Tarih: 12.12.2018 08:49

Umutsuzluktan hapse giriyorlar

Facebook Twitter Linked-in

Dünyada hırsızlık yapanların çoğunu 14-19 yaş arası gençler oluşturuyor. 2011 yılına dek Japonya´da da durum böyleydi. Ancak o yıl ülkede ilk defa bu tür hırsızlık yapan yaşlıların yüzdesi gençleri geçti. O zamandan bu yana da katlanarak artmaya devam ediyor. Ulusal Polis Ajansı verilerine göre ülkede 2016 yılında meydana gelen basit hırsızlık olaylarının neredeyse yüzde 40´ında suçlu 65 yaş ve üstü biri. Evde yatalak bir eşe bakmaktan bunalan veya yalnız bir hayat yaşayan çok sayıda yaşlı Japon hırsızlık suçunu işliyor ve gönüllü olarak hapse giriyor.

Dünyanın en düşük suç oranına ve kanuna en fazla saygılı insanlarına sahip olmakla övünen Japon toplumunda ihtiyar hırsızların artmasının gerisinde ekonomik eşitsizlik ve yoksulluk yatıyor. Geçtiğimiz yıllarda hükümet tarafından hırsızlık suçu işleyen yaşlılar arasında yapılan bir araştırmada neden hırsızlık yaptıkları sorusuna kadınların yüzde 59´u ?harcamalardan tasarruf etmek´, erkeklerin yüzde 69´u ise ?ekonomik zorluklar´ cevabını verdi.

2008´deki küresel kriz sonrasında resesyona giren Japonya´da ekonomik durum özellikle yaşlılar için hiçbir zaman eskisi gibi olmadı, sağlık sigortası gibi haklarından da mahrum kaldı. Ancak yaşlılar arasında suç oranlarının artmasını sadece parasızlığa bağlamak zor. Hatta dükkanda hırsızlık yaparken suçüstü yakalandıklarında bazılarının cebinden yüklüce miktar para bile çıktığı oluyor. Sosyologlar, özellikle yaşlı kadınları suça iten çok daha vahim bir nedene işaret ediyorlar: Umutsuzluk ve hayatla yalnız başına baş edememe. Eski düzen Japon aile geleneklerinde yaşlılara aile ve mahalleli sahip çıkarken yeni toplum düzeninde artık bu, hiçbir yaşlı için garanti değil. 2017´de Tokyo Belediyesi´nin yaptığı bir araştırmaya göre hırsızlık yapan yaşlıların yarıdan fazlası yalnız ve aciz biçimde yaşıyor. Yüzde 40´ının ise ne ailesi ne de başları sıkıştığında yardım alabilecekleri kimseleri var. Üstelik bazıları kendileri kadar yaşlı eşlerine de bakıyorlar. Özellikle kadınlar yakın çevreden, hatta ailelerinden bile yardım istemeye utanıyor. Bu arada artan yaşlı tutuklu sayısı karşısında Japon yönetimi de ne yapacağını şaşırmış durumda. 2015 yılında buralarda cezalarını çeken yaşlıların sağlık harcamaları 10 yıl öncesine göre yüzde 80 artarak 6 milyar yeni (50 milyon dolar) geçti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —