İndependent Türkçe’den Aldülhlim Günaydın, konuyu, işin uzmanlarından aldığı bilgiler ışığında haberleştirdi.
Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırı üçüncü gününde.
Rus lider Vladimir Putin, Ukrayna ordusuna "sizinle daha iyi anlaşırız" diyerek "darbe" çağrısı yaptı.
Dün gece ise Zelenski'nin ülkesini terk ettiğine ilişkin bilgiler paylaşıldı.
Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sonuna kadar direneceklerinin mesajını verdi.
Sabah saatlerinde Twitter üzerinden videolu bir mesaj yayınlayan Zelenski, "Ben buradayım ve silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimize sahip çıkacağız. Çünkü silahımız hakikattir. Hakikatimiz de bu topraklar, ülke ve çocukların bizim olmasıdır. Tüm bunları koruyacağız" ifadelerini kullandı.
Bölgeden gelen haberlere göre Ukrayna'nın birçok kentinde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.
Rus askerleriyle Ukrayna güçleri arasındaki çatışmalar esnasında silah sesleri ve patlama görüntüleri vatandaşlar tarafından çekilen videolarla sosyal medyada paylaşıldı.
Ülkede meskun mahalde savaş başlaladı ve bu çok uzun sürebilir. Zira Ukrayna ordusu, sivillere 10 binlerce silah dağıttı.
Ukrayna'da çatışma sokak aralarında devam ediyor / Fotoğraf: Reuters
Rusya'nın Ukrayna saldırısı meskun mahal savaşına dönüşürse ne olur?
Çeçenistan ve Afganistan'da olduğu gibi Rusya bir halk direnişiyle karşılaşabilir mi?
Konuyu Independent Türkçe'ye değerlendiren asker ve stratejistler, Ukrayna'nın meskun mahal savaşını sürdürmesinin yapılan hazırlıklara bağlı olduğunu söyledi.
"Dünyanın her yerinde işgale karşı direniş olmuştur"
Emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan, Ukrayna güçlerinin direniş göstereceği görüşünde.
Savaşı yangına benzeten Aydoğan, "Başlatırsınız ama kontrol etme imkanınız olmayabilir, doğası gereği yanmaya devam eder" dedi.
Osman Aydoğan / Fotoğraf: Independent Türkçe
Her şeyden önce savaşı vahşet ve cinayet olarak tanımlayan Aydoğan, "Donbas bölgesi Rus yanlısı bir bölge ve orada bir direniş olmaz. Ancak ülkenin diğer bölgelerinde bir direnişten söz edilebilir. Dünyanın her yerinde işgale karşı direniş olmuştur. Bazı istisnalar hariç hiçbir ulus ve toplum kuzu gibi teslim olmamıştır" yorumunda bulundu.
Rusya'nın Ukrayna'da Çeçenistan ve Afganistan'da olduğu gibi az veya çok bir direnişle karşılaşacağını öngördüğünü kaydeden Aydoğan, "Çeçenistan ve Afganistan dağlık bölgelerden oluşuyor. Coğrafya orada direnişlere başarı şansı veriyordu. Ukrayna oralara göre çok daha düzlük bir bölge ama şehirlerin kendisi başlı başına dağ gibidir. Ordu için şehirde meskun mahal savaşı vermek zor ve risklidir. Şehre saldığınız ordu kaybolur, mahalle ve sokaklarda kaybolur gider. Şehir savaşları her zaman direnişin lehinedir" dedi ve devamında şunları kaydetti:
Ukrayna'nın Rus saldırısı için ne kadar bir hazırlık yaptığını bilmiyoruz. Direnişin uzun bir süre devam etmesi için örgütlenme şart. İster nizami ister gayri nizami savaş olsun önceden hazırlık yapılmamışsa başarı şansı yoktur. Ukrayna'nın bu hazırlığı yaptığını düşünüyorum ama ne kadar ciddi bir hazırlık yaptığını konusunda pek fazla kimsenin bilgisi yok. Kısa vadede Batı veya NATO'nun bir müdahalede bulunacağını öngörmüyorum ama uzun vadede Rusya'nın kaybedeceğini değerlendiriyorum.
"Ukrayna direniş için hazırlık yapmıştır"
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı ve Emekli General Doç. Dr. Güray Alpar da savaşın meskun mahalde sürmesinin Ukrayna'nın yapmış olduğu hazırlıklara bağlı olduğu kanaatinde olduğunu söyledi.
Güray Alpar / Fotoğraf: SDE
Ciddi bir hazırlığın düzenli ordu için bir zafiyet dönüşebileceğine dikkati çeken Doç. Dr. Alpar, "Ukrayna'nın böyle bir hazırlık yaptığını ve bu safhadan sonra bir direniş göstereceğini düşünüyorum. Çünkü bu safhadan sonra şartlar eşitlenmiş oluyor. Burada simetrik harekattan asimetrik harekata geçilmiş, güç dengesi meskun mahalle kullanarak eşitlenebiliyor. Ukrayna ordusu böyle bir durumda bunu değerlendirir" diye konuştu.
Doç. Dr. Alpar, "Ukrayna savaşı meskun mahal çatışmasına dönüştürse ne olur?" sorusuna şu yanıtı verdi:
Bir yere çok kolay girmek, bir de girerken çok zayiat vermek var. Halkta direnç ve belli başarılar bir moral yaratır. Bu da direnişi daha da uzatır. Tersi bir durumda ise direniş kısa sürede biter. Ukrayna ordusu Rusya'ya karşı önlem ve tedbirler konusunda hazırlık yapmış olabilir. Önlem ve tedbirler daha çok orta ve uzun vadeye yönelik. Ama kısa vadede herhangi bir tedbir almadığı için Rusya daha rahat hareket edebiliyor.
"Batı, Ukrayna'nın Afganistanlaşmasını istiyor"
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Kurucu Başkanı Hasan Kanbolat ise Rusya'nın Kiev'de yönetimi değiştirmeye yöneldiğini ve ülkeyi yeniden dizayn etme kararı aldığının görüldüğüne işaret etti.
Hasan Kanbolat / Fotoğraf: Independent Türkçe
Rusya'nın bu yöndeki çabasının Ukrayna'nın Afganistanlaştırmasını da beraberinde getirebileceğine vurgu yapan Kanbolat, "Kanaatimce ABD'nin isteği de bu yöndedir. Ukrayna uzun yıllar Batı ile Rusya arasında silahlı çatışmanın olduğu bir bölge haline getirilmek isteniyor. Bununla beraber Rusya da ekonomik ve siyasi olarak yorulduğu bir alan yaratılmak isteniyor" değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna'nın Türkiye gibi büyük bir coğrafya olduğunu ve yüzde 92'sinin ovadan oluştuğunu aktaran Kanbolat, "Burada şehir savaşları olacak mı olmayacak mı? Rus ordusuna Ukrayna ve milis güçleri ne kadar dayanacak? Önemli olan budur. Bana göre Batı'nın arzu ettiği Ukrayna'nın Afganistanlaşma sürecidir" ifadelerini kullandı.
Hasan Kanbolat, sözlerini şöyle tamamladı:
"Görünen o ki Rus güçleri Kiev'i ele geçirecek ve kendine bağlı bir hükümet oluşturacak. Bu Afganistan'da olduğu gibi bir kukla yönetim mi olacak yoksa yeniden dizayn mı edilecek? Önemli olan nokta budur. Ancak Rusya'nın sadece güç kullanarak Ukrayna'yı dizayn edebileceğini oldukça zor görünüyor."