Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Üç aylık periyotla yayımlanan Yetkin Düşünce Dergisi´nin 3. Sayısı çıktı!

Yetkin Düşünce Dergisi, 3. sayısında dini düşüncede güncelleme konusunu işlemiş...

Üç aylık periyotla yayımlanan Yetkin Düşünce Dergisi´nin 3. Sayısı çıktı!

31. 07. 2018 Salı

İlim Yurdu Yayıncılık tarafından üç aylık periyotla yayımlanan ve akademik sahada var olan bir boşluğu doldurduğunu düşündüğümüz Yetkin Düşünce Dergisi´nin, Temmuz, Ağustos ve Eylül 2018 dönemini kapsayan 3. sayısı yayımlandı.

Dosya konusu epey zamandır gündemde olan ve bizzat Erdoğan´ın kamuya açık olarak düzenlenen bir toplantıda dile getirdiği konuları da içermesi bakımından bir hayli önem arzetmekteydi...

Kur´an mesajının Sünnetle birlikte yürümesi gerektiği konusunda hiçbir ihtilafın bulunmadığına emin olan bir Müslüman için, hayata müdahil olması düşünülen dinin, bizzat kesinlikli emirleri dışında kalan konuların normalde düşünüldüğünde birer yorum olması gerekirken, dünde olduğu üzere bugünde, dinin esas rüknü olarak ortaya konmak istenmesi, sonuçta beraberinde bitimsiz tartışmaları da getirmekteydi?

 Ki bu tartışmaların büyük bölümünün modernleşme sürecinde, oluşan seküler zihnin kendinde dine karşı bir müdahaleyi şart koştuğundan dolayı, Müslümanların otomatik olarak iki ana yapıya ayrıldıkları görülecekti. Bunlar, kısaca; gelenekçi ve modernist olarak tanımlanabilirdi.

Kim neye göre gelenekçi ve kimde neye göre modernistti? İşte modernleşme süreci ile oluşuştuğu ortada olan bu iki ?ana´ cenahın yapıp ettiklerinden elde edilen sonuçlara bakıldığında, dinin ?yorumlarda dâhil olmak üzere- hiçbir değişime uğramadığı, ya da dinin sabit, ama Şeriatin dinamik, değişebilirlik durumuna haiz olduğu düşüncesi üzerinden öteden beri sürdürülen tartışmaların günümüzde de hız kaybetmeden sürdüğü bilinmektedir.

Kim haklı, kim haksız, ya da kim doğru, kim yanlış?

Bununda ortaya çıkması, çıkarılması için, bizce dinin yapısına halel getirmeden ne gelenekçi ve ne de modernist yaftalara ve nede bu yaftalar üzerinden, o da dine ve dolayısıyla Müslümanlara hizmet etmeyeceğinden hareketle, yapılabilecek olan tartışmaları da, mes´elenin künhüne vakıf olmak için makul bir seviyede ve zeminde tutmak gerekirdi.

İşte bizde, dile getirdiğimiz bu iyi niyetten dolayı, Yetkin Düşünce Dergisi´nin yayımlanmasını ve var olan ?düşünsel ve fiilî´^sorunlara karınca kararınca çözümler sunmasını umut ediyoruz?

Yayımlanan bu sayısının dosya konusu yukarıda belirtmeye çalıştığımız tartışmalara yönelik olarak´´dini düşüncede güncelleme´ olan derginin yayımlanan en son sayısında, konusunda uızman ilahiyatçıların ve sosyal bilimcilerin, hem belirlenen konu ile ilgili ve hemde çeşitli konuları içeren yazı ve makaleleri bulunmakta...

**

Siz değerli okuyucularımızın istifadesi için, aşağıya Yetkin Düşünce Dergisi´nin hazırlamış ve yayımlamış olduğu ?tanıtım bülteni´ni dikkatinize ve ilgilerinize sunuyoruz;

?Türkiye´de geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ?dini düşüncede güncelleme? konusu, sorunlardan kaçış ve bu sorunlarla yüzleşememe problemimiz yüzünden isteksizce tartışılmış ve hemen kapatılmaya çalışılmıştı. Oysa bu, yaşayan toplumun her dönemde en önemli meselesiydi ve birkaç değini ile geçiştirilemezdi. Zira toplumun karşı karşıya bulunduğu soru ve sonlara bigâne kalan bir dini düşüncenin varlığını sürdürmesi ve kabul görmesi imkansızdır.

