Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında "Basın ve Yayın Yoluyla Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma" suçlamasıyla 5 yıl 3 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Savcılık, Turan ve Aras’ın kamuoyuna yönelik açıklamalarının yanıltıcı bilgi yayma suçunu zincirleme şekilde işlediğini öne sürerken, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlamasına ilişkin ayrı bir soruşturmanın da sürdüğü öğrenildi.
Savcılıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından;
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan TURHAN ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif ARAS hakkında;
13/02/2025 tarihinde düzenlenen TÜSİAD genel kurulunda yaptıkları konuşma sırasında yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli beyanları nedeniyle, Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs suçlarından dolayı başlatılan resen soruşturma kapsamında,
Her 2 şüpheli hakkında zincirleme suç hükümleri kapsamında Basın ve Yayın Yoluyla Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçundan dolayı iddianame düzenlenerek kamu davası açılmış olup,
Şüpheliler hakkındaki adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu ile ilgili tefrikine karar verilen soruşturma ayrıca devam etmektedir."
NE OLMUŞTU?
13 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen TÜSİAD Genel Kurul Toplantısı’nda, Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras son dönemde yaşananlara yönelik eleştirilerde bulundu.
Orhan Turan, konuşmasında enflasyonla mücadelenin hızlanması gerektiğini vurgulayarak, “Artık daha hızlı netice almalıyız. Yoksa stres birikiyor. Enflasyonla mücadelenin maliyetine katlanmak zorlaşıyor.” dedi. Ayrıca, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesinin önemine değinerek, “Daha iyi bir geleceği, hukuka güven olmadan kuramayız. Hukukun üstünlüğünü, hemen ve tam olarak tesis etmeden; ne ekonomide, ne toplumda, ne iç, ne de dış politikadaki sorunlar çözülebilir.” ifadelerini kullandı.
Ömer Aras ise konuşmasında, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanması konusuna dikkat çekerek, “Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor.” dedi.
Ayrıca, siyasi parti liderlerine yönelik soruşturmalara değinen Aras, “Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor.” ifadelerini kullandı. Aras, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik davalarla ilgili olarak da, “Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında, yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor.” şeklinde konuştu. 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Turan ve Aras’ın genel kurulda yaptıkları konuşmalarda, yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı dezenformasyon içerikli ifadeler kullandıkları gerekçesiyle, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlarından resen soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında, Turan ve Aras, ifadelerinin alınması için İstanbul Adliyesi’ne polis eşliğinde götürüldü. Savcılıktaki ifadelerinin ardından, her iki isim de yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, bu talebi kabul ederek, Turan ve Aras’ın yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında TÜSİAD’a sert eleştiriler yönelterek, “Yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz. Eğer bir iş dünyası örgütüyseniz, ona uygun hareket etmeyi öğreneceksiniz! Milleti kışkırtmayacak, devlet kurumlarını provoke etmeyecek, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, TÜSİAD yöneticilerine yönelik soruşturmanın Cumhurbaşkanı’nın konuşmasıyla ilgisinin olmadığını belirterek, “Eski Türkiye geride kaldı. Bugün, daha yüksek standartlı hukuk devleti ilkesine dayalı, temel hak ve özgürlüklerin en geniş biçimde yaşandığı bir ülkeye sahibiz” dedi.
TÜSİAD, yaşanan gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine bağlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayarak, “Ülkemizi ileri taşıyacak ortak hedeflerimize bilgi, deneyim ve önerilerimizle katkıda bulunmak, ülkemize karşı sorumluluğumuzdur” ifadelerine yer verdi.