İngiliz Times gazetesi, son haftalarda riskli deniz yolculuklarıyla Türkiye´den Avrupa´ya giden kaçak göçmenlerin sayısının üçe katlandığını yazdı. Gazeteye göre kaçak göçmenlerin sayısındaki artış Yunanistan´ı çok zor durumda bıraktı.
Times gazetesinin iç sayfalarındaki Anthee Carassava imzalı haberde, Yunanistan ve Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği´nin (UNHCR) son verileri yer alıyor. Bu verilere göre, Ağustos ayında Türkiye´den deniz yoluyla Avrupa´ya giden kaçak göçmenlerin sayısı 1570. Aynı sayı geçen yılın aynı döneminde 479´du.
Haberde, Midilli Adası´na sadece bir günde 490 mültecinin gittiği belirtiliyor. Bu yıl şu ana kadar Ege Denizi´ni geçen mültecilerin sayısı 21 bin 987. Aynı rakam geçen yılın tümünde 32 bin 494´tü. UNHCR, bu kişilerin çoğunun Afrika ülkelerinden ya da Suriye´den olduğunu bildiriyor.
Haberde Yunanistan´da 50´den fazla kampta yaklaşık 90 bin kişinin yaşadığı, kampların çoğunda koşulların kötü olduğu hatırlatılıyor. Örneğin Midilli´de halen, 2 bin kişi için inşa edilen bir kampta 8 binden fazla kişi yaşıyor.
Times´taki haber şu satırlarla noktalanıyor: ?Göçmen krizinin tavan yaptığı 2015´te Yunan adalarına her gün 10 bin kişi geliyordu. Halen o noktadan uzaktayız. Ancak yine de uzmanlar göçmen sayısındaki artışın Atina ve Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerin kötüleşmesinin sonucu olduğunu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın enerji meselesi ile bu sorun arasında bir bağlantı kurmaya çalışıyor olabileceğini söylüyor.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiler yıllardır, Ege Denizi´ndeki kıta sahanlığı ve hava sahası sorunları yüzünden gergin. İki ülke 1996´da bir dizi ada üzerindeki hak iddiaları yüzünden savaşın eşiğine gelmişti. Son haftalarda ise Yunanistan, Türkiye´nin bazı ihtilaflı adalar çevresinde petrol ve doğal gaz araması sonrası, Batı´dan destek istemişti.?
Kaynak: BBC Türkçe