Türk´üm, Doğruyum, Çalışkanım; Ant İçmeye Alışkınım

Hüseyin AKIN - 23.10.2018 Salı

Türk´üm, Doğruyum, Çalışkanım; Ant İçmeye Alışkınım

23.10.2018 Salı

Danıştay 8. Dairesi oy çokluğu ile aldığı kararda Öğrenci Andı başlıklı yönetmelik maddesinin 8 Ekim 2013 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik´in 1. maddesini kaldırdığını açıkladı. Eğer karar kesinleşirse ilkokul çocukları yeniden her sabah andımızla derse başlayacaklar.

Bu nedir?

Mini mini yavrucaklara ant içirmenin onların maddi ve de manevi beslenmesine yıllar yılı ne katkısı oldu ki bundan sonra bir katkısı olsun.

İlkeler ve değerler yemin içirerek değil bilinç kazandırılarak verilebilir ancak.

Çocuklarımıza daha iyi beslenebilmeleri için sabah sabah ant içirmek yerine süt içirmek daha mantıklı değil mi?

Türk olmak o şuuru yaşamakla, doğruluk ve çalışkanlık bu değerleri hayata geçirmekle mümkündür.

Doğruluk da çalışkanlık da çocuk dünyasını aşan kavramlar.

 

Gençlerin ve yetişkinlerin doğruluk ve de çalışkanlık diye bir meselesi olabilir ancak.

Ortaokul, lise, fakülte ve ötesi seviyelerdeki kişilerin her sabah ant içmelerini anlayabilirim, lakin çocukların evet sadece ilkokul çocuklarının buna muhatap edilmesini anlayamıyorum.

Belli bir makam, mevki ya da statüye ulaşmış yetişkin bireyleri kendilerine ve topluma zarar vermekten korumak için pekâlâ aç karnına ve tok karnına ant içirilebilir. 

?Türk´üm memurum ya da işçiyim veya yöneticiyim, işverenim, patronum, mimarım, mühendisim, polisim, hâkimim, doktorum, öğretmenim, gazeteciyim, müftüyüm, milletvekiliyim, başkanım, başbakanım?? diye başlayabilir ant.

Hâkimse, ?Türk´üm, adaletliyim, kendime hâkimim? diye başlayabilir pekâlâ.

Yönetici ise: ?Türk´üm güvenilirim, hakkaniyetliyim, iyi niyetliyim, adam kayırmayacağıma, halkı ayırmayacağıma?? diye devam edebilir ant.

Sözgelimi doktorlar ant içecekse: ?Türk´üm, doktorum, pratisyenim, uzmanım, her şeyden evvel insanım, sağlığınızı sağlığım bileceğime?? diye ant içse fena mı olur?

 

Öğretmen adayları stajyerlikleri bitince yemin ediyorlar gerçi, ama ant içmeleri daha yerinde olur: ?Türk´üm, öğretmenim, bildiklerim yaşadıklarımdır, sözlerim samimiyetimdir, kulağımın çıkış zilinde değil, gönül telinde olacağına?? diye ant metni yazılabilir.

Artık patron, gazeteci, müftü, kuruyemişçi, overlokçu, son ütücü, polis ve de işçi andının arkasını siz getirin.

Andımız dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlanmış ve 1933 yılında uygulamaya konulmuştur. 1972 ve 1997 yıllarında iki kez değişikliğe uğramıştır. 2013 yılından itibaren ise uygulamadan kaldırılmıştır. Kaldırılmasının değişik sebepleri olabilir. Hepsi bir yana ?andımız´ın metninde geçen ülkü anlayışına denk düşmemektedir: Ülküm: Yükselmek, ileri gitmektir!

Andımızın yeniden ilkokullarda söyletilmesi ?andımız´ metnine, içilen anda aykırıdır. Zira ?ileri gitmektir´ ülküsünden geriye gidilmektedir.

 ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın hakaret içerikli pankart asan ÖDTÜ´lü öğrencileri makamında kabul ederek onlara açtığı davayı geri çekmesi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş´ın Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi´ni ziyaret edip dernek başkanı ve Tunceli Cemevi dedesi Ali Ekber Yurt ile görüşmesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın, hayvanlara işkence ederek öldürenlerle ilgili son dönemlerde medyaya yansıyan haberlere dikkat çekerek, ?Yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın, hayvanlara işkence eden ve öldürenlere verilen cezaları artırın!? talimatını vermesi.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı´nın tartıştığı polis memurunu ziyarete giderek özür dilemesi; kucaklayarak helallik istemesi.