Tarih: 12.09.2020 11:05

Twitter’da en yaygın konu, ‘Normalleşme ihanettir’ etiketi

Facebook Twitter Linked-in

Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) sonra Bahreyn de İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı almasına tepkiler sürerken, Twitter'daki en yaygın konu da, “Bahreynliler normalleşmeyi reddediyor” ve “Normalleşme ihanettir” etiketi (hashtag) oldu.

11 Eylül saldırılarının 19'uncu yıldönümüne Birleşik Arap Emirlikleri'nden sonra Bahreyn de işgal devleti İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı alması tepkilere yol açtı.

Anlaşmayı Başkan Donald Trump, Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile üçlü telefon görüşmesinin ardından açıkladı.

Üç ülkenin lideri anlaşmayla ilgili altı paragraflık bir ortak açıklama yaptı. Başkan Trump da Twitter'dan paylaştığı mesajda, anlaşma için, “tarihi dönüm noktası” ifadesini kullandı.

Anlaşmanın açıklanmasından sonra, Bahreyn-İsrail normalleşme kararı Tiwitter'da ve Bahreyn'deki sosyal ağ sitelerinde en sık tartışılan konuların başında geldi.

Sosyal medya aktivistlerinin, "Bahreynliler normalleşmeyi reddediyor" ve "normalleşme ihanettir" etiketi'i ile başlattıkları kampanyaya destek yağdı.

Ekran Resmi 2020-09-12 08.03.06

Ekran Resmi 2020-09-12 08.03.13

Anlaşmaya tepki gösteren sosyal medya aktivistleri paylaşımlarında, Bahreyn yönetimini kınayan fotoğraflar, videolar ve karikatürler yayımladı.

Ekran Resmi 2020-09-12 08.03.19

Ekran Resmi 2020-09-12 08.04.36

Ekran Resmi 2020-09-12 08.04.45

Ekran Resmi 2020-09-12 08.04.58

İsrail ile varılan normalleşme anlaşmasının reddedilmesini isteyen aktivistler, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da yapılacak imza töreni davetine Bahreyn Krallığı'nın katılmamasını talep ettiler.

Dün gece Bahreyn, İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için bir anlaşmaya vardığını açıkladı. Bahreyn, ABD Başkanı Donald Trump'ın himayesinde İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek için BAE'den sonra ikinci Körfez devleti oldu.

Beyaz Saray'da 15 Eylül'de düzenlenecek törene İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed El-Nahyan'ın yanı sıra Bahreyn'in dışişleri bakanının da katılacağı belirtiliyor.

Netanyahu'dan görüntülü mesaj

Bu arada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Bahreyn'le ilişkileri normalleştirme anlaşmasının “yeni bir barış dönemine” işaret ettiğini belirtti. Anlaşmayla ilgili görüntülü bir mesaj yayınlayan Netanyahu, “Uzun yıllar barışa yatırım yaptık ve şimdi barış bize yatırım yapıyor. İsrail ekonomisine gerçek anlamda büyük çaplı yatırımlar getirecek ve bu çok önemli” diye konuştu.

ABD Başkanı Trump'a teşekkür eden Netanyahu, 1994'te Ürdün'le yapılan barış anlaşmasını kast ederek, "Bir Arap ülkesiyle yapılan ikinci ve üçüncü barış anlaşması arasında 26 yıl geçti. Üçüncü ve dördüncü barış anlaşmaları arasında ise sadece 29 gün var. Bunun daha devamı gelecek" dedi.

İsrail'le barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi 1979 yılında Mısır olmuştu.

Gözler Suudi Arabistan'da

Öte yandan Trump yönetimi diğer Sünni Arap ülkelerini de İsrail'le ilişki kurmaya ikna etmeye çalışıyor. Şimdi en çok merak edilen soru Ortadoğu'daki en nüfuzlu ülkelerden biri olan Suudi Arabistan'ın da Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in yolunu izleyip izlemeyeceği. Riyad şimdiye kadarki duruşunda böyle bir adım atmaya hazır olmadığının işaretini verdi.

Birleşik Arap Emirlikleri'yle olan anlaşma gibi Bahreyn-İsrail anlaşması da, iki ülke arasında diplomatik ve ticari ilişkilerle güvenlik başta olmak üzere çeşitli alanlarda ilişkilerin normalleşmesini öngörüyor.

Bahreyn geçen hafta da, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki uçuşlarda hava sahasının kullanılmasına izin vereceğini açıklamıştı. Bunun hemen öncesinde de Suudi Arabistan, İsrail'e ait bir ticari uçağın Birleşik Arap Emirlikleri'ne uçuşu sırasında hava sahasını kullanabileceğini bildirmişti.

Kaynak: Ajanslar




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —