayda eli kulağında bir hareket görmüyoruz. Söyledikleri gibi 7'nin üzerinde bir deprem söz konusu değil."



Anahtar Kelimeler: Uzmanlar meydana gelen deprem söylediler

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER