UCM’den Netanyahu’ya tutuklama kararı: Fransa ve Hollanda’dan “kararı uygulayacağız” açıklamaları

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas Komutanı Muhammed Deyf ve Hamas yöneticisi İbrahim el Masri hakkında tutuklama emri çıkarttı.

UCM’den Netanyahu’ya tutuklama kararı: Fransa ve Hollanda’dan “kararı uygulayacağız” açıklamaları

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas Komutanı Muhammed Deyf ve Hamas yöneticisi İbrahim el Masri hakkında tutuklama emri çıkarttı.

UCM’den yapılan açıklamada, Netanyahu ve Gallant hakkında “en az 8 Ekim 2023’ten, Başsavcılığın tutuklama emri başvurusunda bulunduğu 20 Mayıs 2024’e kadar olan dönemde işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle yakalama emri çıkarıldığı” bildirildi.

Açıklamada Netanyahu ile Gallant hakkındaki kararın gerekçeleriyle ilgili şunlar yer aldı:

“Gazze’deki sivil nüfusu hayatta kalmaları için gerekli olan gıda, su, ilaç ve tıbbi malzemelerin yanı sıra yakıt ve elektrikten kasten ve bilerek mahrum bırakmak.

İnsani yardımları insancıl hukuka aykırı bir şekilde engellemek.”

Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararlarının UCM’ye taraf olmadığı için İsrail açısından bağlayıcılığı bulunmuyor.

 

Fidan: “Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama emri umut verici”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da UCM’nin Netanyahu hakkındaki kararıyla ilgili X hesabından şu açıklamayı yayımladı:

“Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Netanyahu ve Gallant hakkında açıkladığı tutuklama emri, adaletin tecellisi bakımından umut vericidir. Bu karar, Filistinlilere soykırım uygulayan İsrailli yetkililerin adalet önüne getirilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır.

Uluslararası hukukun bütün kurum ve kurallarıyla, soykırımı cezalandırmak üzere hayata geçmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Bu sadece katledilen Filistinlilere değil, bütün ezilen milletlere ve gelecek nesillere karşı olan bir yükümlülüğümüzdür.”

 

UCM kararına uluslararası tepkiler

UCM’nin kararıyla ilgili birçok ülkeden açıklamalar yapıldı.

 

“Fransa’nın tutuklama emirlerine tepkisi UCM tüzüklerine uygun olacaktır”

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Claire Legendre, UCM kararıyla ilgili yaptığı açıklamada “Fransa’nın tutuklama emirlerine tepkisi UCM tüzüklerine uygun olacaktır” diye konuştu

 

Hollanda Dışişleri Bakanı: “Harekete geçmeye hazırız”

Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp da tutuklama kararı için “Gerekirse Netanyahu’ya karşı verilen tutuklama emri için harekete geçmeye hazırız” dedi.

 

Borrell: “Mahkeme kararının uygulanması gerekir”

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kararla ilgili “UCM’nin verdiği tutuklama emirleri siyasi değildir. Mahkeme kararına saygı gösterilmesi ve uygulanması gerekir” diye konuştu.

 

Graham: “Bu sorumsuz kurumu cezalandırmanın zamanı geldi”

Beyaz Saray: “Savcının tutuklama emri çıkarmak için acele etmesinden ve bu karara yol açan rahatsız edici süreç hatalarından derin endişe duyuyoruz.”

Trump’a yakınlığıyla bilinen ABD’li Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, Netanyahu’ya verilen tutuklama kararına tepki göstererek “Mahkeme tehlikeli bir şaka. ABD Senatosu’nun harekete geçip bu sorumsuz kurumu cezalandırmasının zamanı geldi” diye konuştu.

 

Ürdün Dışişleri Bakanı: “Filistinliler adaleti hak ediyor”

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, “UCM kararlarına saygı gösterilmeli. Filistinliler adaleti hak ediyor” açıklamasında bulundu

 

Norveç Dışişleri Bakanı: “Mahkemeye güveniyorum”

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide: “ICC’nin görevini sağduyulu bir şekilde yerine getirmesi önemlidir. Mahkemenin davayı en yüksek adil yargılama standartlarına göre sürdüreceğine güveniyorum.

 

İrlanda Başbakanı: “Son derece önemli bir adım.”

İrlanda Başbakanı Simon Harris: “UCM’nin rolüne saygı duyuyoruz. Son derece önemli, hayati önem taşıyan çalışmalarını yürütmesinde UCM’ye destek olabilecek herkesin bunu acil bir şekilde yapması gerekir.”

 

Güney Afrika hükümeti: “İnsanlığa karşı suçlar için önemli bir adım”

Güney Afrika hükumeti: “Filistin’deki insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları için adalet yolunda önemli bir adım. Güney Afrika, uluslararası hukuka olan bağlılığını teyit ediyor ve tüm taraf devletleri Roma Statüsü’ndeki yükümlülüklerine uygun şekilde hareket etmeye çağırıyor.”