Twitter'da Türkiye'ye 'devlet destekli bilgi operasyonu' etiketi geliyor

G7 ülkelerinin yanı sıra Twitter'ın 'devlet destekli bilgi operasyonu' tespit ettiği ülkeleri de kapsayacak. Yeni listede Türkiye de var.

Twitter

Sosyal medya platformu Twitter, devlet yetkililerinin ve 'devlet destekli/bağlantılı' addedilen medya kuruluşlarını etiketleme uygulamasını genişletiyor. Yarın (17 Şubat) devreye girmesi beklenen yeni uygulama kapsamında Türkiye'de de devlet yetkililerinin hesaplarının etiketlenmesi, bunun yanında bazı hesaplara 'devlet destekli bilgi operasyonu' kapsamında etiket konması bekleniyor.

İLK UYGULAMAYA RUSYA'DAN 'ÇİFTE STANDART' TEPKİSİ GELMİŞTİ

Twitter bu uygulamayı geçtiğimiz ağustos ayında, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi Çin, Fransa, Rusya Federasyonu, İngiltere ve ABD'deki hesaplar üzerinde başlatmıştı. Bu dönemde, söz konusu ülkelerin yetkililerinin hesaplarına etiket konmuştu. Ancak medya kuruluşlarının hesaplarının etiketlenme şekli çifte standart tepkisini de beraberinde getirmişti. Zira Rusya ve Çin devletiyle bağlantılı olan bazı medya kuruluşları 'devlet destekli' olarak etiketlenmiş ama BBC, Amerika'nın Sesi ve Deutsche Welle gibi devlet destekli Batılı medya kuruluşları muaf bırakılmıştı.

'SİVİL TOPLUM VE AKADEMİDEN GÖRÜŞ ALDIK'

Gelinen noktada, bu uygulama yarından itibaren G7 ülkelerinin yanı sıra Twitter'ın 'devlet destekli bilgi operasyonu' tespit ederek bazı hesapları ifşa ettiği bir dizi ülkeyi de kapsayacak şekilde genişletiliyor. Twitter'dan yapılan açıklamada, ağustos ayında BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle başlatılan girişim ve yeni karar hakkında şöyle denildi:

"Aralarında sivil toplum, akademi ve hizmetimizi kullanan kişilerin de bulunduğu bir dizi ilgili taraftan ilk girişimimiz konusunda geri bildirim aldıktan sonra, bu etiketleri 17 Şubat günü G7 ülkelerinden ve Twitter'ın devlet bağlantılı bilgi operasyonları yürüttüğünü tespit ettiği ülkelerden hesapları da kapsayacak şekilde genişleteceğiz. Bu ülkelerde, etiketleri devlet başkanları için de uygulayacağız." 

LİSTEDE KİMLER VAR?

Yeni listede G7 üyesi olan (ve BM Güvenlik Konseyi üyesi olmadığı için ilk listede yer almayan) Kanada, Almanya, İtalya ve Japonya'nın yanı sıra 'devlet bağlantılı bilgi operasyonları' tespit edilen Küba, Ekvador, Mısır, Honduras, Endonezya, İran, Suudi Arabistan, Sırbistan, İspanya, Tayland, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri de bulunuyor. 

 

 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Twitter'ın açıklamasına göre, genişletilmiş listedeki ülkelerden önce önemli hükümet yetkilileri, dışişleri bakanları, kurumlar, büyükelçiler ve resmi sözcüler etiketlenecek; 'devletlerin yurtdışındaki resmi sesleri olan kişi ve kurumlara' öncelik verilecek. Birkaç ay süreceği belirtilen sonraki aşamadaysa, devlet destekli addedilen medya kuruluşlarının hesaplarına da etiket konacak.

'KULLANICILARA BAĞLAMI ANLATMAMIZ GEREKİYOR'

Twitter'dan yapılan açıklamada, "Bizim misyonumuz kamusal diyaloğa hizmet etmek ve bu görevin önemli bir parçası da, insanlara gördükleri şeyler hakkında ve Twitter'la nasıl bir ilişki kurdukları konusunda yeterli bilgiye sahip olarak karar verebilmeleri için bağlamı anlatmak" denildi.

TÜRKİYE'DEKİ SAHTE HESAPLAR İFŞA EDİLMİŞTİ

Twitter yönetimi, Haziran 2020'de Türkiye'de 'AK Parti'nin siyasi görüşlerini teşvik eden ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a güçlü destek sunan' 7 bin 340 sahte hesabı ifşa etmişti. Aynı süreçte, yukarıdaki listede bulunan ülkelerdeki benzer hesaplar da kamuoyuna açıklanmıştı.