İndependnt Türkçe´den gazetei yazar Cihat Arpacı´ın haberi...
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, 19 Ağustos´ta Van´ın Erciş ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.
Dursun, Türkiye Yazarlar Birliği´nin Malazgirt´te düzenlediği bir etkinliğe katılmış, ardından Bitlis´in Ahlat ilçesine giderek burada bazı incelemelerde bulunmuştu.
Aslında TYB´nin organizasyonuna katılmak isteyen Dursun, Muş´a uçak bileti bulamamıştı. O da önce Ağrı´ya gidip burada bazı incelemelerde bulunmak istedi.
Makam aracını götürmedi, araç Sağlık Müdürlüğü´nden alındı
Birçok çalışma arkadaşına göre Haluk Dursun, kendisine tahsis edilen makam aracını ek maliyet çıkmasın diye yurt içi ziyaretlerine götürmüyordu.
Dursun´a araç ve şoför Ağrı Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tahsis edildi. Bu araç Ağrı´dan Muş´a oradan Bitlis´e gitti.
Araçta şoför haricinde Dursun ve iki asistanı vardı.
Mıcır yolun kenarına dökülmüştü
Bazı tanıkların iddiasına göre araç hızlıydı.
Araç Erciş´e geldiğinde kavisli yolun kenarına dökülen mıcır nedeniyle şoför direksiyon hakimiyetini kaybetti ve araç şarampole yuvarlandı.
Şoförün Ağrı´da ikamet etmesi ve bölgeye aşina olmaması yolda herhangi bir ikazın bulunmamasının üzerine eklenince kazanın faturası ağır oldu.
Ağır maliyet zincir halinde geldi
Türkiye´nin en önemli kültür tarihçileri arasında gösterilen, Galatasaray Lisesi mezunu ve sıradışı bir bürokrat olarak dikkat çeken ve bir süre Milli Savunma Bakan danışmanı olarak da görev yapan Dursun bu kazada hayatını kaybetti.
Yanında bulunan asistanı Töre Üst ve ön koltuktaki oturan Ferhat Küçük kazada ağır yaralandı.
Savcılık soruşturma başlattı
Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı´nın soruşturma başlattığı kazada aracın arka hava yastıklarının açılmadığı belirlendi.
Arkada oturan Dursun ve Üst´ün emniyet kemerlerinin takılı olmadığı ifade edilirken hava yastıklarının bu nedenle açılmamış olabileceği iddia ediliyor.
Söz konusu aracın kullanma kılavuzunda ise ?Hava yastığının emniyet kemeri yerine geçmeyeceği ve en etkin şekilde emniyet kemeriyle birlikte kullanılacağı? yazılı ancak kemerin takılı olmaması durumunda hava yastıklarının açılmayacağına yönelik bir uyarı bulunmuyor.
Mıcır can almaya devam ediyor
Arkasında yüzlerce öğrenci ve çok sayıda kitap bırakan Dursun, mıcır nedeniyle hayattan koptu ancak Türkiye genelinde bu nedenle trafik kazaları meydana gelmeye devam ediyor.
Diyarbakır-Bingöl karayolunda sadece bu ay içinde mıcırlı yolda meydana gelen 8 trafik kazasında 11 kişi hayatını kaybetti 39 kişi de yaralandı.
Batman-Beşiri karayolunda da geçtiğimiz ay çok sayıda trafik kazası mıcır nedeniyle yaşandı.
Bölgede adı ?ölüm yolu?na çıkan karayolundaki mıcır serme çalışmaları valilik talimatıyla sona erdi.
Asfalta nazaran daha az maliyetli olan mıcırlar Batı illerinde de çok sayıda kazaya neden oluyor.
Geçtiğimiz hafta Nallıhan-Ankara yolunda 2 günde 2 araç takla attı.
Adnan Kahveci de mıcır nedeniyle vefat etmişti
Muğla´nın Seydikemer ilçesinde mıcır nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybeden bir araç, karşı yoldan gelen başka bir araçla çarpıştı.
Kazada yaralanan 16 yaşındaki bir genç yoğun bakımda.
Mıcır nedeniyle meydana gelen trafik kazalarında daha önce birçok ünlü isim de hayatını kaybetmişti.
Siyasetçi Adnan Kahveci, Gazeteci İlhami Soysal ve Mehmet Tacettinoğlu, sanatçılar Kerim Tekin, Barış Akarsu ve Ajlan Büyükburç mıcır nedeniyle hayatını kaybeden yüzlerce kişiden sadece birkaçı.
19 Ağustos´ta hayatını kaybeden Dursun, 1952 yılında Hereke´de doğdu. Galatasaray Lisesi´nin ardından İstanbul Üniversitesi´nde tarih eğitimi alan Dursun, yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesi´nde tamamladı. Ayasofya Müzesi Başkanlığı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü gibi görevlerde bulunan Dursun 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olarak atandı.
Osmanlı Coğrafyasına Yolculuk, Nil´den Tuna´ya Osmanlı, İstanbul´da Yaşama Sanatı, Tuna Güzellemesi, Boğaziçi´nde Kırk Yılım gibi kitaplara imza atan Dursun, Ayasofya Müzesi Kültür Envanterini de çıkarmıştı.
Kaynak: İndependnt Türkçe