Yetkin Düşünce dergisi olarak biz de üçüncü sayısında bu önemli konuyu dosyalaştırdık. Mustafa Tekin´in ?Güncelleme- Bir Yol Haritası?, Ahmet Keleş´in ?Dinin Güncellenmesinin Anlam ve İmkanı?, Mustafa Öztürk´ün ?Din Güncellenebilir mi? Güncellenemez mi??, Kadir Canatan´ın ?Ertelenmiş Güncellemenin Kaçınılmazlığı: Çağımızdaki İslam Anlayışları Üzerine Bir Sorgulama?, Mehmet Erdoğan´ın ?Asıl Mevrid-i Nasda İçtihada Mesağ Vardır!?, Esat Arslan´ın ?Tarık b. Ziyad 21.Asırda Yaşasaydı Tevbe Suresini Nasıl Okurdu??, Sait Şimşek´in ?Arayışlar?, Ayşe Yaşar Ümütlü´nün ?Dinde Güncellemenin İmkanı Problemi ve Kadına Karşı Şiddet Örneklemi Üzerinden Analizi?, Yıldız Ramazanoğlu´nun ?Ev Kadını Miti ve Değişen Kadın Profili?, Yaşar Soyalan´ın ?İslam´ın Güncellenmesi Tartışmaları Bağlamında İlahi Vahyin Zamansal ve Toplumsal Gerçekliğe Tekabuliyeti Meselesi?, Muhammet Özdemir´in ?İslam´ın Temsil Düzeninin Glokalizasyon Sorunu Özelinde Güncellenmesi?, Abbas Pirimoğlu´nun ?Dinde Islah Tartışmalarında İşkaller ve Sualler?, Muhammet Çelik´in ?Yenilenmenin Sorunlarına Dair?, Mehmet Evkuran´ın ?İslam Düşüncesinde Yenilenme Arayışları: Tecdid Paradigması Üzerine Notlar? adlı yazılarıyla GÜNCELLEME konusunu farklı yönlerden ele aldık.

Atasoy Müftüoğlu´nun ?İslami Bilincin Günbatımı? adlı yazısı ve Rıza Kurtuluş´un ?İran İslam Cumhuriyetinde Muhalefet: Devrim Sonrası Alternatif Politikalara Bakış? adlı makalesiyle zenginleşen bu sayısında, Fatih Yaman´ın İranlı yazar ve akademisyen Mansur Hashemi ile yaptığı söyleşi derginin dosya konusuyla uyumlu olarak yine dini düşüncede güncelleme meselesi etrafında dönüyor.

Derginin kültür-sanat bölümünde Muhammed Ekrem Çavuş, ?İstanbul ile Halep Arasında Bir Kültür Köprüsü? başlıklı incelemesinde Halep´ten İstanbul´a gelerek Üsküdar´da Kelimât adlı bir sanat galerisi açan ve kültürler arasında köprü olmayı hedefleyen Adnan el-Ahmed´in macerasından bahsediyor.

Kitap kritikleri bölümünde Kadir Canatan, Fazlurrahman´ın ?İslami Yenilenme / Makaleler II? adlı kitabını, Rufi Tiryaki de Nasr Hamid Ebu Zeyd´in ?Yenilik Yasaklama ve Yorum? adlı kitabını inceliyor.

Aslında çok boyutlu ve derin araştırmalar gerektiren bu konunun bir dergi sayısında ve sayfalarında noktalanmasının söz konusu olmadığını biliyoruz. Yine de gündemde tutulmasını sağlamak ayrıca bu alanda yapılacak çalışmaların lüzumuna vurgu yapmak ve istikamet göstermek bakımından değerli bir şey yaptığımızı düşünüyor ve faydalı olacağını umuyoruz.?

Kaynak: Haberdurus.com

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER