Danıştay 2. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı maarif müfettiş yardımcılarının belirlendiği sınav konuları arasında Atatürk ilke ve İnkılap Tarihi başlığının bulunmamasını eksiklik olarak gördü. Kararın gerekçesinde ise ?Türk milli eğitim sisteminin temelinde Atatürk ilke ve inkılaplarının bulunduğu belirtildi.
Türk Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası´nın (TEMSEN), 20 Ağustos 2017´de Resmi Gazete´de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması talebiyle açtığı davaya ilişkin verilen karar yargının resmi ideolojik yönlendirme ve dayatmalara duyduğu özlemi yansıttı.
Kemalist sendikanın başvurusunda milli eğitim sistemini denetlemekle yükümlü maarif müfettişlerinin belirleneceği yazılı sınav konuları arasında Atatürk ilke ve inkılap tarihi başlığının olmamasının eksiklik olduğu bu nedenle de yürütmenin durdurulması talep edilmişti. Danıştay´ın 2. ve 12. daireleri mevzuatı inceledi. Maarif müfettişlerinin Atatürk ilke ve inkılap tarihi konusunda bilgi sahibi olmaları gerektiği bu nedenle yönetmeliğin ?Yazılı Sınav Konuları? başlıklı 16. maddesinin durdurulmasına dörde beş oy çokluğuyla karar verildi. Danıştay, 25 Nisan 2018 tarihinde kararını açıkladı ve gerekçeli karar taraflara iletildi.
Danıştay kararını Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanununa dayandırdı. Kararın gerekçesinde Anayasa´nın 42. maddesinin 3. fıkrasında eğitim ve öğretimin Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılacağı hükmü hatırlatıldı. Danıştay kararında 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu´nun ikinci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Türk milletinin bütün fertlerini, Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasa´da ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen (...) yurttaşlar olarak yetiştirmek? amacına atıfta bulunuldu. Kararda, ayrıca Türk milli eğitimin genel amaçları arasında, her türlü eğitim faaliyetinde Atatürk milliyetçiliğinin temel olarak alınacağına ilişkin maddeye atıf da yer aldı.
Karara itiraz eden dört yargıç ise yönetmelikte Yazılı Sınav Konuları sıralanırken verilen Diğer Konular başlığı altındaki ?Genel Kültür? alt başlığının Atatürk ilke ve inkılaplarına ilişkin konuları da kapsayabileceğini öne sürdü.